Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar Rengės ruožą atstatys „Skinest“ įmonė, lems komisijos sprendimas

Geriausią pasiūlymą atstatyti 19 kilometrų ilgio geležinkelio ruožą iš Mažeikių į Latvijoje esančią Rengę pateikė Estijos geležinkelių paslaugų grupės „Skinest Rail“ valdoma geležinkelių tiesimo ir remonto įmonė „Vitras-S“, tačiau ar jai bus patikėtas maždaug 10 mln. eurų vertės užsakymas, priklausys nuo vyriausybinės komisijos sprendimo. 
Išardytas geležinkelio Rengė-Baugainiai ruožas
Išardytas geležinkelio Rengė-Baugainiai ruožas / Sigito Strazdausko („Santarvė“) nuotr.

Valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ konkurso laimėtoją paskelbs tik po to, kai gaus Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos vertinimą dėl sandorio.

Pasak premjero patarėjo Tomo Beržinsko, komisija dar analizuoja pateiktus dokumentus, be to, ji paprašė papildomos informacijos iš Susisiekimo ministerijos ir „Lietuvos geležinkelių“.

„Galiu patvirtinti, kad išrikiavus dalyvių eilę, pirmoje vietoje buvo „Skinest“ grupės įmonė“, – BNS sakė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas spaudai Mantas Dubauskas.

BNS žiniomis, pirmoje vietoje konkurse yra „Vitras-S“.

Komisija bei Vyriausybė pernai nurodė, kad „Skinest Rail“ savininkas Olegas Osinovskis turi didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar jų fiziniais ar juridiniais asmenimis.

Po Vyriausybės sprendimo „Lietuvos geležinkeliai“ nepasirašė sutarties su „Skinest Baltija“, nors įmonė buvo konkurso nugalėtoja. Sutartis buvo pasirašyta su antros vietos laimėtoja įmone „Swetrak“.

Prieš dešimtmetį išardytu keliu į Rengę produkciją į Latviją gabendavo Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma Mažeikių naftos perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“.

Beveik 28 mln. eurų vertės Europos Komisijos baudą už Rengės ruožo išardymą 2017-ųjų pabaigoje gavę „Lietuvos geležinkeliai“ ruožą planuoja atstatyti iki šių metų pabaigos.

Rengės ruožas išardytas 2008 metais. Komisijos įmonei skirtą 27,87 mln. eurų baudą „Lietuvos geležinkeliai“ sumokėjo 2018-ųjų pradžioje, o 2017-ųjų gruodį Europos Sąjungos (ES) Bendrajam Teismui Liuksemburge pateikė skundą prieš EK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius