Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai: Rusija slopina GPS signalus virš Baltijos jūros

Rusija reguliariai trikdo GPS signalus Baltijos jūros regione ir kelia pavojų civilinei aviacijai, leidiniui „Financial Times“ pareiškė Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai.
GPS signalo trikdžiai
GPS signalo trikdžiai / 15min montažas

„Jei kas nors išjungia jūsų žibintus, kai važiuojate naktį, tai tampa pavojinga. Padėtis Baltijos regione prie Rusijos sienų dabar tampa pernelyg pavojinga, kad ją būtų galima ignoruoti“, – leidiniui sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna pridūrė, kad Baltijos šalys GPS signalų slopinimą laiko „hibridine Rusijos Federacijos ataka“, keliančia pavojų jų piliečiams. „Mes būtinai aptarsime tai su savo sąjungininkais“, – pridūrė jis.

Latvijos užsienio reikalų ministrė Baiba Bražė pridūrė, kad Baltijos šalys „rimtai vertina incidentus“ su GPS ir šiuo klausimu „palaiko ryšius su kolegomis iš kitų valstybių“.

Ekspertų skaičiavimais, pastaraisiais mėnesiais dėl GPS trikdžių nukentėjo dešimtys tūkstančių civilinių skrydžių. Visų pirma balandžio 25 ir 26 d. du „Finnair“ lėktuvai, skridę iš Helsinkio į Tartu, dėl GPS trikdžių buvo priversti grįžti į išvykimo oro uostą.

„Financial Times“ kalbintas aukšto rango pareigūnas užsiminė, kad Rusija gali trikdyti GPS signalus, siekdama apsaugoti Kaliningradą nuo galimų Ukrainos dronų atakų.

Kovo mėn.esį laikraštis „The Times“ pranešė, kad Rusija galėjo trikdyti GPS signalą Didžiosios Britanijos karališkųjų oro pajėgų lėktuve, kuriame buvo gynybos sekretorius Grantas Shappsas, grįžtantis iš Lenkijos į Jungtinę Karalystę. Pasak žurnalistų, lėktuvui „Dassault 900LX Falcon“ skrendant virš Baltijos jūros netoli Kaliningrado srities apie 30 minučių nebuvo GPS signalo.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio apie 46 tūkst. virš Baltijos jūros skridusių lėktuvų susidūrė su GPS signalų trikdžiais. Ekspertai daugeliu atvejų radijo trukdžių atsiradimą aiškina Rusijos kariuomenės veiksmais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius