Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 01 /17:07

Muitinės deklaravimo sistema: padėtis normalizuojasi, tačiau kai kurių siuntų teks laukti ilgiau

Kartu su nauja siuntų deklaravimo tvarka ketvirtadienį startavo ir naujoji Muitinės deklaracijų apdorojimo sistema. Sistema paleista 3,5 valandomis vėliau nei planuota ir nuo pat pradžių susidūrė su trikdžiais. Kol kas dalis siuntų pristatymo įmonių pateikinėja popierines deklaracijas, kadangi sistema veikia per lėtai. Tuo tarpu Lietuvos pašto atstovai sako, kad pirmąsias kelias deklaracijas pateikti pavyko sėkmingai, tačiau neskuba teigti, kad sistema veikia kaip turėtų
Pašto siuntos
Siuntos / Lietuvos pašto nuotr.

Muitinės praktikų asociacijos (MPA) valdybos pirmininkas Jonas Sakalauskas 15min sakė, kad sistema de facto dar yra testuojama.

„Ji lyg ir veikia, bet ne visos funkcijos. Per šiandien dieną bus išgaudomos klaidos ir toliau bus matyti. Lietuvos paštui jau pavyko atlikti visą procedūrą: pateikti deklaraciją muitinei, priimti ir grąžinti žinutę, kad deklaracija yra priimta ir prekę galima atiduoti. Bet Lietuvos paštas turi programą, kuri dirba tiesiogiai su muitinės programa. Skubių siuntų vežėjai naudoja UAB „Avildos“ kurtą programą – tai tarpinė programa, per kurią muitinės sistema komunikuoja“, – pasakojo jis.

Tai, kad Lietuvos paštui deklaracijas pavyko pateikti sklandžiai, 15min patvirtino ir įmonės atstovė. Ji pridūrė, kad sunku vertinti kaip sklandžiai procesas vyks toliau, kadangi nuo sistemos paleidimo pradžios praėjo per mažai laiko.

J.Sakalauskas pridūrė, kad kol kas įmonių netenkina deklaracijų apdorojimo greitis, todėl jos vykdo planą B – pateikinėja popierines deklaracijas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

„Vartotojų portalas, kadangi jis yra atskira sistema, sprendžiant iš gautų duomenų iš klientų, lėtai, bet veikia, jiems pavyksta apiforminti deklaracijas“, – sakė pašnekovas apie individualiems gyventojams skirtą deklaravimo sistemą.

Nors pagal pirminius pranešimus Lietuvos paštui deklaravimas iki šiol pavyko lengviau nei konkurentams, ir ši bendrovė neatmeta tolesnių nesklandumų tikimybės. „Jeigu susidursime su muitinės kurtos sistemos nesklandumais, būsime įpareigoti siuntas laikyti tol, kol jie bus pašalinti ir siuntos galės būti išmuitintos. Suprantame, kad tai gyventojams gali sukelti nepatogumų, todėl esame pasiruošę bendradarbiauti su muitine ir padaryti viską, kad siuntos be uždelsimo galėtų keliauti pas gavėjus“, – rašoma 15min ketvirtadienio vakare atsiųstame komentare.

Ketvirtadienio vakare kalbinta Skubių siuntų gabentojų asociacijos vadovė Rasa Čėsnienė sako, kad keletą deklaracijų pateikti jau pavyko ir daliai likusių įmonių, todėl panašu, kad sistema pradeda veikti tinkamai.

„Viskas veikia ne taip greitai kaip turėtų būti, bet judėjimas yra. Stengsimės, kad klientai siuntų sulauktų laiku, dirbsime ir naktiniu režimu, stengsimės padaryti maksimaliai ką galime, kad klientai įtaką pajaustų minimaliai“, – teigė moteris, dirbanti bendrovės „DHL Lietuva“ tinklo operacijų vadove.

Senoji deklaravimo sistema buvo oficialiai išjungta ryte, 8:30, o naujoji turėjo būti įjungta po dviejų valandų, tačiau naujosios sistemos paleidimas vėlavo. Ji įjungta tik 14 valandą.

Norėdamos pristatyti kuo daugiau siuntų, liepos 1 d. naktį įmonės muitinei teikė popierines deklaracijas.

„Kiek sugebėjome per naktį padaryti, tiek užregistravome. Dalis siuntų jau nuvažiavo klientams, kitos laukia naujos sistemos. Kol kas jokios procedūros neforminamos, vadinasi, automobiliai stovi pasienyje“, – kiek anksčiau ketvirtadienį 15min pasakojo R.Čėsnienė.

Pasak jos, dalis įmonės klientų, kurie turėjo smulkias siuntas gauti jau rytoj, numatytu laiku jų greičiausiai nesulauks.

Muitinės vadovas: visų lūkesčiai buvo didesni

15min laidoje „15/15“ kalbėjęs Muitinės departamento vadovas Darius Žvironas sakė, kad tikėtasi sklandžiau pereiti nuo senos sistemos link naujos.

„Lūkestis ir pas mus pačius buvo didesnis, jautėme ir spaudimą, ir iš vežėjų, ir iš visuomenės, kad perėjimas būtų sklandesnis. Užtrukome penkias su puse valandos. Tai tikrai didelis laiko tarpas, bet mūsų kolegos estai, į kuriuos mes stengiamės lygiuotis, sistemas nuo vakar atjungė penkiolikai valandų“, – sakė jis.

VIDEO: 15/15: nuo šiandien brangsta siuntos iš Kinijos. Kaip pačiam jas išmuitinti?

Jis pridūrė, kad nuo antros valandos paleidus muitinės sistemą, nesklandumų išliko, kadangi vežėjų sistemos turi su ja sinchronizuotis. „Labai natūralu, kad kai kažkurį laiką uždelsimas bus. Bet pirmos deklaracijos yra pateiktos. Manau, kad procesas dienos eigoje įsisiūbuos tinkama tvarka“, – teigė D.Žvironas.

D.Žvironas Muitinės departamento vadovu tapo birželio mėnesį.

Įsigalioja nauja tvarka

Nuo liepos 1 d. panaikinama pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata smulkiosioms siuntoms iš trečiųjų šalių.

Iki šiol pridėtinės vertės mokesčio (PVM) išimtys buvo taikomos smulkioms siuntoms, kurių vertė, įskaitant siuntimą, buvo iki 22 eurų. Tačiau nuo kito mėnesio pradžios neliks ir šios lengvatos. Visi siuntų iš tokių šalių kaip Jungtinė Karalystė, JAV, Kinija ir daugelio kitų gavėjai turės susimokėti importo mokestį, kuris sieks 21 proc.

Jei prekės vertė bus didesnė nei 150 eurų, tuomet papildomai teks susimokėti ir muito mokestį. Pastarasis priklausys nuo konkrečios prekės kategorijos.

Kaip jau rašėme, dėl šiandien paleistos Lietuvos muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos vos prieš savaitę būta nemažai nerimo tiek iš verslo, tiek iš valstybinių institucijų pusės. Baimintąsi, kad sistema nepakankamai gerai ištestuota, todėl pirmomis dienomis galimas siuntų deklaravimo sulėtėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius