Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 15

Nemokamas viešasis transportas Lietuvoje: mažose savivaldybėse jau realybė, didelėms – per brangu

Prieš dešimtmetį išgirdus apie naują Europos miestą, įsivedantį nemokamą viešąjį transportą, į viršų kildavo antakiai, tačiau šiandien tokia praktika jau įsitvirtina ir Lietuvoje. Lietuvos savivaldybių asociacijos duomenimis, nemokamai keleivius miesto ir priemiesčio maršrutais veža jau 17 savivaldybių. Visos jos – nedidelės. Tuo tarpu didieji miestai tvirtina, kad viešasis transportas būtų per didelė našta miesto kišenei.
Nemokamas viešasis transportas Lietuvoje
Nemokamas viešasis transportas Lietuvoje / 123RF.com nuotr.

2013 metais Talinas paskelbė tuomet daugelį nustebinusią žinią – visi gyventojai viešuoju transportu galės važinėti visiškai nemokamai. Tokių miestų gretos didėjo, o 2020 metais Liuksemburgas tapo pirmąja šalimi pasaulyje, panaikinusi bilietus viešajame transporte.

Nemokamą viešąjį transportą galima rasti kai kuriuose Prancūzijos, Portugalijos, Italijos miestuose ir miesteliuose.

Šiuo keliu žengia ir Lietuva – ne tiek daug šalies gyventojų girdėję, kad jau keliolikoje savivaldybių gyventojai ir miesto svečiai važinėja visiškai nemokamai.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius 15min sakė, kad asociacijos praėjusiais metais surinktais duomenimis, ši praktika taikoma bent 17-oje savivaldybių.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Kokios tai savivaldybės? Nuo kada jose įvestas nemokamas viešasis transportas? Ar ši idėja pateisino lūkesčius? Ką apie ją galvoja šalies didmiesčiai? Šiais klausimais ir pasidomėjo 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius