Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Civilinės aviacijos departamento atstovas: „Tai gerai suplanuota akcija“

Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamento direktorius Alvydas Šumskas 15min tvirtino, kad Baltarusijoje įvykusį incidentą vertina kaip gerai suplanuotą akciją. Lietuviškoms bendrovėms administracija rekomendavo neskristi virš Baltarusijos oro erdvės. Apie tokį sprendimą jau paskelbė ir dvi užsienio bendrovės.
Grįžo „Ryanair“ lėktuvas iš Minsko
Grįžo „Ryanair“ lėktuvas iš Minsko / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Baltarusijos tarnybos sekmadienį privertė Minske leistis iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, kad sulaikytų žurnalistą Romaną Protasevičių. Lietuvos teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo ir priverstinio dingimo, tokį veiksmą pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

Reaguodamos į įvykį Latvijos oro bendrovė „airBaltic“ ir Vengrijos bendrovė „WizzAir“ paskelbė, kad po to, kai Baltarusija privertė Minske nutūpti „Ryanair“ lėktuvą, neskraidys virš šios šalies oro erdvės. Apie tai plačiau skaitykite čia.

Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamento direktorius Alvydas Šumskas 15min tvirtino, kad tokia rekomendacija nusiųsta ir Lietuvos bendrovėms.

„Mūsų kompanijoms išsiųstos rekomendacijos įsivertinti dėl skrydžių, nes uždaryti Baltarusijos oro erdvės negalime, nes tai ne mūsų erdvė. Kitoms aviakampanijoms, ne mūsų jurisdikcijoje esančioms, mes irgi negalime nei rekomenduoti, nei nurodinėti“, – sakė A.Šumskas.

Lietuva nacionalinių oro linijų neturi, tačiau šalyje veikia orlaivių nuomos ir užsakomųjų skrydžių paslaugas teikiančios bendrovės.

Paklaustas, ar daugės užsienio oro linijų, kurios nuspręs neskristi virš Baltarusijos, A.Šumskas atsakė nesiimsiantis to vertinti.

„Nenoriu burti iš kavos tirščių, vyksta procesai, diskusijos, vyksta nuomonių pasikeitimai Lietuvos institucijose, Europos Vadovų taryboje, kur dalyvauja prezidentas. Taip, reakcija kažkokia bus, kokio dydžio, nenoriu kalbėti“, – sakė Transporto kompetencijų agentūros atstovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Šumskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Šumskas

Jis tvirtino, kad iš kitų oro linijų dar nėra sulaukta informacijos, ar jos toliau skraidys virš Baltarusijos, ar ne.

„Kol kas ne, neaišku, ar jie skrenda šiandien“, – sakė A.Šumskas.

„Gerai suplanuota akcija“

Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamento direktorius priverstinį į Lietuvą skridusio lėktuvo nutupdymą Minske pavadino gerai suplanuota akcija.

„Faktiškai mano akimis žiūrint, kaip piliečio, sulaikymas vieno iš opozicijos veikėjų, kuriam tarptautinė paieška paskelbta, akivaizdžiai suplanuotas. Įvykdymas atliktas profesionaliai. Jeigu nebūtų sulaikymo opozicionieriaus, tai įvykis, kurių būna ne vienas ir ne du. Apie bombos padėjimą nieko stebuklingo nėra, melagingų pranešimų būna, bet šiuo atveju tie netiesioginiai faktai ar veiksmai rodo, kad tai buvo suplanuota akcija“, – sakė A.Šumskas.

Paklaustas, ar duomenys rodo, jog buvo apskaičiuotos ir kitos aplinkybės – pavyzdžiui, kada priskristi naikintuvams, A.Šumskas tvirtino, kad apie tai gauti duomenų iš Baltarusijos – neįmanoma.

„Per daug klausimų uždavinėjate, į kuriuos ne visai turiu atsakymą, kadangi tai įvyko Baltarusijos oro erdvėje ir iš jų informaciją gauti jūsų klausimais šiandien neįmanoma“, – pabrėžė A.Šumskas.

Nutupdė dėl aktyvaus žurnalisto

Apie tai, kad „Ryanair“ lėktuvas, pakilęs Atėnuose ir turėjęs apie 13 val. nusileisti Vilniuje, buvo priverstinai nutupdytas Minske, pranešta sekmadienį po pietų.

Kaip informavo Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos štabas, lėktuvas buvo nutupdytas Aliaksandro Lukašenkos režimo iniciatyva tam, kad galėtų suimti juo skridusį Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir vyriausiąjį redaktorių Romaną Protasevičių.

Sviatlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius
Sviatlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius

Taip pat skaitykite: Baltarusijos opozicija: režimas nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą, kad suimtų žurnalistą.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė tai vadina „beprecedenčiu atveju“ ir teigia, kad lėktuvo perėmimas panašus į KBG operaciją.

Prezidentas kreipėsi į NATO ir ES sąjungininkus „kviesdamas nedelsiant duoti atkirtį Baltarusijos režimui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius