Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES ketina modernizuoti oro erdvės valdymą

Europos Sąjunga ketina modernizuoti savo oro erdvės valdymą ir sukurti efektyvesnes skrydžių trajektorijas, atnaujinusi „Europos bendro dangaus“ reguliavimo sistemą.
Vilniaus oro uoste nusileidęs lėktuvas
Asociatyvi nuotrauka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiandienos (Europos Komisija – red.) pasiūlymas peržiūrėti „Europos bendro dangaus“ sistemą padės ne tik sumažinti išmetamų teršalų kiekį iki 10 proc., geriau valdant skrydžių trajektorijas, bet ir skatins skaitmenines naujoves, atvers duomenų paslaugų rinką šiame sektoriuje“, – trumpoje spaudos konferencijoje kalbėjo ES transporto komisarė Adina Velian.

Šį pasiūlymą paskatino tai, kad dėl staigaus oro susisiekimo sumažėjimo COVID-19 pandemijos sąlygomis būtinas tvaresnis valdymas, jo pritaikymas prie paklausos, pažymima Europos Komisijos pranešime.

2019 metais vien tik skrydžių vėlavimas kainavo ES 6 mlrd. eurų ir padidino CO2 emisiją 11,6 mln. tonų. Tas pats nutinka, kai oro vežėjai pasirenka ilgesnius maršrutus, kad išvengtų didesnių įkainių zonų.

„Europos bendro dangaus“ iniciatyva pradėta įgyvendinti 2004 metais. Jos tikslas – sumažinti Europos oro erdvės susiskaidymą ir taip padidinti oro eismo valdymo bei oro navigacijos paslaugų veiksmingumą. Tai visą Europą apimanti iniciatyva, todėl prie jos gali prisijungti ir kaimyninės šalys.

2013 metais Europos Komisija pasiūlė ją pakoreguoti, tačiau derybos 2015-aisiais atsidūrė aklavietėje. Pernai buvo suformuota „išminčių grupė“ iš 15 ekspertų, kuri pateikė dabartinio atnaujinimo rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius