-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degalinių atstovai: Lietuvoje krinta degalų kainos

Degalų kainos pastaruoju metu mažėja, teigia Lietuvos degalinių tinklų atstovai. „Atitinkamai ir degalinių tinklai tas kainas mažina. Gal ne taip greitai, kaip norėtų vartotojai“, – sako bendrovės „Lukoil Baltija“ generalinio direktoriaus pavaduotojas mažmeninei prekybai Romas Turlinskas.
Degalai
Degalai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Dėl sunkumų JAV ekonomikoje beveik mėnesį po truputį pinga naftos žaliava. „ORLEN Lietuva“ skelbia, kad praėjusią savaitę didmeninė litro benzino kaina siekė tik 4 Lt 19 ct. Nuo rugsėjo pirmosios savaitės didmenine prekyba parduodamas 95 markės benzinas atpigo net 27 ct, dyzelinas – 16 ct. Paklaustas, kodėl Lietuvos degalinėse toks kainų mažėjimas neatsispindi, R. Turlinskas sako, kad jis vis dėlto matyti.

Pasak specialisto, „Lukoil Baltija“ antradienį 95 markės benzino ir dyzelino kainas sumažino maždaug 3–4 ct. „Tačiau šiandien, pavyzdžiui, lyginant su vakar diena, pasaulinėje rinkoje 95 benzino kaina padidėjo 19 dolerių, o dyzelino – 24 doleriais. Todėl negalima žiūrėti į vienos dienos [kainas]. O bendra tendencija [rodo], kad [degalų kainos] paskutiniu metu mažėja. Atitinkamai ir degalinių tinklai tas kainas mažina. Gal ne taip greitai, kaip norėtų vartotojai“, – teigia R. Turlinskas.

Bendrovės „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos direktorius Audrius Miežys pritaria – pasaulinės rinkos kainos nulemia ir degalų kainą Lietuvoje. „Viskas yra susiję. Jei kainų kritimo tendencija buvo, tai ir vakar benzino kainos 3 ct krito, dyzelinas – 2 ct. Dieną prieš krito net 4 ct. Praktiškai per porą dienų yra kainos nukritę: benzinas – 7 ct, dyzelinas – 5 ct“, – sako A. Miežys.

Paklaustas, ar toks pats dažnas kainų kitimas ir kitose šalyse, R. Turlinskas teigia, kad kitur jos kinta net keletą kartų per dieną. „Suomijoje kainos kinta net 3–4 kartus per dieną. Arba į viršų, arba į apačią. Be abejo, tai yra konkurencinė kova“, – sako R. Turlinskas.

Jam antrina ir A. Miežys. Anot jo, tokia pati situacija yra ir Latvijoje bei Estijoje. „Mes turime patirties, kad ten kainos kinta ir porą kartų per dieną ir dažniausiai yra judėjimas žemyn“, – teigia „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos direktorius. Tuo metu, pavyzdžiui, Rusijoje, anot ekspertų, kainos net visą mėnesį dažnai išlieka gana stabilios.

Benzino kainų skirtumą skirtinguose miestuose Lietuvoje, o pastaruoju metu – Vilniuje ir Klaipėdoje, – specialistų teigimu, lemia konkurencija. „Jei pasižiūrėtume prieš pusę metų, tai Kaune buvo lygiai taip pat. [...] Jei kažkas numeta tas kainas ir nori pritraukti klientą, atitinkamai mes taip pat reaguojame. [...] Tai natūralus procesas, kuris vyksta net tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – tvirtina R. Turlinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius