-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos puošmena ir turistų traukos objektas bus užrakintas: Centrinis paštas išsikelia ir bus parduotas

1893 metais pastatytas Klaipėdos centrinis paštas, iš kurio siuntos kadaise keliaudavo karietomis, išsikrausto ir užveria duris. Neogotikinio stiliaus statinys, nepraradęs savo paskirties ir visą laiką veikęs kaip paštas, yra vienas įspūdingiausių statinių uostamiestyje. Paštui išsikrausčius statinys bus parduotas. Jau lapkričio pradžioje turistų mėgstamas paštas, su kariljonu bokšte, bus užrakintas ir nebeprieinamas.
Klaipėdos centrinis paštas
Klaipėdos centrinis paštas / 15min nuotr.

Lietuvos paštas pirmadienio rytą pranešė, jog įvertinus Klaipėdos centrinio pašto būklę bei galimybes jame teikti šiuolaikiškas pašto paslaugas ir pastatą pritaikyti neįgaliesiems ar mamoms su vežimėliais, nuspręsta nuo spalio 1 dienos šio pašto paslaugas perkelti į naujas patalpas prekybos centre „Manto namai“, Manto gatvėje 7.

„Klaipėdos centrinis paštas įsikūręs prieš 126 metus statytame pastate, kuris buvo projektuotas visai kitoms reikmėms, todėl dabartinėms modernioms pašto paslaugoms nepritaikytas. Šiuo metu iš 3 tūkst. kv. metrų centriniame pašte naudojame tik pusę – 1 462 tūkst. kv. metrų, tačiau kokybiškoms šiuolaikinėms pašto paslaugoms teikti pakanka dar mažiau – apie 120 kv. metrų. Ieškodami patalpų persikėlimui, vertinome ne tik jų dydį, bet ir prieinamumą – kad būtų sudarytos sąlygos į paštą patekti neįgaliesiems ir mamoms su vežimėliais, be to, ne mažiau svarbu, kad paštą pasiekti būtų patogu tiek automobiliu, tiek pėsčiomis. Prekybos centro „Manto namai“ patalpos visus šiuos kriterijus atitinka“, – sako Lietuvos pašto Tinklo direktorius Jonas Sadauskas.

Paveldo statinys

Klaipėdos centrinis paštas yra paveldo objektas, statytas dar 1893 metais. Šis pastatas anuomet iškilo pašto paskirčiai. Unikalu tai, jog ši paslauga čia buvo teikiama daugiau nei šimtą metų.

Į paštą užsuka istorija besidomintys turistai, ypač vokiečiai. Pastatas glaudžiai susijęs ir su Prūsijos istorija bei anuomet puikiai išplėtotu pašto tinklu. Neogotikinis raudonų plytų pastatas išraiškingas savo vidumi ir išore. Svarstoma, kas gi galėtų jame įsikurti? Pasigirsta minčių, jog centrinėje miesto dalyje toks pastatas ateityje virs viešbučiu.

15min nuotr./Klaipėdos centrinis paštas
15min nuotr./Klaipėdos centrinis paštas

Kaip 15min situaciją pakomentavo Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė, nuo spalio 1 dienos Klaipėdos centrinis paštas perkeliamas, tačiau iki lapkričio 5 dienos siuntos ir registruoti laiškai dar bus išduodami centrinio pašto patalpose.

„Po lapkričio 5 dienos paštas bus uždarytas ir patekti į jo patalpas nebus galima“, – sakė V.Budrienė.

Šio pastato svarbą ne kartą pabrėžė uostamiesčio valdžia, kalbėjusi apie galimybę jį įsigyti, tačiau, panašu, šios idėjos atsisakyta.

„Lietuvos paštas yra akcinė bendrovė, kuriai dėl šio juridinio statuso galioja atitinkami LR įstatymai, todėl Lietuvos paštas savo pastatų negali neatlygintinai perduoti – vienintelis kelias yra pardavimas rinkos kaina. Pabrėžtina, kad Klaipėdos savivaldybei esame parašę raštą su siūlymu pirkti pastatą, tačiau kol kas susidomėjimo nesulaukėme“, – teigė V.Budrienė.

Pirkti neketina

Kaip 15min sakė Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis, kalbų apie galimybę įsigyti pastatą būta, tačiau tai tebuvo pirminis sumanymas.

„Savivaldybė neturi nei finansinių galimybių, nei funkcijų, kurioms būtų reikalingas šis pastatas, ir savivaldybė galėtų įsigyti. Turi būti finansinės lėšos ir negalime pirkti bet kam, o būtent konkrečiai funkcijai vykdyti. Nematome, kokia ji galėtų būti. Buvo gautas raštas iš pašto ir parengtas atsakymas. Savivaldybei svarbu, kad kaip kultūros paveldo objektas pastatas išliktų, o kas bus viduje, savivaldybė neturi didelių interesų. Svarbu, kad būtų prižiūrėtas objektas“, – sakė E.Simokaitis.

Turistams reikšmingas objektas

„Labai viliuosi, kad tai nebus objektas, kuris išnyks“, – 15min sakė Klaipėdos turizmo informacijos centro direktorė Romena Savickienė. Anot jos, šis istorinis objektas, išlaikęs autentišką vidų, yra mėgstamas turistų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Romena Savickienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Romena Savickienė

„Viliuosi, kad nebus užverta iki galo. Pabendravimų šia tema buvo, tačiau jau seniai. Mums, kaip Klaipėdai, labai blogai, nes tai turistinis objektas su visa autentika, visais grožiais, esamais viduje. Be jokios abejonės, mūsų varpai, vargonai, varpų muzika, yra šitame objekte. Turistine prasme tikrai labai reikšmingas objektas. Viliuosi, kad sprendimai iš savivaldos bus perimti. Labai viliuosi, kad tai nebus objektas, kuris išnyks”, – sakė R.Savickienė.

Pastato pagrindinėje salėje yra išlikusios unikalios sienos, plytelės, medinės durys. Turistai čia užsuka tarsi į muziejų. Šiame pašte dar gyva tradicija išsiųsti ranka rašytą atvirutę.

Iš bokšto savaitgaliais aidi kariliono muzika, rengiami koncertai.

„Neturime ryškių tradicijų, atsisėsti ir paklausyti, bet kiek sutinki stovinčių, visi labai džiaugiasi“, – sakė R.Savickienė.

Kaip 15min informavo pašto atstovė Aušra Kurtkutė, už karilionus atsakinga Klaipėdos savivaldybė, tad kol pastatas priklausys Lietuvos paštui ir nebus parduotas, jie ir toliau skambės.

„Kai pastatas bus parduotas, savivaldybei teks tartis su nauju jo savininku dėl varpų skambinimo, tad, turbūt, klaipėdiečiai ir toliau jų skambėjimu galės mėgautis“, – sakė A.Kurtkutė.

XIX amžiuje pastatytas Klaipėdos paštas yra vienas retų objektų, kuriame visą šį laiką gyvavo pašto paslauga. Į kiemelius sukdavo karietos su pašto arkliais. Jomis keliaudavo laiškai į žmonių namus. Jie keliauja ir iki šiol, tačiau jau nuo lapkričio klaipėdiečių namus pasieks iš naujos Centrinio pašto vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius