Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmajam skrydžiui į Briuselį pakilo „Air Lituanica“ lėktuvas

Itin kritikuotas oro linijų „Air Lituanica“ įkūrimas pasiekė finišo tiesiąją – sekmadienį, birželio 30 dieną, į dangų pirmajam skrydžiui pakilo šios bendrovės lėktuvas. Tokiu būdu sostinės meras Artūras Zuokas įgyvendino vieną iš savo rinkiminių pažadų, o Vilnius turi nuosavas oro linijas. Beje, meras ir pats pirmuoju reisu patraukė į Briuselį. Iš viso pirmuoju reisu iš Vilniaus į Briuselį ketino skristi 72 keleiviai.
Bendrovės „Air Lituanica“ inauguracija ir pirmasis skrydis
Bendrovės „Air Lituanica“ inauguracija ir pirmasis skrydis / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Į inauguracinio skrydžio šventę apžiūrėti lėktuvo ir išlydėti į Briuselį pirmojo skrydžio keleivių susirinko ne tik Vilniaus vadovai, bet ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Belgijos ambasadorius Peteris Lescouhieris, politikai, verslininkai.

Susisiekimo ministras R.Sinkevičius, sveikindamas visus susirinkusius, kalbėjo, kad ne kasdien tenka dalyvauti naujų oro linijų atidarymo šventėje, o ypač nacionalinių. „Pats oro linijų pavadinimas sietinas su istorine praeitimi, tad pirmiausia noriu palinkėti saugių skrydžių“, – kalbėjo ministras.

Bendrovės direktorius Erikas Zubrus paminėjo, kad bilietus į naujųjų oro linijų skrydžius jau įsigijo 3 tūkst. keleivių. Anot Vilniaus mero, net 70 proc. iš jų yra užsieniečiai, kuriems tokie skrydžiai labai reikalingi.

A.Zuokas, kalbėdamas inauguracijos šventėje, pareiškė, kad Lietuva nuo šiol nebus ta šalis, kuri importuoja oro vežėjų paslaugas, pati turėdama gilias istorines aviacijos tradicijas, aukštąją mokyklą, ruošiančią pilotus, bet nebuvo nacionalinio vežėjo.

„Tam, kad šiandien įvyktų šis faktas, dirbo labai daug žmonių, labai daug valstybės institucijų, taip pat privatūs asmenys, teisininkai, investuotojai. Šiandienis faktas, kad mes vėl grąžiname į Lietuvą savo aviaciją, yra daugelio žmonių nuopelnas“, – laurų vien sau neskubėjo prisiimti meras.

Paklaustas, ar girdint daugybę kritiko, nebuvo kilę minčių atsisakyti šios idėjos, A.Zuokas prisiminė pokalbį su legendiniu Lietuvos krepšininku Valdu Chomičiumi: „Jis manęs klausia: tai kaip čia yra, kad tave puola, kritikuoja, o tu vis tiek kažką darai. O aš jam atsakiau: prisimink, kaip pats žaidi krepšinį, ateini mesti tritaškio, visa salė švilpia, nepatenkinta, bet juk tavo reikalas yra įmesti tą tritaškį. Čia lygiai tas pats. Žinoma, kritikos buvo daug, bet kuo didesnis iššūkis, tuo malonesnis pasiekimas“

Meras tvirtino Briuselyje turįs reikalų, tad skrendąs ne tik išmėginti naująsias oro linijas.

Vilniaus tarybos opozicija oro linijų įkūrimą vadino „brangia afera“, kadangi iš kiauro sostinės biudžeto Vilniaus valdantieji nusprendė „Air Lituanica“ per trejus metus paremti 15 mln. Lt. „Startinis kapitalas yra 10 mln. Lt, dar dvejus metus numatyta investuoti po 5 mln. Lt – verslo plane numatytas 20 mln. Lt reikalingos investicijos“, – yra sakęs bendrovės direktorius Erikas Zubrus.

Oro vežėjo pažymėjimą „Air Lituanica“ gavo vos prieš kelias dienas.

Birželio 27-ąją juridinius ir privačius asmenis iš Lietuvos ir užsienio jungianti bendrovė „Air Lituanica Club“ pasirašė investicijų sutartį ir įsigijo „Air Lituanica“ akcijų už 4,1 mln. Lt. Be Vilniaus savivaldybės įmonės „Start Vilnius“, kuriai priklauso 83 proc. akcijų, jų turės ir 26 investuotojai.

Kaip skelbia bendrovė, „Air Lituanica“ skrydžiai bus vykdomi „Embraer 170“ ir „Embraer 175“ tipo orlaiviais, atitinkamai 76 ir 86 vietų. Kol kas Vilniuje yra „Embraer 170“ orlaivis, kuris kasdien skraidys į Briuselį. Artimiausiu metu ketinama pradėti reisus ir į Amsterdamą bei Berlyną.

Taip pat rudenį „Air Lituanica“ iš Vilniaus oro uosto žada pradėti skrydžius į Maskvą, Miuncheną ir Prahą. Iki 2015 m. kompanijos skrydžių žemėlapį numatyta 13-16 maršrutų, per metus planuojama pervežti po 500–600 tūkst. keleivių, iš kurių daugiau nei pusė – verslo ir turizmo keleiviai, Lietuvoje išleidžiantys daugiau kaip 150 mln. Lt per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius