Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcija Klaipėdos uoste dėl pavojingų atliekų: reikalauta kyšių, papirkinėti pareigūnai

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėto pavojingų atliekų iš laivų, esančių Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje, surinkimo ir tvarkymo, piktnaudžiaujant tarnyba ir kyšininkaujant. Kaip informuota spaudos konferencijoje, atliekos galėjo būti gabenamos ir į užsienį.

Kaip ketvirtadienį spaudos konferencijoje informavo Klaipėdos apygardos prokuratūros vyr. prokurorė Dalia Pocienė, trečiadienį tarptautinės operacijos metu buvo atlikta 14 kratų asmenų gyvenamosiose vietose, automobiliuose. Įtarimai pateikti šešiems asmenims.

Korupcinio pobūdžio nusikaltimais įtariami Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės direktorius, trys šios įmonės darbuotojai, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnas ir buvusi AB „Klaipėdos vanduo“ Nuotekų tyrimų laboratorijos vedėja. Jie įtariami kyšininkavimu, prekyba poveikiu bei neteisėtu pavojingų atliekų gabenimu.

Pasak prokurorės, vykdant atliekų tvarkymą uoste galimai buvo įvykdytos nusikalstamos veikos – atliekos neteisėtai gabentos į užsienį, kyšininkauta, siekiant nuslėpti viršnorminę taršą, prekiauta poveikiu siekiant daryti įtaką pareigūnų sprendimams. Ikiteisminį tyrimą organizuoja prokuroras, atlieka STT pareigūnai.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl beveik 30 nusikalstamų epizodų pagal septynis straipsnius – dėl įgytų pinigų ir turto legalizavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, kyšininkavimo grupėje, prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir neteisėto atliekų gabenimo per sieną.

Žalos dydis gamtai nustatinėjamas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos uostas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos uostas

Papirkinėti pareigūnai

Nusikaltimai buvo vykdomi, ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020–2021 metais.

Kaip informavo STT, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės atstovai, įtariama, sistemingai papirkinėjo Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Klaipėdos valdybos inspektorių.

Už kyšius galimai buvo siekta Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos palankių sprendimų bendrovės atžvilgiu: norimo sprendimo administracinio nusižengimo byloje, taip pat galimai neteisėtų veiksmų tiriant kitų bendrovių ir konkurentų veiklą, siekiant užkirsti kelią kitoms bendrovėms dalyvauti pavojingų atliekų tvarkymo viešuosiuose pirkimuose.

Reikalavo kyšių

Taip pat įtariama, kad buvo sistemingai papirkinėjamas anksčiau vienam AB „Klaipėdos vanduo“ padaliniui vadovavęs asmuo, kad nebūtų kontroliuojamas į AB „Klaipėdos vanduo“ Klaipėdos miesto nuotekų valyklą bendrovės atvežtų nuotekų faktinis užterštumas bei tokiu būdu bendrovė išvengtų papildomo viršnorminės taršos apmokestinimo.

STT nuotr./Kratų metu aptikti pinigai
STT nuotr./Kratų metu aptikti pinigai

Taip pat turima duomenų, kad buvęs vieno AB „Klaipėdos vanduo“ padalinio vadovas galimai reikalaudavo kyšių ir iš kitų bendrovių.

Be to, tiriamos aplinkybės dėl galimai neteisėto pavojingų atliekų gabenimo iš Lietuvos teritorijos, krovinio gabenimo dokumentuose nurodant tikrovės neatitinkančius duomenis. Tyrimo metu bus nustatinėjimas šiomis galimai korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis padarytos žalos valstybei ir aplinkos apsaugai dydis.

Ragina pranešti ir išvengti atsakomybės

STT Klaipėdos valdybos viršininkas Žydrūnas Krampalcas ragina, kad asmenys, iš kurių galėjo būti reikalauta ar provokuota duoti kyšį ir / ar galintys turėti šiam tyrimui reikšmingos informacijos, susisiektų su STT Klaipėdos valdyba.

„Primename, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai“, – sakė Ž.Krampalcas.

STT nuotr./Žydrūnas Krampalcas
STT nuotr./Žydrūnas Krampalcas

Jo teigimu, kalbama apie naftos produktais užterštas skystas atliekas, kurios gali prasiskverbti į dirvožemį, užteršti gruntinius vandenis, pakenkti aplinkai ir žmonių sveikatai.

Bendrovės pavadinimo teisėsauga neatskleidžia. Teigiama, jog tai privatus juridinis asmuo, kurio pagrindinė veikla – užterštų vandenų surinkimas iš laivų bei kitų objektų, esančių jūrų uosto akvatorijoje bei pateikimas utilizavimui.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Klaipėdos valdyba. Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Šis ikiteisminis tyrimas atliekamas bendradarbiaujant su Aplinkos apsaugos departamentu prie Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos agentūra prie Aplinkos ministerijos ir AB „Klaipėdos vanduo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius