-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Darbo inspekcija siūlo griežtinti vairuotojų darbą

Patikrinus 22 krovinių vežėjų įmones ir nustačius darbo įstatymų pažeidimų, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) siūlo griežčiau reglamentuoti vairuotojų darbą.  
Vilkikai kelyje „Via Baltica“
Vilkikai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Patikrinimus pernai lapkritį atlikusi VDI nustatė, kad 11 vairuotojų dirbo nedeklaruotą darbą, o vienas – nelegaliai, todėl pažeidėjams surašė 14 administracinių pažeidimų protokolų: pusę – dėl darbo laiko apskaitos, kitus – dėl atlyginimų apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos, kitų darbo įstatymų pažeidimų, pranešė inspekcija.

VDI patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė BNS paaiškino, kad nedeklaruotos darbo formos yra neapskaityti viršvalandžiai ir naktinis darbas, kai nesilaikoma darbo ir poilsio režimo, darbuotojai tariamai jų prašymu išleidžiami nemokamų atostogų arba darbdaviai jiems leidžia nedirbti ir tuomet jiems netaikomas socialinis draudimas.

Dėl to inspekcija siūlo apriboti nemokamų atostogų laiką, taip pat trečiųjų šalių piliečių įdarbinimą įmonėse, kur vairuotojai gali be draudimo nedirbti daugiau negu 20 kalendorinių dienų per metus.

„VDI planuoja patikrinti dar kartą, kaip įmonės atsiskaitė su darbuotojais pagal nustatytus pažeidimus bei ar darbo ir poilsio laiko apskaitos sistema vedama laikantis Darbo kodekso normų“, – rašoma pranešime.

Pasak jos, darbdaviai privalės pašalinti 17 pažeidimų.

22 įmonės pasirinktos pagal jų darbuotojų skaičių, vidutinį darbo užmokestį ir kitus rodiklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius