Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlyne vyksta „dyzelinis viršūnių susitikimas“, aptariama dyzelinių automobilių ateitis

Vokietijos automobilių gamintojų atstovai ir aukšto rango politikai trečiadienį susitinka Berlyne aptarti dyzelinių automobilių ateities po kilusio pasaulinio dyzelinių automobilių taršos duomenų klastojimo skandalo.
Naujoji „Audi Q7“
Naujoji „Audi Q7“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu ne vienas didelis miestas svarsto dalinai uždrausti dyzelinius automobilius, siekiant kovoti su oro tarša. Jeigu automobilių gamintojai skubiai neparengs strategijos, kyla grėsmė daugiau nei 800 tūkst. darbo vietų.

Iki parlamento rinkimų Vokietijoje likus dviem mėnesiams, abi partijos, priklausančios Angelos Merkel vadovaujamai koalicijai, nenori lepinti sektoriaus, kuris sparčiai praranda populiarumą. Transporto ministras Alexanderis Dobrindtas trečiadienį pareiškė, kad „automobilių gamybos pramonė pasuko į sudėtingą teritoriją“.

„Man pasibaisėtina, kad „pagaminta Vokietijoje“ prekės ženklas yra įveltas į tokią situaciją“, – interviu „Passauer Neue Presse“ sakė jis.

Ministras teigia besitikįs susitikimo metu „iš automobilių pramonės gauti priimtiną pasiūlymą“, kaip spręsti susidariusią situaciją.

Tuo tarpu A. Merkel pabrėžė, kad kalbama apie didelį skaičių darbo vietų. „Automobilių pramonė yra strateginės reikšmės. Ji turi būti tvirta ir inovatyvi, tačiau ir sąžininga. Todėl reikia kritikuoti tuos, kurie turi būti kritikuojami, tačiau tai reikia daryti turint omeny, kad Vokietijai tai yra strategiškai svarbus sektorius“, – pirmadienį sakė jos atstovė spaudai Ulrike Demmer (Ulrikė Demer).

Dauguma pritaria dyzelinių automobilių draudimui

Neseniai aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 57 proc. vokiečių pritaria dyzelinių automobilių draudimui miestuose siekiant pagerinti oro kokybę.

Tačiau pagrindinė problema yra ta, kad automobilių gamintojai iki šiol gausiai investavo į dyzelinius automobilius, nes jie išmeta į aplinka mažiau klimatą keičiančio anglies dvideginio nei benzininiai automobiliais. Dėl to A. Merkel teigia, kad nereikėtų „demonizuoti dyzelio“.

Tačiau bėda yra ta, kad dyzeliniai automobiliai išmeta daugiau azoto oksido, kuris prisideda prie smogo ir kietųjų dalelių lygio padidėjimo, o šie veiksniai prisideda prie kvėpavimo takų ir širdies ligų vystymosi.

Bent jau kol kas Vokietijos automobilių gamybos milžinai siekia išvengti dyzelinių automobilių draudimo ir savanoriškai siūlo programinių sprendimų, kurie ribotų oro taršą. O tuo metu daugiau investuoja į elektromobilius.

Vokietijos automobilių gamybos milžinė „Volkswagen“, kuri ir sukėlė vadinamąjį „dyzelgeitą“, siekia iki 2025 metų tapti pasauline elektromobilių gamybos lydere. O kelios Vokietijos kompanijos ketina bendradarbiauti visoje Europoje kuriant elektromobilių įkrovimo stotelių tinklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius