Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rail Baltica“ geležinkelyje planuojami ir naktiniai maršrutai

Kai bus įgyvendintas projektas „Rail Baltica“ ir prasidės traukinių eismas, galima tikėtis, kad iki Berlyno ar Vienos važiuoti galėsime ne tik dienos, bet ir nakties metu.
Naktiniai traukiniai Europoje populiarėja
Naktiniai traukiniai Europoje populiarėja / Pixabay nuotr.

„Rail Baltica“ geležinkelio, kuris turėtų sujungti Varšuvą su Talinu ir kirstų Lietuvos bei Latvijos valstybes, statybos turėtų būti baigtos 2026-aisiais.

„Rail Baltica“ geležinkelio eksploatavimo plane numatyta, kad traukiniai kursuos bent kas dvi valandas: abiem kryptimis per dieną važiuos po aštuonis greituosius traukinius, o naktį numatyti papildomi du ekspreso traukiniai.

Ištyrė keliautojų lūkesčius

Pasak „Lietuvos geležinkeliai“ komunikacijos projektų vadovo Domo Jurevičiaus, kokie bus galutiniai kelionių tvarkaraščiai, nuspręs geležinkelio operatorius, atsižvelgęs į dieninių ir naktinių maršrutų paklausą.

Jo teigimu, tikimasi, kad naktiniai maršrutai bus aktualūs visų rūšių keliautojams, kurie važiuos ilgus atstumus, pavyzdžiui, Talinas-Ryga-Kaunas-Varšuva-Berlynas ir Vilnius-Kaunas-Varšuva-Berlynas.

„Yra atliktas tyrimas apie tai, kodėl žmonės domisi naktiniais traukiniais. Daugeliui žmonių nepatinka rytais vykti į oro uostą, kai kurie bijo skrist. Be to, žmonės vis dažniau kalba apie aplinkosaugos aspektą“, – sako D.Jurevičius.

Kelionės miegant

Be to, naktinis traukinys turi dažnai pamirštamą pranašumą, kai keliautojas vežamas jam miegant. Taip keliaudamas poilsiautojas gali sutaupyti išlaidas viešbučiui, o tai svarbu, jeigu kelionės biudžetas yra ribotas.

D.Jurevičius atkreipia dėmesį, kad naktinių traukinių maršrutais domisi ir verslo keliautojai.

„Pavyzdžiui, verslininkui iš Lietuvos, kuris turi būti posėdyje Berlyne kitą rytą, naktinis traukinys būtų vienas iš patraukliausių sprendimų, kuris leistų išvengti atvykimo prieš dieną ir nemokėti už nakvynę viešbutyje“, – sako D.Jurevičius.

Organizatorių nuotr./Parengtas traukinių grafikas „Rail Baltica“ linijoje
Organizatorių nuotr./Parengtas traukinių grafikas „Rail Baltica“ linijoje

Naktinių traukinių sėkmė

Austrijos įmonė OBB prieš tris metus išplėtė naktinių traukinių paslaugas, perimdama pusę maršrutų iš „Deutsche Bahn“.

Šiuo metu naktiniai traukiniai, praminti „nightjet“, aptarnauja keleivius, važiuojančius maršrutais iš Hamburgo, Berlyno, Miuncheno ir Diuseldorfo, į Austriją, Šveicariją ir Italiją.

Kitos įmonės partnerės padeda užtikrinti maršrutus į Lenkiją, Vengriją ir Kroatiją.

OBB paskelbė, kad šios naktinės keleivinių traukinių paslaugos yra sėkmingos – bilietų pardavimai auga, o per metus naktiniais reisais keliauja daugiau nei 1,4 milijono keleivių.

Ekologiškos kelionės

Grupė europarlamentarų iš Vokietijos ir Prancūzijos ragina plėtoti naktinių traukinių paslaugas tarp Europos miestų.

Pagrindinė priežastis – ekologija.

Traukiniai, kurie važiuoja elektrifikuotomis linijomis, pagal bendrąjį suvartojimą, skaičiuojamą vienam keleiviui, palyginti su kitomis transporto rūšimis išskiria mažiau anglies dvideginio, azoto oksidų ir kietųjų dalelių ir turi mažiausias energijos sąnaudas.

Už šį turinį atsakingas tik autorius. Europos Sąjunga neatsako už galimą jame pateiktos informacijos naudojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius