-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkardyta sankcijų landa: prabangūs automobiliai geležinkeliu buvo gabenami Rusijos pirkėjams

„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) Grupės krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ kreipėsi į teisėsaugą dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo per Lietuvą į trečiąsias šalis eksportuojant automobilius, rašoma LTG pranešime spaudai.
Eksportuojami automobiliai
Eksportuojami automobiliai / LTG nuotr.

Šis sprendimas priimtas po to, kai bendrovė ėmėsi iniciatyvos atlikti detalų vidinį tyrimą. Siekiant užtikrinti maksimalią tarptautinių sankcijų kontrolę, „LTG Cargo“ jau ėmėsi veiksmų, kuriais buvo užkirstas kelias tokių krovinių gabenimui, o sukauptą tyrimo medžiagą apie galimas sankcijų apėjimo schemas perdavė Lietuvos generalinei prokuratūrai.

Už sankcijų priežiūrą atsakingiems „LTG Cargo“ ekspertams kilo įtarimų dėl galimai kuriamų schemų, kuriomis siekiama apeiti dar nuo praėjusių metų pavasario taikomą sankcijų kontrolę į Rusijos Federaciją gabenamiems prabangiems automobiliams.

Laikydamasi principingos pozicijos, kuria kompleksinėmis priemonėmis siekiama užkirsti kelią bet kokiems bandymams apeiti ribojimus, „LTG Cargo“ atliko retrospektyvią įvykusių pervežimų stebėseną ir viešai prieinamų tarptautinių duomenų pagalba įvertino ir patvirtino pirmines rizikas, jog prabangūs trečiosioms šalims, tokioms kaip Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas, Tadžikistanas, Sakartvelas, Turkmėnistanas, skirti automobiliai iš tiesų yra gabenami į Rusiją.

„Kasdien su ekspertų komanda dirbame tam, kad užkirstume kelią kiekvienam bandymui apeiti galiojančias sankcijas bei atsektume galimas ribojimų apėjimo schemas. Bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis ir imamės visų veiksmų, kurie nuo mūsų priklauso, kad neleistini kroviniai nepasiektų Rusijos. Atlikto vidinio tyrimo informaciją jau perdavėme tirti teisėsaugai.

Taip pat klientus informavome, jog dėl nepriimtinos sankcijas apeiti siekiančių verslų keliamos rizikos „LTG Cargo“ stabdo visų prabangių automobilių pervežimus geležinkelių transportu per Lietuvos teritoriją“, – teigia „LTG Cargo“ vadovė Eglė Šimė.

„Lietuvos geležinkelių" (LTG) Grupei vasario mėn. pabaigoje dar labiau sugriežtinus krovinių gabenimo kontrolę, visiems kroviniams atliekant ypatingai detalias patikras ir išplėtus iš klientų renkamos informacijos kiekį, krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ jau kovą pastebėjo pirmuosius įtarimus sukėlusius prabangių automobilių vežimus.

Bendrovė išanalizavo pervežimų informaciją apie devynių klientų gabentus 447 prabangius lengvuosius automobilius. Remiantis sukauptais duomenimis, 75 iš šių automobilių buvo užregistruoti Rusijoje, 55 automobiliai į šalį agresorę pateko per kitas šalis.

Bendrovė nedelsdama kreipėsi į už krovinių kontrolę atsakingas institucijas ir konsultavosi dėl galimų kontrolės priemonių. Netrukus buvo dar labiau sugriežtinta dokumentų patikra, prašant pateikti papildomus mokėjimų ir specifikacijų įrodymus. Sukaupus pirminę informaciją, ja dar kovo mėn. pradėta dalintis su šalies muitinės departamentu.

Vasarą informacija buvo perduota teisėsaugos institucijoms, o šio tipo krovinių problematika pristatyta ir aptarta su Lietuvos respublikos muitine. Sutarta įvesti papildomas kontrolės priemones.

Vidinio tyrimo metu bendrovė išanalizavo pervežimų informaciją apie devynių klientų gabentus 447 prabangius lengvuosius automobilius. Remiantis sukauptais duomenimis, 75 iš šių automobilių buvo užregistruoti Rusijoje, 55 automobiliai į šalį agresorę pateko per kitas šalis. Apie 279 automobilių registracijos vietą duomenų buvo neįmanoma rasti.

Tarp gabentų transporto priemonių fiksuoti tokių ženklų kaip „Mercedes“, „Porsche Cayenne“, „Cadilac“ automobiliai. Nustatyta, kad galimoje sankcijų apėjimo schemoje dalyvavo 4 įmonės. Apie šias įmones ir jų atliktus vežimus sukauptą informaciją „LTG Cargo“ pateikė Lietuvos generalinei prokuratūrai.

Atsižvelgiant į taikomus sankcijų kontrolės ir nulinės tolerancijos rizikai principus, „LTG Cargo“ nuo gruodžio 1 d. netvirtins visų prabangių, t. y. pagamintų per pastaruosius penkerius metus ir didesnės kaip 50 tūkst. Eur vertės, automobilių gabenimo geležinkeliu į minėtas trečiąsias šalis paraiškų. Klientams, kurių pervežimai atitiks sustiprintos kontrolės reikalavimus ir kurie galės neabejotinai pagrįsti sankcijų reikalavimų atitikimą, iki to laiko bus sudarytos sąlygos baigti jau suplanuotus ir užsakytus vežimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius