Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasienis su Karaliaučiumi tapo kantrybės išbandymu ir lengvųjų automobilių vairuotojams

Rusijos pasienyje sunkumų iškilo ne tik vilkikų su lietuviškais numeriais vairuotojams, bet ir vykstantiems į Karaliaučių ar iš jo su lengvaisiais automobiliais. Po kelias valandas Panemunės pasienio kontrolės poste išlaukę žmonės svarstė, ar nevertėtų apsisukti ir grįžti namo. Lietuvos valdžią kaltino vienas eilėje įstrigęs rusas, kuris nuvežė į Klaipėdą dukrą.
Eilė į Rusiją
Eilė į Rusiją / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmadienio popietę prie Panemunės pasienio kontrolės punkto eilėje laukė apie 12 automobilių, o per valandą jų atvyko dar keturi. Arčiausiai užkardos stovintys ir kalbinti vairuotojai sakė laukiantis jau dvi valandas. „Į neviltį varo tai, kad eilė per tiek laiko visai nepajudėjo“, – teigė žmonės. 

Nepamena tokio ilgo laukimo

Per valandą, kol 15min.lt žurnalistai buvo posto teritorijoje, nė vienas automobilis neįvažiavo ir iš Karaliaučiaus pusės.

Pasieniečiai sakė, kad Panemunės kontrolės punkte per valandą Rusijos pareigūnai į savo šalį leidžia įvažiuoti vidutiniškai vienam automobiliui su lietuviškais numeriais. Anksčiau per valandą čia Rusija įsileisdavo daugiau kaip 10 transporto priemonių. Ilgai tenka laukti ir grįžtantiems iš Karaliaučiaus vairuotojams.

Vilkyškiuose gyvenantis Algimantas Kačiušis sakė jau kelerius metus per mėnesį po 5 kartus važinėjantis į Sovetską. „Tiek laukti dar nėra tekę, anksčiau įvažiuoti, apsipirkti ir grįžti į namus užtekdavo 5 val. O dabar štai vidurdienį išvažiavau ir šiuo metu jau stoviu daugiau kaip 2 val. Klausimas, kada grįšiu. Gal tik rytoj. Tad svarstau, ar nevertėtų numoti ranka ir važiuoti iš čia“, – dvejonėmis dalijosi vyras.

Kitas vairuotojas Rimas keiksnojo Rusijos politikus. „Kai tik kas nors jiems nepatinka iškart technika sušlubuoja“, – piktinosi jis.

Rusas: „Mes nekalti“

Iš hibridinio automobilio „Toyota Prius“ išlipęs ir lėtai šaligatviu vaikštinėjantis Sergejus dėl gaišaties buvo linkęs kaltinti Lietuvos politikus. „Ir reikėjo jūsų šalies vadovei prikalbėti tiek visko apie Rusiją, juk esame kaimynai, reikia gražiai sutarti, o dabar štai kenčia paprasti žmonės – ir rusai, ir lietuviai“, – savo požiūrį į susiklosčiusią situaciją pareiškė Karaliaučiaus mieste gyvenantis Sergejus.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rusijos pilietis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rusijos pilietis

Jis pasakojo, kad vežė dukrą į Klaipėdą, kur ji studijuoja universitete. „Šventėme mano gimtadienį. Norėjau, kad dukra ilgiau pasisvečiuotų, tad vežiau ją pirmadienį. Dabar matau, kad reikėjo tai daryti anksčiau. O dar ir ne tą postą pasirinkau – norėjau sutaupyti keliasdešimt litų ekologinio mokesčio Neringoje ir nusprendžiau važiuoti iš Klaipėdos į Panemunės postą. Ties Nida beveik nėra mašinų, būčiau neužstrigęs, – apgailestavo Sergejus ir pateikė patarimą lietuviams: – Galėtų lietuviai palaukti šiek tiek, kol viskas nurims, ir nevažiuoti pirkti to mūsų pigesnio benzino ar cigarečių. Juk pragyventų kaip nors, o eilių nebūtų.“

Nuo embargo gelbsti kelionės

Tačiau Sergejus prisipažino, kad pats irgi nuolat važinėja apsipirkti į Lenkiją arba Lietuvą. „Vykstame įsigyti pigesnių maisto produktų, kitų prekių. Daug kas taip daro, todėl embargas Europos prekėms stipriai negąsdina. Tik bėda, kad euras brangsta šuoliais, tada automatiškai mums didėja ir jūsų prekių kainos“, – skėsteli rankomis vyras.

Sergejus sakė nesidomintis politika, tačiau dėl brangstančios valiutos, prekių stygiaus nėra linkęs kaltinti Vladimiro Putino. „Man daug labiau nepatinka Barackas Obama. O šiaip viskas dėl ukrainiečių – nežino jie, ko nori. Tikiuosi, greitai viskas ten susitvarkys, kažkaip valdžios sutars“, – savo nuomonę į politinius įvykius dėstė Karaliaučiaus gyventojas.

Važiuoja pigesnių prekių

Daugelio stovinčiųjų Panemunės pasienio kontrolės poste tikslas – pigesni degalai, cigaretės, alkoholis. Tačiau daugelis vairuotojų apie tai nebuvo linkę kalbėti. Tuo tarpu „Renault“ automobilyje sėdėjęs A.Kačiušis pareiškė, kad neturi, ko slėpti, nes nedaro nieko nelegalaus.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lietuvis eilėje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./A.Kačiušis

„Mano pensija nesiekia nė 500 litų, sergu onkologine liga, šlubuoja širdis, daug kainuoja gydymas, dažnai važinėju į procedūras Klaipėdoje. Iš Sovetsko atsivežu pigesnių prekių, bet ne daugiau nei leistina“, – pasakojo A.Kačiušis.

Jis sakė už 400 litų perkantis vizą metams. „Per mėnesį važiuojant 5 kartus ir perkant pigesnes prekes tai gera kaina, bet reikės to atsisakyti, jei ir toliau bus tokios nesąmonės“, – mano A.Kačiušis.

Vežėjai sunerimę

Kaip rašė 15min.lt, sunkvežimių vairuotojai kalba, kad patiria problemų ir prie Baltarusijos sienos su Rusija. „Linavos“ atstovai teigia, kad padėtis labai rimta.

15min.lt turimais duomenimis, vilkikai su lietuviškais numeriais nuo šeštadienio yra įstrigę ir Latvijos – Rusijos pasienyje.

Rusija kol kas oficialiai nekomentuoja, kodėl taip elgiasi. Neoficialiai Rusijos pasieniečiai teigia, jog problemų neva kilo dėl naujos informacinės sistemos bandymų.

Valstybinė sienos apsaugos tarnybą apie nesklandumus pasienyje pranešė praėjus dienai po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė Rusiją pavadino „teroristine valstybe“. Į tai Rusijos Užsienio reikalų ministerija atsikirto raginimu Lietuvos vadovei maldyti „komjaunuolišką įkarštį“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius