Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos geležinkeliai“ juda skaidryn: apsaugos įmonė nebepriims statybinių užsakymų

„Lietuvos geležinkeliai“ tęsia reformas po Stasio Dailydkos eros pabaigos. Panašu, kad dukterinės „Lietuvos geležinkelių“ įmonės pamažu atsisako joms nebūdingų veiklų. Iki šiol dukterinė įmonė už milijonus eurų pasižadėdavo atlikti statybos darbus.
„Lietuvos geležinkeliuose“ FNTT atlieka kratas
„Lietuvos geležinkeliuose“ FNTT atlieka kratas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Dukterinė „Lietuvos geležinkelių“ įmonė „Gelsauga“ puikiai iliustruoja, kaip didžiausioje valstybės valdomoje bendrovėje buvo kuriami mechanizmai, kuriais apeidinėtas Viešųjų pirkimų įstatymas, prekes ir paslaugas perkant be konkursų.

Pavyzdžiui, „Gelsauga“ užsiima ne tik apsaugos darbais, bet ir remonto, statybų veikla. Kai kurios sutartys yra ilgalaikės. Pavyzdžiui, „Lietuvos geležinkeliai“ praėjusių metų gruodžio 31 dieną penkeriems metams užsisakė iš sau priklausančios „Gelsaugos“ remonto ir montavimo darbų už 175 tūkstančius eurų, rodo duomenys.

„Gelsauga“ už 898 tūkstančius eurų pasišovė atlikti Matuizų stoties tarnybinio pastato statybą. Už 349 tūkstančiai eurų pažadėjo atlikti sandėlio remontą Kaišiadorių stotyje. Tokių sutarčių – daugybė. Dukterinė įmonė „Lietuvos geležinkeliams“ nuomodavo netgi įrankius už tam tikrą mokestį.

Įsteigta kaip „Lietuvos geležinkelių“ apsaugos bendrovė, „Gelsauga“ prisiėmė vis daugiau veiklų. Valymo paslaugos, darbo drabužių nuoma, statybos – ir visa tai finansuota iš vidaus sandorių. Iš ko „Gelsauga“ pati pirko drabužius, statybines medžiagas ar, galų gale, ką samdė statybos darbų atlikimui – vis dar nežinoma. Tačiau būtent statybų veiklos „Gelsauga“ oficialiai atsisako.

„Vakar 2016-12-14 AB „Lietuvos geležinkeliai“ dukterinės įmonės UAB „Gelsauga“ valdyba priėmė sprendimą nuo šių metų gruodžio 31 d. atsisakyti statybos darbų veiklos“, – teigiama „Lietuvos geležinkelių“ svetainėje patalpintame pranešime.

Įsisiūbavus skandalui dėl vidaus sandorių, trauktis nutarė „Gelsaugos“ vadovas Algimantas Songaila. Jis trečiadienį įteikė atsistatydinimo pareiškimą atleisti jį nuo gruodžio 30 dienos.

„Lietuvos geležinkeliai“ – absoliutūs vidaus sandorių lyderiai. 2011-2015 m. bendrovė su savo dukterinėmis įmonėmis sudarė vidaus sandorių už 429 mln. eurų. Kokia dalis šių pinigų nusėdo pas kol kas neįvardintus subrangovus ir medžiagų tiekėjus – nežinoma. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba šią savaitę „Lietuvos geležinkeliuose“ atliko dokumentų poėmius. Teisėsauga neslepia, kad tyrimas susijęs su „labai pelningais“ vidaus sandoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius