Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Degalų kainos pasuko aukštyn – analitikai aiškinasi priežastis

Degalinių švieslentės nusidažė seniai nematytomis degalų kainomis: benzinas jau kainuoja kone 1,2 euro už litrą, o dyzelinas – 1,1 euro už litrą. Tiek degalinių valdytojai, tiek analitikai ramina – nieko rimto nevyksta, tiesiog naftos kainos paūgėjo pasaulyje. Tolesnio kainų augimo jie nežada, kadangi naftos pasaulyje per daug, o Vakaruose gyventojai žiemą keliaus mažiau.
Degalų kainos
Degalų kainos / 15min nuotr.

Antradienį didžiausiuose Lietuvos degalinių tinkluose dyzelino kaina siekė apie 1,097 euro už litrą, o benzino – 1,197 euro už litrą. Tai aukščiausios kainos per pastarąjį pusmetį, tačiau jos dar nesiekia šiemet balandį buvusio lygmens, kuomet dyzelino litro kaina siekė apie 1,13 euro.

Didmeninė „Orlen Lietuva“ parduodamo dyzelino kaina per mėnesį pašoko 4,4 cento, o benzino – 7,4 cento.

„Neste Lietuva“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas
„Neste Lietuva“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas

„Kokių nors naujų tendencijų čia nėra. Pasižiūrėkite, kyla „Platts“ (pasauliniai degalų kainų indeksai – 15min), kyla naftos kainos, tai natūraliai ir mažmenoje šiek tiek kyla kaina. Auga ir „Orlen Lietuva“ kainų protokolai. Tai normali seka“, – kainų augimo nesureikšmina „Neste Lietuva“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas.

Jo teigimu, kainas visame pasaulyje reguliuoja paklausa ir pasiūla, tačiau jis nesiryžta prognozuoti, ar kainos galėtų toliau augti.

„Kainas lemia paklausa ir pasiūla arba kažkokie kiti veiksniai. Tai nėra kažkoks ypatingas kilimas. Aš manau, sezoniškumas irgi lemia. Kaip sako, jeigu žinočiau, kokia bus ateityje naftos kaina, tai jau būčiau milijonieriumi. Šito niekas negali nuspėti, bet kol kas labai didelių negerovių ar tragedijų dėl to augimo nėra, gana nežymus svyravimas“, – vertina R.Steikūnas.

Jis patikina, kad degalinės didesnių antkainių neužsideda.

„Konkurencija visada buvo aštri, lygiai tokia pati aštri ir išlieka. Palyginkime su latvių kainomis, tai ten jos dar aukštesnės, o pas mus nėra tokios aukštos, tai rodo didesnę konkurencinę kovą Lietuvoje“, – vertina R.Steikūnas.

Tačiau jo teiginiams prieštarauja pačios „Neste“ Latvijoje skelbiamos kainos: dyzelino kaina siekia 1,022 euro už litrą, o 95 benzino – 1,12 euro už litrą.

Globalpetrolprices.com duomenimis, Lietuvoje ir Latvijoje dyzelino kainos yra vienodos, o Estijoje šie degalai apie 17 centų brangesni. Lenkijoje dyzelinas maždaug 5 centais brangesnis nei Lietuvoje. Tačiau Baltarusijoje dyzelinas kone perpus pigesnis nei Lietuvoje.

Nesitiki naftos brangimo

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas patikina, kad didesnio naftos kainų augimo nereikėtų laukti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

„Dabar pasaulinės naftos kainos šiek tiek atšoko nuo pernai ir užpernai pasiektų žemumų, ir taip jau būna, kad mažmenininkai gana greitai reaguoja į kainų kilimus ir didina degalų kainas. Tokia yra pagrindinė priežastis. Tačiau nemanau, kad naftos kaina turi daugiau potencialo augti, tai labiau techninis pakilimas, lemtas ankstesnio didesnio nuosmukio“, – sako Ž.Mauricas.

Jis aiškina, kad pasaulio rinkoje iki šiol yra naftos perteklius, o sezoniškai žiemą degalų vartojama mažiau.

„Dabar rinka yra ganėtinai persisotinusi, ypač skalūnų naftos gamintojai yra itin aktyvūs JAV. Naftos paklausa dabar dar šiek tiek mažės dėl sezoniškumo žiemą. Tad kokio nors didesnio naftos kainos augimo neturėtų būti, nebent tą lemtų kažkokie politiniai neramumai naftą išgaunančiose šalyse. Tačiau toks scenarijus ne pagrindinis“, – sako Ž.Mauricas.

Stiprėjantis euro kursas, anot jo – dar vienas veiksnys, kuris Europoje prilaiko degalų kainas, kurios biržose kotiruojamos JAV doleriais.

123rf.com nuotr. /Degalai
123rf.com nuotr. /Degalai

Antradienį „Brent“ nafta, pristatoma kitąmet sausį, kainavo 63 JAV dolerius už barelį – tokia kaina yra didžiausia nuo 2015 metų vidurio. JAV WTI rūšies nafta, pristatoma gruodį, kainavo 56,6 JAV dolerio už barelį.

„Naftos kainos turėtų išlikti istoriškai gana žemos ir degalų kaina neturėtų labai įsibėgėti“, – patikina Ž.Mauricas.

Lenkija negąsdina

Vyriausybė yra paskelbusi planus didinti dyzelino akcizą kitąmet – dėl to šių degalų kaina paaugs apie 2 centus už litrą.

Vežėjai yra išsakę nuogąstavimų, kad dėl tokios akcizų politikos degalų įsigijimui gali tekti rinktis Lenkiją.

Tačiau „Neste Lietuva“ vadovas nesureikšmina ir šio kainų pokyčio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pirmosios „Circle K“ degalinės atidarymas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pirmosios „Circle K“ degalinės atidarymas Vilniuje

„Lenkija nėra ta konstanta, tai priklausys nuo daugiau dalykų nei vien nuo akcizo. 2 centų už litrą nėra tas žiaurus kainos kilimas, kuris priverstų nuvažiuoti į Lenkiją. Atmesti tos rizikos, žinoma, negalime. Matyt, bus kažkokia dalis, kuriai tai aktualu ir tokį sprendimą ji gali priimti“, – vertina R.Steikūnas.

Jis primena, kad 2008 m. akcizų pakėlimas lėmė tai, kad Lietuvos degalinės ištuštėjo. Tačiau šįkart, anot jo, 2 centų kainos pasikeitimas tokio paties efekto nesukels.

Pigiausia – mažiausiose degalinėse

Pigiausiai vairuotojai degalų gali įsigyti mažuosiuose degalinių tinkluose. Tarp pigiausio „Jozitos“ ir brangiausio „CircleK“ parduodamo dyzelino kainos skirtumas sudaro 13,6 centų už litrą, rodo palyginimų platformos „pricer.lt“ spalio mėnesio duomenys.

Tiesa, čia neįvertintos galimos nuolaidos įvairių kortelių turėtojams. Mažosios degalinės dažnai priima tik atsiskaitymus grynaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius