Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 11 20 /17:04

Ministras J.Narkevičius Seime išgirdo klausimą: gal žinot, kas galėtų jus pakeisti?

Skandalų purtomas susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius Seime trečiadienį sulaukė klausimo – kas jį galėtų pakeisti. Ministras sako apie tai negalvojęs, o dėl skandalingos komandiruotės į Abu Dabį jau turi kitą versiją – svarstė lipti ant scenos, bet persigalvojo. Kai kuriuos ministro atsakymus lydėjo juokas Seimo Lietuvos Tarybos salėje, o opozicija ragina J.Narkevičių pasielgti garbingai – atsistatydinti pačiam.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ministras, kurio veiklą po 15min paviešintų faktų sukritikavo ir prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo opozicijai aiškinosi dėl pastarosiomis dienomis kilusių istorijų.

J.Narkevičiaus nemalonumai prasidėjo, kai 15min lapkričio 13 d. pranešė, jog susisiekimo ministras spalį nuvyko komandiruotėn į keturių dienų kelininkų kongresą Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Abu Dabyje, bet scenoje skaityti pranešimo taip ir nepasirodė. Be to, paaiškėjo, kad ministro ir jo svečių vakarienę buvo priversta apmokėti jam pavaldi Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Vėliau kitos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad ministras jau ne pirmą kartą pietauja už svetimas lėšas. Jo pietus apmokėjo Klaipėdos jūrų uostas, „Lietuvos geležinkeliai“. J.Narkevičius nemokamai pietaudavo ir dar iki tapdamas ministru. Jo kaip Seimo nario pietus su Lenkijos pašto atstovais apmokėjo Lietuvos paštas. Kilus skandalui J.Narkevičius grąžino už jį sumokėtus pinigus bendrovėms.

Be to, trečiadienį 15min pranešė, kad J.Narkevičiui skirtame bute Seimo viešbutyje jis negyvena, tačiau ten nakvoja jo dukra. Ministras skubiai pranešė atsisakantis tarnybinio buto.

„Reikėjo tai anksčiau padaryti, nes nebuvo tokio reikalingumo“, –trečiadienį atsakė ministras į 15min klausimą.

„Nebuvo laiko miesto pamatyti“

Tradiciškai ministras turėjo atsakinėti ir į klausimą apie kelionę į Abu Dabį.

„Į Abu Dabį buvau apsisprendęs važiuoti savaitę prieš. Važiavimas buvo suplanuotas dar buvusio ministro (Roko Masiulio – aut. past.)“, – kalbėjo ministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Tiesa, pats R.Masiulis tai naujienų portalui paneigė.

Turi savo versiją ministras ir dėl pranešimo, kurio neskaitė. „Galvojome būdami ten susikeisti, bet nepavyko“, – sakė jis. J.Narkevičius tvirtina, kad ten svarstė lipti į sceną, bet galiausiai tai pavesta padaryti viceministrui Vladislavui Kondratovičiui. Šis pranešimą skaitė scenoje šviečiant ministro pavardei.

Ministras įsitikinęs, kad į Jungtinius Arabų Emyratus „vertėjo važiuoti“. Jis dar kartą gyrė parodą Abu Dabyje, o šeicho vardo pacitavimas sukėlė kikenimą salėje.

Jis tvirtino, kad Abu Dabyje „nebuvo laiko miesto pamatyti“.

Parlamentarė Aušrinė Armonaitė klausė, ar vizitu į Abu Dabį nebuvo padaryta gėda ir žala valstybei. Ministras teigė, kad vizitas buvo naudingas ir buvo svarbu jame dalyvauti.

Pavyko prisikviesti tik po kelių bandymų

„Dėl anglų kalbos – to neslepiu (kad nemoka – aut. past)“, – sakė jis, paklaustas, kaip bendravo kelionėje.

„Ministras dėl visko gailisi, dėl visko atsiprašo“, – bandė juokauti kartu su ministru atžingsniavęs konservatorius Antanas Matulas. Sausakimšoje Lietuvos Tarybos salėje Seime populiariausias buvo juokelis apie Abu Dabį ir galimus ministro nuotykius.

Opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas pastebėjo, kad pavienėms frakcijoms nepavyko prisikviesti ministro, tačiau bendram opozicijos kvietimui jis galiausiai pakluso. J.Sabatauskas priminė, kad opoziciją domina visos istorijos, apie kurias rašyta 15min.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo opozicija susitiko su susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo opozicija susitiko su susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi

„Ir galiausiai naujausia žinia – ar ne jūsų dukra gyvena Seimo viešbutyje?“ – pastebėjo J.Sabatauskas.

J.Narkevičius į tai nieko neatsakė.

Klausė, kas gali pakeisti jį patį

Kas, jūsų nuomone, geriausias pretendentas į jūsų vietą? – tokį klausimą uždavė opozicijos atstovai. Ministras sakė to nesvarstantis. Jurgis Razma paprašė išvardinti visas vakarienes, už kurias ne jis mokėjo. „Jau atsibodo kasdien skaityti apie vis naujas vakarienes“, – pastebėjo konservatorius.

Ministras gynėsi, kad iki šiol nebuvo tokios tvarkos ministerijoje dėl reprezentacinių lėšų panaudojimo – gali už ministrą kas nors mokėti ar ne. „Ministerijoje vyksta tyrimas“, – kartojo J.Narkevičius.

„Gal jums lengviau išvardinti, kur apmokėjote“? – iš ministro šaipėsi Seimo nariai.

„Buvo atvejų ir ne vienas, kai priimami svečiai, nežiūrima į jų kišenę, ir svečiai priimami“, – teigė jis.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija trečiadienį pradėjo tyrimą dėl ministro veiklos. Ar jis neketina atsistatydinti, jei bus pripažinta, kad pažeidė įstatymą?

Jei VTEK nuspręs, kad įstatymas buvo pažeistas, jis sako tada ir spręsiąs. „Kai nuspręs, tai ir matysime“, – atsakė J.Narkevičius.

Jovalas bus sutvarkytas, žada ministras

Dėl skandalu virtusio Lietuvos pašto valdybos atleidimo jis teigė nesikonsultavęs su kitais valdžios atstovais. Ministras kartojo argumentus, kodėl atleido Lietuvos pašto valdybą – nesutiko su jų sprendimu parduoti centrinių paštų pastatus.

„Mes nesiekiame politizuoti Lietuvos pašto valdymo“, – teigė jis ir pridūrė, kad dabar ieškoma nepriklausomų valdybos narių.

„Jovalas bus sutvarkytas pagal nustatytą tvarką“, – taip ministras reagavo į prezidento išsakytą kritiką.

Ministras turėjo atsakyti ir dėl kelių asfaltavimo, kai perskirstytos lėšos atiteko ir Trakų rajonui, kur jis gyvena.

„Čia kitas kaimas, ne tas“, – painiojosi ministras, vėl sulaukęs juoko bangos. Jis neigė, kad keliai išasfaltuoti jo rinkiminėje apygardoje. Praėjusią savaitę BNS rašė, kad dešimtadalis perskirstytų rezervo lėšų atiteko jo rinkiminei apygardai Trakų rajone.

„Tai buvo savivaldybės sprendimas iš jai skirtų lėšų“, – tikino jis, pridūręs, kad pinigų gavo ir kitos savivaldybės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Žada interpeliaciją

J.Narkevičiaus atsakymai opozicijos neįtikino. LSDP frakcijos pranešime spaudai cituojamas opozicijos lyderis socialdemokratas J.Sabatauskas, kurio teigimu, susitikimas abejonių dėl jo kaip ministro sprendimų, viešų privačių ryšių painiojimo neišsklaidė, nes ministras nepripažindamas jokių savo klaidų toliau painiodamasis gynė savo veiksmus.

„Akivaizdu, žmogus atsidūrė ne savo vietoje. Mes raginame gerbiamą Jaroslavą Narkevičių pripažinti savo klaidas dėl priimtų sprendimų ir supainiotų viešų bei privačių interesų ir pačiam žengti žingsnį, kad Seimui nereikėtų veltis į interpeliacijos procedūrą“, – po opozicijos susitikimo su ministru sakė socialdemokratas J. Sabatauskas.

Opozicijos lyderis siūlo J.Narkevičiui pačiam pasitraukti iš ministro pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius