-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo vidurnakčio Lietuvos piliečiai išvykti negalės: kam galioja išimtis ir ką reikia žinoti?

Nuo kovo 16 dienos iš Lietuvos galės išvykti tik tie šalies piliečiai, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą arba dirba užsienio šalyje. Asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą mūsų šalyje, jos palikti negalės. Tokia tvarka truks mažiausiai dvi savaites, kol galios karantinas.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Arno Strumilos / 15min nuotr.

15min primena, kad šeštadienį vakare Vyriausybė nutarė visoje šalyje skelbti karatiną. Jis galios nuo kovo 16 dienos iki kovo 30 dienos 24 valandos.

Apie visus apribojimus daugiau galite skaityti čia.

Skrydis – šeštadienį

Į 15min kreipėsi skaitytoja Eglė, kuri pasakojo ateinantį šeštadienį turinti skrydį iš Lietuvos į Vokietiją. Šioje šalyje ji gyvena ir dirba jau daug metų.

„Pirmiausiai, dar nelabai suprantu, ar bus skrydis. Vieną dieną „Lufthansa“ turi skrydžių, kitą dieną neturi. Bet kalbant apie patį išvykimą, jie manęs negali įkalinti. Šešerius metus negyvenu Lietuvoje, mano namai yra Vokietijoje. Mano šeima, vaikai yra Vokietijoje“, – pasakojo ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Eglė piktinosi, kad užėjus į Vyriausybės, po to, kaip buvo paskelbtas karantinas, internetinį puslapį, ji nerado informacijos, ką jai reikia daryti. Moteris sako nesuprantanti, ar reikia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) prašyti leidimo, ar skambinti Užsienio reikalų ministerijai (URM).

„Jokios informacijos, aš nuvažiuoju į oro uostą prieš skrydį ir mane nuveda prie tų dėdžių, kurie sėdi prie Šengeno zonos, ir ten mane patikrina, ar tikrai galiu išskristi. Tarkime, jie patikrina, kad gyvenu ne Lietuvoje, bet ar turiu užpildyti kažkokį prašymą, ar man iš karto reikia tą susitvarkyti. VSAT puslapyje nėra informacijos, Vyriausybės puslapyje – nėra informacijos“, – stebėjosi ir kėlė klausimus į 15min paskambinusi Eglė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Prašo supratimo

Giedrius Surplys, Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovas, premjero patarėjas, 15min pripažino, kad ne viskas iškart suveikė. Tačiau jis aiškino, kad daugelis įstaigų (nuo policijos iki URM) ruošiasi dirbti didesniu pajėgumu.

„Norisi paprašyti žmonių, kad jie suprastų, mes visų kelių šimtų tūkstančių vienu metu atsakymų neturime. Tikrai kaupiame, dirbame, darome, ką galime, kad kuo daugiau žmonių sužinotų jiems trūkstamą informaciją“, – sakė jis.

Anot jo, nuo vidurnakčio, kuomet įsigalioja karantino sąlygos, Lietuvos piliečiai negali palikti šalies. Tokia tvarka galios mažiausiai dvi savaites.

„Išvykti gali tik užsieniečiai ir gali tik tie lietuviai, kurie kitur dirba, gyvena kitur“, – aiškino G.Surplys.

Tiesa, individualūs atvejai, pavyzdžiui, laidotuvės, turės būti derinami su VSAT.

„Niekas nesako, kad dabar visiškai užsidarome, niekas nebegalės išvykti“, – 15min patikino G.Surplys.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Dokumentus reikėtų pateikti prie kontrolės

Tą patį patvirtino ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis. Nuo vidurnakčio Lietuvos piliečiai į užsienį nebus išleidžiami.

„Nebent jie įrodo, kad turi užsienyje darbą arba gyvena. Jei Lietuvos pilietis yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą kažkur užsienyje ir jis turi tai patvirtinančius dokumentus, jis galėtų išvykti. Bet šiaip aš negalėčiau išvykti, nes esu deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje“, – sakė jis.

Dokumentus, įrodančius žmogaus sąsają su užsieniu, G.Mišučio teigimu, reikėtų pateikti kontrolės punkte.

„Užsienio valstybėje dirbančių Lietuvos piliečių darbo santykius patvirtina deklaruota gyvenamoji vieta užsienyje (darbų atlikimo valstybėje) arba jų pateikti išsamūs ir visapusiški įrodymai apie egzistuojančius darbo santykius valstybėje, į kurią vykstama“, – rašoma Vyriausybės išplatintame pranešime.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Lietuvos oro uostų Komunikacijos vadovas Marius Zelenius paaiškino, kaip visa tai turėtų atrodyti realybėje.

„Dar prieš aviacinio saugumo patikrą VSAT atstovai tikrina keleivių dokumentus ir neleidžia iš šalies išskristi Lietuvos piliečiams bei šalyje registruotiems asmenims“, – nurodė jis.

VSAT pareigūnai tikrina visų iš šalies išvykstančių ir atvykstančių keleivių dokumentus, nepriklausomai nuo šalies, į kurią vyksta ar iš kurios atvyksta.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Oro uoste uždarys kavines ir parduotuves

Kaip keisis oro uosto veikla? Įsigaliojus karantinui, pasak M.Zeleniaus, šalyje veiklą stabdys oro uoste veikiančios parduotuvės ir kavinės, išskyrus tas, kurios parduoda maistą išsinešti.

„Skrydžius į Lietuvą vykdančios oro bendrovės šeštadienį buvo informuotos apie nuo pirmadienio įsigaliosiančius draudimus. Šiandien šalies mastu bus išleistas specialus įspėjantis apie draudimus dokumentas (NOTAM), nurodantis, kad į šalį draudžiama atvykti užsieniečiams bei išvykti šalies piliečiams, su išimtimis, įvardintomis Vyriausybės“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius