Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pūliniu virtę vežėjų dienpinigiai: diskusija Seime sprogo nuo emocijų

Vairuotojams mokami atlyginimai dienpinigiais – vėl Seime. Trečiadienį į Socialinių reikalų komitetą susirinkę „Linavos“, pervežimo įmonių atstovai, profsąjungų lyderiai ir politikai po kaltinimų ir apsižodžiavimų bendro kompromiso dėl dienpinigių nerado, tačiau reforma bręsta – ministras Linas Kukuraitis siūlo dienpinigius mokėti, jeigu jų alga sieks dvi minimalias algas. Kol vežėjai ir profsąjungos neranda kompromiso, tikėtina, kad nauja algų skaičiavimo tvarka bus įteisinta Vyriausybėje.
Be darbo likę vilkikų vairuotojai ketina protestuoti.
Be darbo likę vilkikų vairuotojai ketina protestuoti. / M.Vidzbelio nuotr.

73 tūkstančiai vilkikų vairuotojų šiuo metu uždirba vos daugiau nei minimalią algą, o likusią sumą gauna neapmokestinamais dienpinigiais. Dėl to nukenčia jų būsima pensija, ligos išmokos, kitos socialinės garantijos. Kita vertus, lietuviškos pervežimo įmonės Europoje yra konkurencingos, gausiai perka naujus vilkikus ir sukuria per 6 procentus šalies BVP.

Vežėjai įnirtingai priešinasi

Profesinės sąjungos ir kai kurie Seimo nariai jau keletą metų reikalauja, kad vairuotojams būtų išmokami didesni atlyginimai, nuo kurių mokami „Sodros“ mokesčiai, tačiau pervežimo įmonės tam įnirtingai priešinasi.

„Jei bus tokie pokyčiai, tai mažos įmonės užsidarys arba bus iškeltos į Lenkiją ar Vokietiją“, – gąsdino Seime „Linavos“ sekretorius transporto politikai Tomas Garuolis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Garuolis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Garuolis

Jo nuomone, koeficiento padidinimu problemų niekas neišspręs. „Reikia suprasti, kas sektorius yra labai didelis, tris kartus didesnis nei ES vidurkis, todėl kažkuria prasme išaugo Lietuvos marškinius“, – sakė jis, todėl esą įmonės perkels savo verslus į kitas šalis.

Ministro siūlymas – dienpinigiai po 2 MMA

Seimo komitete kalbėjęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis informavo, kad ateityje tolimųjų reisų vairuotojams planuojama leisti dienpinigius mokėti tik tada, jeigu jų atlyginimas sieks ne mažiau kaip dvi minimalias mėnesio algas (MMA) – dabar tai būtų 1,11 tūks. eurų.

„Mes jau esame paruošę pataisas. Jeigu nevyks kolektyvinis susitarimas, imsimės iš teisėkūrinės pusės“, – pareiškė L.Kukuraitis.

Panašu, kad susitarti profsąjungoms ir verslui bus sunku. „Už kiekvieno veiksmo turi būti paskaičiavimai, bet jų šiandien neišgirdau. Kažkas ištraukė skaičių 2. O gal kas kitas sakys – 3“? – svarstė „Linavos“ generalinis sekretorius.

Dabar vairuotojų darbo užmokestis priklauso nuo MMA – jeigu pastarasis auga, didėja ir vairuotojų atlyginimas.

„Dienpinigių, kurie neapmokestinami „Sodros“ mokesčiais, yra išmokama trigubai daugiau nei darbo užmokesčio“, – pastebėjo ministras.

Dirba už minimalią algą

„Ar normalu, kai tolimųjų reisų vairuotojo vidutinis atlyginimas yra du kartus mažesnis nei vairuotojo, dirbančio Lietuvoje? Jų pensijos bus beprotiškai mažos. Gyvenimas toks greitas dalykas – žiūri, o tau jau 60 metų“, – bandė įtikinti „Linavos“ atstovus Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas.

„Valstiečio“ Tomo Tomilino skaičiavimu, dabar Lietuvoje yra 73 tūkst. tolimųjų reisų vairuotojų, jų vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių reformos siekė 530 eurų, o visas atlyginimas (įskaitant dienpinigius) – 1,8 tūkst. eurų „į rankas“.

Parlamentaras klausė „Linavos“, ar ši imasi atsakomybės už visus vežėjus spręsti jų problemas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Tačiau susisiekimo viceministras Ričardas Degutis tradiciškai stojo į vežėjų pusę. Jis kartojo „Linavos“ dažnai kartojamus perspėjimus – verslas išsikels, registruos vilkikus kitur, panaikins darbo vietas ir pan.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Degutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Degutis

„Nedarykime rinkos apribojimų. Valstybės finansams, darbo vietoms tai būtų neigiama įtaka“, – tikino jis.

Artūras Telmentas, „Linavos“ Socialinių reikalų komiteto pirmininkas, sako, kad 2 MMA koeficientas esą neišspręs problemos ir visada bus darbuotojų, kurie nepatenkinti alga. „Kiek patenkintų kasininkų, medikų ir mokytojų savo atlyginimais?“, – lojalumą savo darbdaviui rodė A.Telmentas.

Profsąjungos reikalauja derybų

Trečiadienį į Seimo komitetą atvyko ir įvairių profesinių sąjungų vadovai, kurie kaltino pervežimo įmones, neinančias į dialogą dėl atlyginimų.

„Vairuotojai Lietuvoje yra socialiniai neapginti, o tai, kad Europoje nėra kur parkuoti vilkikų, vadinu absurdu“, – piktinosi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė.

Profesinių sąjungų atstovas Bronius Bučelis kaltino vežėjų įmones, kad šios neina į derybas dėl kolektyvinių sutarčių.

„Ar normalu, kai per porą metų iš įmonės atleidžiama 2400 darbuotojų ir po to priimama tiek pat, ir niekas nemato problemų? Lietuvoje veikia schemos, kurios leidžia vežėjams apeiti darbo ir poilsio reguliavimą. Yra septyni algų išmokėjimo būdai, kai yra vienas įstatymas“, – žėrė kaltinimus Profesinių sąjungų aljanso vadovas Audrius Cuzanauskas.

Jis pasakojo turintis daug įrodymų, kai iš vairuotojų nurėžiami pinigai nieko jiems nepaaiškinant, nes tai leidžia apmokėjimo sistema.

„Ligos atveju darbuotojai gauna minimalias išmokas, pavyzdžiui, praradus darbingumą jie gauna minimumą“, – pasakojo A.Cuzanauskas. Pasak jo, mokant atlyginimus dienpinigiais valstybei iš to nauda yra labai maža, nes mokesčiai nuo šios sumos nemokami.

Trečiadienį vykusius klausymus nutartą tęsti Trišalėje taryboje. „Linavai“ ir profsąjungoms duotas laikas pasirengti deryboms dėl pokyčių išmokant darbuotojams algas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius