Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO investuos 1 mlrd. dolerių AWACS lėktuvams atnaujinti

NATO trečiadienį paskelbė ketinanti išleisti 1 mlrd. dolerių (apie 904 mln. eurų) senstantiems aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos (AWACS) lėktuvams atnaujinti, bet kol kas nėra jokių planų šią tolimosios žvalgybos sistemą pakeisti.
Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime
Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Bendrovės „Boeing“ pagaminti įsimintinos išvaizdos lėktuvai su dideliu lėkštės pavidalo radaro gaubtu, pritvirtintu virš fiuzeliažo, yra tapę vienu iš Šaltojo karo simbolių. Jų tarnyba Aljanse prasidėjo 1982-aisiais, bet šią sistemą planuota iki 2035 metų pakeisti modernesne.

Vis dėlto blokas dar nėra nusprendęs, kuo bus pakeisti AWACS lėktuvai, naudoti per pirmąjį Persijos įlankos karą, 10-ojo dešimtmečio konfliktus Jugoslavijoje ir Afganistane, o pastaruoju metu pasitelkti per operacijas prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Galiu patvirtinti, kad pasirašysime kontraktą dėl AWACS laivyno atnaujinimo, modernizavimo – už 1 mlrd. dolerių“, – žurnalistams sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, atvykęs į bloko užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

„Dabar svarstome, kaip ateityje pakeisti AWACS laivyną po 2035 metų“, – pridūrė jis.

Keturiolika AWACS lėktuvų – perdarytų „Boeing 707“, kuriuose sumontuoti tolimosios žvalgybos radarai ir jutikliai, galintys anksti perspėti apie pakilusius lėktuvus, sraigtasparnius ir raketas, yra vienintelė karinė technika, priklausanti pačiai NATO.

Nuo AWACS programos pradžios jai buvo išleista daugiau kaip 6,8 mlrd. dolerių.

J.Stoltenbergas taip pat patvirtino, kad NATO artimiausiu metu gaus pirmuosius žvalgybos bepiločius lėktuvus „Global Hawk“, galinčius vykdyti užduotis dideliame aukštyje. Šie orlaiviai Aljanso pajėgų vadams suteiks geresnes galimybes stebėti padėtį per kovines operacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius