-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Memelio miestas“: Klaipėdos svajonė įgyvendinama Taline

Taline šimtą metų uždara uosto teritorija atveriama visuomenei – pradedamas įgyvendinti ambicingas projektas paversti ją kultūros centru, patraukliu ir gyventi. Tuo metu Klaipėdoje panašus, „Memelio miestu“ vadintas projektas žlugo, praneša LRT Televizijos laida „Šiandien“.
Talino uostas pritaikytas jachtoms
Talino uostas pritaikytas jachtoms / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos centre, šalia Danės upės esančioje uosto teritorijoje daugiau nei pusšimtį metų remontuoti laivai. 2006-aisiais ją įsigiję verslininkai čia planavo sukurti itin prabangų gyvenamųjų namų, kavinių, restoranų, kultūrinių erdvių kvartalą – „Memelio miestą“.

Verslininkai pasiekė, kad teritorija iš uosto pereitų miesto žinion, tačiau visi kiti planai žlugo. Lapkričio pradžioje skelbiamos „Memelio miesto“ turto varžytinės, vėliau – galbūt ir bankrotas.

Tuo metu panašus projektas Taline pradedamas įgyvendinti. Iš praėjusio amžiaus pradžioje veikti pradėjusios laivų statyklos yra išlikę devyni kultūros vertybės statusą turintys pastatai. Juos ir ketinama rekonstruoti pirmiausia – nuo šio gruodžio.

„Mes pradedame nuo kultūros objektų – koncertų salės, paveikslų galerijos, taip pat įrengsime biurus, restoranus, nedidelį viešbutį ir tikimės, kad tai paskui privilios ir gyventojus. 2007-aisiais iš tiesų čia buvo suplanuota statyti net 250 tūkst. kvadratinių metrų gyvenamojo ploto. Šiandien mes puikiai suprantame, kad tiek su realybe nieko bendro neturi“, – teigė „BLRT Grupp“ valdybos narys Markas Bermanas.

Teritorija, pasak investuotojų, jau dabar kelia didžiulį susidomėjimą dėl savo istorijos. Rusijos imperijos laikais čia statyti povandeniniai, sovietmečiu – kariniai laivai.

Miesto valdžios atstovai sako, kad projektas galėtų būti įgyvendinamas greičiau, nors pabrėžia, kad tai nėra pirma visuomenei atveriama uosto teritorija. Taline, priešingai nei Klaipėdoje, miestiečiams priėjimų prie jūros esą netrūksta.

„Bet prie jūros mums labai trūksta pramogų – žmonėms nėra ką veikti. Norime, kad pas mus būtų kaip ir kitose šiaurinėse šalyse. Pavyzdžiui, Helsinkyje prie jūros verda gyvenimas, ir kiekvienas randa sau pramogų“, – sakė Talino mero pavaduotojas

Pirmasis istorinių pastatų rekonstrukcijos etapas truks mažiausiai trejus metus ir kainuos apie 9 mln. eurų. Jei padėtis nekilnojamojo turto rinkoje pagerėtų, pasak verslininkų, tada gal pradėtų dygti ir gyvenamieji namai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius