-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Osle gyvenantis Saulius: lietuviai vežėjai nusipelno Norvegijos policijos atakų – kontrabandinis alus netelpa muitinės sandėliuose

Lietuviai vežėjai, gabenantys siuntas į Norvegiją ir už nieką vietos pareigūnų kišami į areštines, nėra jau tokie nekalti avinėliai. Bent taip sako į redakciją paskambinęs emigrantas Saulius, Osle gyvenantis jau aštuonerius metus. Siuntas ir krovinius į Norvegiją gabenančių Lietuvių tyrumu netiki ir nemaža dalis interneto komentatorių.
Veidrodžiai ant kalvos šalia Rjukano miestelio
Veidrodžiai ant kalvos šalia Rjukano miestelio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Veža po dešimt litrų degtinės ir keturis blokus tabako. Tegul tik nepasakoja, kad juos be reikalo policija purto, ir nešmeižia norvegų. Patys esame susidūrę su tais vežėjais: visada vairuotojai paklausia, ar nereikia alkoholio, cigarečių: jie veža po dešimt litrų degtinės, 3–4 blokus cigarečių, alaus – dėžėmis“, – pasakojo Saulius, po 15min.lt reportažo stojęs Norvegijos teisėsaugos pusėn.

Purto – ir teisingai daro

Saulius dirba norvegų krovinių pervežimo įmonėje vairuotoju, todėl dažnai kerta šalies sieną ir užtikrina, kad nei su muitinės pareigūnais, nei su policija problemų neturintis.

„Dideliais sunkvežimiais į Latviją, Estiją, Daniją, Vokietiją gabename 20 tonų krovinius, tačiau niekas mūsų nepurto, nes nėra pagrindo. Padidintas dėmesys kai kuriems siuntų vežėjams iš Lietuvos nėra atsitiktinis. Purto tuos, kurie kelia pagrįstų įtarimų ir jau buvo atsidūrę teisėsaugos akiratyje. Ne vienas vairuotojas, ir tas pats Edgaras yra įkliuvęs su didele cigarečių kontrabanda. Todėl po to policija ir tikrina visus šios įmonės automobilius – ir teisingai daro.

Jie ne kartą yra užkliuvę su kontrabanda, todėl tegul nevaizduoja, kad nieko neveža. Kai paskutinį kartą važiavau pro muitinę, pareigūnai juokėsi, kad iš lietuviškų mašinų turi konfiskavę tiek kontrabandinio alaus, kad jis jau netelpa sandėlyje“, – pasakojo Saulius, ne kartą naudojęsis Lietuvos vežėjų paslaugomis.

Kodėl manęs niekas nestabdo, netikrina, nepersekioja? Nes nieko nebūna be priežasties.

Saulius kelia klausimą: kodėl muitinės pareigūnai nestabdo eilinių žmonių, į šalį įvažiuojančių su lietuviškais numeriais?

„Aš pats dabar turiu daug reikalų Lietuvoje ir į ją važiuoju kas dvi savaites – kodėl manęs niekas nestabdo, netikrina, nepersekioja? Nes nieko nebūna be priežasties“, – konstatavo emigracijoje gyvenantis lietuvis.

Baisiausia, sako jis, kad vežėjai užsiima žmonių pervežimu, nors neturi tam licencijų. „Jie tiesiog įsisodina keturis ar penkis žmones ir veža juos nelegaliai. Įsivaizduokite, kas būtų, jei įvyktų avarija?“ – retoriškai klausė vyriškis.

Norvegai saugo savo šalį

Saulius užtikrino, kad norvegai yra tolerantiški žmonės ir tikrai nediskriminuoja kitataučių: „Jie tiesiog labai disciplinuoti, laikosi tvarkos ir nori, kad užsieniečiai paklustų vietos įstatymams – norvegai tiesiog saugo savo šalį.“

Vyras pasakojo pažįstantis lietuvių, gyvenančių Bergene, šeimą, iš kurios buvo atimti vaikai.

Apskritai lietuviai dažnai pažeidinėja įstatymus: važinėja be draudimų, be techninės apžiūros dokumentų.

„Pagal Norvegijos įstatymus negalima vaikų mušti, todėl problemų kyla girtaujančioms ir smurtaujančioms šeimoms. Nesu susidūręs su atveju, kad kas nors atimtų vaikus iš normalios šeimos“, – pasakojo Saulius.

Jis atkreipė dėmesį, kad įstatymų nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia.

„Pasidomėk ir gyvensi ramiai. Atsimenate, prieš metus buvo pagarsinta lietuvio istorija, kuris gavo pusės milijono kronų baudą už tai, kad Norvegijoje važinėjo su lietuviškais numeriais. Jis jautėsi labai nuskriaustas ir visiems skelbė, kokie norvegai blogi ir neteisingi.

Nesąmonė. Tiesiog pagal šalies įstatymus su lietuviška mašina galima važinėti ne ilgiau nei dvejus metus. Po to turi automobilį registruoti Norvegijoje. O tas lietuvis važinėjo 4–5 metus. Apskritai lietuviai dažnai pažeidinėja įstatymus: važinėja be draudimo, be techninės apžiūros dokumentų“, – aiškino Saulius.

„Jei stabdo ir sodina, tai tikrai ne iš lempos“

Po 15min.lt straipsnio sukruto ir interneto komentatoriai.

„Dėl „Kelpos“ krovinių pervežimo tai ne pirmas kartas dėl kontrabandos: nė nereikia klausti, kai skambina dėl siuntos – patys pasiūlo visko nuo alkoholio iki pypkių“, – rašė Doncė.

VTM nuotr./Paslėptos kontrabandinės cigaretės
VTM nuotr./Paslėptos kontrabandinės cigaretės

„Patys kalti, kad jus tikrina sustiprintai. Kiek degtinės jūsų vairuotojai praveža? Cigarečių? Siūlo paskui viską litrais ar blokais. Melagiai“, – antrino Paulius.

„Dirbu Norvegijoje jau 13 metų. Norvegas man kartą yra pasakęs: „Tokia maža Lietuva, o bardakas kaip Rusijoj“, – į diskusiją įsiliejo Romas.

„O kaip kitaip su šitais aštriadančiais lietuviais susitvarkyti? Patys kalti! Teko būti Norvegijoje ir savo akimis mačiau, kaip tautiečiai piktnaudžiauja vietinės tvarkos liberalumu. Aš jų vietoje varyčiau visus lauk, bet norvegai ramesni žmonės. Tačiau ir jiems, pasirodo, kartais kantrybė baigiasi, gal kartais net ir lazdą perlenkia“, – svarstė neprisistatęs komentatorius.

Jie patys perka iš tų lietuvių ir lenkų kontrabandą, argumentuodami, kad valstybė turėtų mažinti alkoholio ir tabako kainas ir lygintis į Europos kainas – tada ir kontrabandos nebus.

„Manau, jei stabdo ir sodina, tai tikrai ne iš lempos“, – pasisakė ir Imao.

Tačiau lietuviu prisistatęs komentatorius laikėsi priešingos nuostatos.

„Patys norvegai pasakoja, kad jų policija yra baisi, kad ir norvegams tenka susidurti su neteisybe. O dėl kontrabandos, tai paskaitykit, ką norvegų paprasti žmonės komentuoja: jie patys perka iš tų lietuvių ir lenkų kontrabandą, argumentuodami, kad valstybė turėtų mažinti alkoholio ir tabako kainas ir lygintis į Europos kainas – tada ir kontrabandos nebus. O dėl automobilių, tai pažiūrėkit, su kokiomis griuvenomis patys norvegai važinėja. Ko gi jūs ten sėdėdami prašot tų vežėjų, kad atvežtų, ko jums reikia iš tos Lietuvos? Pirkitės ten, Norvegijoje, ir vežėjų nebebus, kai paklausos neliks. Paštu siųskitės ir muitus mokėkite, gudruoliai“, – pasiūlymą pateikė lietuvis.

Portalas 15min.lt skelbė, kad lietuviai vežėjai Norvegijoje jaučiasi diskriminuojami – esą jiems trukdoma dirbti, nes vietos policija krečia siuntas ir suiminėja vairuotojus, įtariant juos kontrabanda. Neradus, prie ko prikibti, lietuviai paleidžiami, esą atsiperkant tik atsiprašymu už sutrukdymą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius