Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidento patarėja: Lietuva negali stabdyti krovinių tranzito į Karaliaučių

Lietuva turi laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir negali stabdyti krovinių tranzito per jos teritoriją į Karaliaučiaus sritį, sako prezidento vyriausioji patarėja. Irena Segalovičienė pabrėžia, jog svarbu neperžengti tarptautinės teisės linijų.
Vilkikų eilės ties Lietuvos-Baltarusijos pasienio punktu
Vilkikų eilės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tranzitas į Kaliningrado sritį šiai dienai turi būti užtikrintas, nes nėra kitokio sprendimo Europos Sąjungoje. Šitokį sprendimą turi priimti Europos Sąjunga, ir Lietuva turi laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir svarstyti viską teisingai pagal tarptautinę teisę“, – Žinių radijui antradienį sakė patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė.

Taip ji komentavo netoli Medininkų punkto Lietuvos–Baltarusijos pasienyje pirmadienį surengtą protestą, kai buvo užblokuotas sunkvežimių eismas, skelbė LRT.

Kaip socialiniame tinkle rašė vienas akcijos organizatorių Olegas Šurajevas, protesto organizatoriai reikalauja Vyriausybės iki penktadienio uždaryti bet kokį baltarusiškų ir rusiškų prekių bei sunkvežimių su šių valstybių numeriais tranzitą per Lietuvą.

Prezidento patarėjos teigimu, pirmiau reikia stabdyti ne vilkikų, tranzitu per Lietuvą vežančių prekes į Rusiją ar Baltarusiją ir atgal, o būtent prekybą su šiomis valstybėmis.

„Stabdyti turime ne vilkikus, o prekybą – tai yra pagrindinis dalykas. Nes vilkikai atspindi ir kitą svarbų visos Europos Sąjungos įsipareigojimą – tranzitą į Kaliningrado sritį. Tam tikri veiksmai, kurie yra labai stipriai susiję su tarptautine teise, tikrai yra labai pavojingi. (...) Turime stabdyti prekybą, ir prezidentas būtent pasisako už Rusijos karinės agresijos ekonominį embargą, energetinį embargą ir čia yra svarbiausia, ir čia yra būtent ta politinė kryptis, kurios prezidentas ragina laikytis ir Europos Sąjungą“, – teigė prezidento vyriausioji patarėja.

„Tačiau pasikartosiu – labai svarbus dalykas yra neperžengti tarptautinės teisės linijų dėl tranzito į Kaliningradą“, – teigė I.Segalovičienė.

Lenkijoje protestuotojai jau maždaug dvi savaites su pertraukomis blokuoja kelią link rytinėje šalies dalyje esančio Koroščino pasienio punkto, reikalaudami uždrausti prekybą su Rusija ir jo sąjungininke Baltarusija taip pat siekdami spausti Maskvą nutraukti karą Ukrainoje.

Tranzitu per Lietuvą kroviniai gabenami ne tik vilkikais, bet ir traukiniais – per metus jų pervežama apie 10 mln. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius