Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ragina stabdyti vilkikų srautą tarp ES ir Baltarusijos bei Rusijos: teigia, kad veža atsargas rusų kariams

Protestuotojai kelias dienas blokavo kelią, vedantį link Lenkijos ir Baltarusijos sienos, siekdami sustabdyti krovininius vilkikus, kurie, jų teigimu, per Baltarusiją važiuoja į Ukrainą su atsargomis Rusijos kariuomenei.
Vilkikų eilės ties Lietuvos-Baltarusijos pasienio punktu
Vilkikų eilės ties Lietuvos-Baltarusijos pasienio punktu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Daugelis protestuotojų Lenkijos kaime Koroščine, apsigaubę Ukrainos valstybinėmis vėliavomis, bandė neleisti iš Lenkijos išvažiuoti sunkvežimiams su rusiškais ir baltarusiškais numeriais, praneša „The New York Times“.

Europos Sąjungos (ES) sankcijos Rusijai ir Baltarusijai netaikomos maisto ir vaistų gabenimui keliais. Tai reiškia, kad kroviniai ir toliau gabenami sausuma tarp ES ir Rusijos bei Baltarusijos. Šimtai privačių sunkvežimių su rusiškais ir baltarusiškais numeriais kasdien kerta sieną, o šeštadienį, vietos policijos duomenimis, eilė driekėsi beveik 16 kilometrų.

Savaitgalį protestas įkvėpė panašias akcijas prie kitų sienos perėjimo punktų, taip pat prie Lenkijos ministro pirmininko biuro Varšuvoje, kur valdžios institucijos buvo raginamos visiškai uždaryti Lenkijos sieną Rusijos ir Baltarusijos vilkikams.

Didžiausio nepriklausomo Lenkijos televizijos kanalo TVN24 duomenimis, sunkvežimiai iš Baltarusijos atvyksta dažniausiai tušti, važiuoja per Lenkiją į Vokietiją, o tada grįžta į Baltarusiją, prikrauti maisto, vaistų ir kitų atsargų.

Pasak Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“, kuris apklausė vairuotojus, dauguma sunkvežimių galiausiai keliauja į Rusiją.

Lenkijos žiniasklaidą apie šią situaciją informavo ukrainiečių pabėgėlis Miroslavas Zahorskis, buvęs vaisių augintojas, pradėjęs pilietinę kampaniją. Jis kartu su kitais blokavo perėjas, atsukinėjo pasienyje laukiančių sunkvežimių valstybinius numerius ir baltarusių bei rusų vairuotojams dalijo skrajutes su informacija apie Rusijos invaziją į Ukrainą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilkikų eilės ties Lietuvos-Baltarusijos pasienio punktu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilkikų eilės ties Lietuvos-Baltarusijos pasienio punktu

Lenkijos ir Ukrainos prekybos rūmai pareiškė, kad sunkvežimiai yra ženklas, jog iš Europos Sąjungos į Rusiją ir Baltarusiją toliau plūsta atsargos, ir paragino Lenkijos vyriausybę imtis veiksmų.

Tačiau daugiausia, ką Lenkija gali padaryti kaip ES narė, tai paraginti bloką sugriežtinti sankcijas, o šis sprendimas galiausiai priklauso nuo vieningo bloko sprendimo.

„Kadangi visos ES valstybės šiuo klausimu nesutaria, ieškome teisinių spragų, kaip tokią veiklą apriboti vietoje“, – sakė Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mulleris, kuris paragino kitas šalis prisijungti prie Lenkijos pastangų.

„Kad tai būtų veiksminga, o ne tik gestas, šie veiksmai turi būti koordinuojami“, – sakė P.Mulleris.

Jis pridūrė, kad Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis šį klausimą aptars pirmadienį per susitikimą su savo kolegomis iš Ukrainos ir Lietuvos.

Tuo tarpu Lenkijos valdžios institucijos teigia sustiprinusios patikrinimus Baltarusijos pasienyje, siekdamos užtikrinti, kad krovinių vežimo bendrovės neaplenktų galiojančių sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius