Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegija planuoja jau kitąmet pristatyti autonominį ir visiškai elektrinį krovininį laivą

Norvegija planuoja jau ateinančiais metais pristatyti pirmą autonominį ir 100 proc. elektrinį krovininį laivą. Projekto rėmėjai teigia, kad toks laivas per metus leis sutaupyti 40 tūkst. kelionių dyzeliniais sunkvežimiais.
Norvegija iš oro
Norvegija iš oro / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Laivas Norvegija

Šį projektą įgyvendina trąšų gamintoja „Yara International“ ir pramonės įmonių grupė „Kongsberg“. „Yara Birkeland“ pavadintas laivas gabens trąšas tarp trijų uostų Pietų Norvegijoje. Daugiau nei 65 jūrmyles galintis nuplaukti laivas 12-15 mazgų greičiu galės gabenti maždaug 100 konteinerių, sakė projekto vadovas Bjornas Tore Orvikas.

Skelbiama, kad nors laivas bus autonominis, 2019 metais pradėsiantis plaukioti laivas bus valdomas nuotoliniu būdu, o visiškai autonomiškai pradės plaukioti 2020 metais, pranešė projektą įgyvendinančios įmonės.

Šiuo metu kiekvieną dieną daugiau nei 100 dyzelinių sunkvežimių turi vežti trąšas iš gamyklos į uostus, iš kur jos plukdomos užsakovams.

„Šis autonominis ir elektra varomas laivas leis mums persikelti į jūrą ir sumažinti triukšmą ir taršą bei padidinti saugą keliuose bei sumažinti azoto monoksido ir anglies dvideginio išmetimą“, – sakė B. T. Orvikas.

Verta paminėti, kad nors Norvegija yra viena pagrindinių naftos gamintojų, šalis taip pat pirmauja pagal elektromobilių kiekį. Norvegai vis labiau renkasi elektromobilius dėl mokestinių lengvatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius