Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjoje prasidėjo antroji vilkikų vairuotojų streiko savaitė

Pietų Korėjoje vilkikų vairuotojai antradienį aštuntą dieną iš eilės protestavo prieš išaugusias degalų kainas, o streikas sustiprino nerimą dėl pasaulinių tiekimo grandinių, vyriausybei įspėjus, kad protestuotojų veiksmai jau padarė daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių žalos.
Vilkikų vairuotojų streikas Pietų Korėjoje
Vilkikų vairuotojų streikas Pietų Korėjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis Prekybos ministerijos duomenimis, streikas sutrikdė tiekimą ir gamybą itin svarbiose plieno, naftos chemijos ir automobilių pramonės šakose bei padarė apie 1,6 trln. vonų (1,2 mlrd. JAV dolerių) nuostolių.

Protestas vyksta ir taip sudėtingos padėties fone, nes pasaulinės tiekimo grandinės jau yra įtemptos dėl užsitęsusių COVID-19 karantinų Kinijoje ir Rusijos invazijos į Ukrainą.

Pietų Korėja yra didžiausia pasaulyje atminties lustų eksportuotoja, joje įsikūrusi ir pasaulinė lustų gamybos milžinė „Samsung Electronics“, taip pat didelės automobilių kompanijos, įskaitant „Kia“ ir „Hyundai Motors“.

Streikas yra pirmasis didelis kolektyvinis veiksmas vadovaujant konservatorių prezidentui Yoon Suk-yeolui, kuris pradėjo eiti pareigas vos praėjusį mėnesį.

Rinkimų kampanijos metu Yoon Suk-yeolas – politikos naujokas – pažadėjo „griežtai“ spręsti darbo ginčus ir nurodė, kad yra labiau palankus verslui tokiais klausimais kaip minimalios darbo valandos.

Vairuotojai sustabdė darbą praėjusią savaitę ir sutrikdė ketvirtos pagal dydį Azijos ekonomikos uostų ir gamyklų veiklą, protestuodami prieš minimalaus atlyginimo garantijos panaikinimą ir didėjančias išlaidas.

„Viskas, ko prašome, yra pašalinti neapibrėžtumą iš mūsų gyvenimo“, – antradienį naujienų agentūrai AFP teigė Krovininių sunkvežimių vairuotojų profsąjungos „Solidarumas“ narys Cho Jeong-jae.

Pasak protestuojančių vairuotojai, jie atsidūrę „beviltiškoje“ padėtyje dėl staigiai padidėjusių degalų kainų, infliacijai Pietų Korėjoje išaugus iki didžiausio lygio per dešimtmetį, remiantis oficialiais praėjusio mėnesio duomenimis.

„Kai kuro kainos krenta, tai labai greitai atsispindi mažesniuose krovinių gabenimo mokesčiuose, – pažymėjo Cho Jeong-jae. – Tačiau padėtis priešinga, kai degalų kainos kyla. Ant kortos pastatytas mūsų pragyvenimas.“

Naujienų agentūros AFP reporteriai antradienį matė prie Inčono uosto pakelėse išsirikiavusius dešimtis sunkvežimių su vėliavomis, iškeltomis ant iš bambukų padarytų lazdų.

Panašūs protestai vyksta visoje šalyje – pirmadienį protestuose dalyvavo daugiau nei 7 tūkst. žmonių 14 vietovių, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Derybos tebevyksta, tačiau vyriausybė sulaukė kritikos dėl „priešiškos“ politikos darbuotojų atžvilgiu, kuri, anot kritikų, kursto įtampą.

Pasak šalies Susisiekimo ministerijos, pirmadienio duomenimis, 23 profsąjungos „Solidarumas“ nariai buvo suimti už „neteisėtą veiklą“, pavyzdžiui, „trukdymą“ normaliai transporto priemonių eksploatacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius