-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Regitra“ tempia vienos automobilių numerių tiekėjos jungą – 1,5 metų trukęs konkursas nutrauktas

Valstybės įmonė „Regitra“ toliau lieka be skaidraus pirkimo būdu atrinkto valstybinių numerių tiekėjo – pusantrų metų trukęs pirkimas nutrauktas, o vietoj jo bus ruošiamas naujas pirkimas, kuriame reikalavimai – mažesni. Tuo metu valstybinius numerius be konkursų ir toliau tiekia bendrovė „Baltic Sign“, šioje rinkoje monopolį turinti nuo 2007-ųjų.
„Regitra“
„Regitra“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min jau rašė, kad UAB „Baltic Sign“ yra vienintelė bendrovė, kuri nuo

2007 m. laimi „Regitros“ konkursus dėl valstybinių numerių gamybos – bendra pasirašytų sutarčių vertė jau perlipo 39 mln. eurų, rodo freedata.lt duomenys. Ši bendrovė yra didžiausia „Regitros“ tiekėja.

Dar 2016 m. kovą buvo paskelbtas „Regitros“ konkursas Valstybiniams numeriams įsigyti. Viešųjų pirkimų tarnyba tuomet įžvelgė, kad pirkimo sąlygas atitinka tik vienas tiekėjas ir buvo nurodžiusi, kad reikia sąlygas pakeisti taip, kad jas atitiktų daugiau tiekėjų.

Pirkimo terminai buvo ilgai atidėliojami, pirkimas įstrigo teismuose. Tuo metu, kol nėra atrinkto tiekėjo, milijonų eurų vertės sutartys be konkurso toliau sudaromos su „Baltic Sign“. Vien šiemet sutarčių pasirašyta už 4,27 mln. eurų.

Tačiau birželį valstybinių numerių pirkimas buvo apskritai nutrauktas.

„Regitra“ tikina, kad yra situacijos įkaitė – žada, kad bus pakeistos taisyklės ir pirkimuose galės dalyvauti daugiau tiekėjų.

„Naujajame valstybinio numerio ženklų pirkimo konkurse numatyti reikalavimai užtikrins, kad pasiūlymus galėtų teikti platesnis tiekėjų ratas“, – teigiama „Regitros“ pateiktame komentare.

Panaikintas standartas

„Baltic Sign“ savo teises į unikalių numerių gamybą ginčijo teismuose, mat numeriai buvo saugomi Lietuvos standarto, prie kurio rengimo anksčiau bendrovė ir prisidėjo, taip pat jos turimo patento.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Regitra“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Regitra“

Pirkimo vykdymo metu Lietuvos standartizacijos departamentas nusprendė panaikinti Lietuvos standartą LST 1147:2005, kuriame nurodyti techniniai reikalavimai pirkimo objektui. Taip pat standarto rengėjai departamentui neperdavė autorinių turtinių teisių į užpatentuotus valstybinio numerio ženkle naudojamus elementus.

„Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, buvo nutarta techninius reikalavimus valstybiniams numerio ženklams nustatyti vidaus reikalų ministro įsakymu“, – aiškina „Regitra“ ir pažymi, kad pati kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl konkurso nutraukimo.

VPT konkurso nutraukimui pritarė, nes, pasikeitus standarto reikalavimams, tolesnis sutarties vykdymas neįmanomas.

Neturi kito pasirinkimo

„Daugiausia diskusijų įmonės veiklos užtikrinimo kontekste kėlė UAB „Baltic Sign“ kvietimas į neskelbiamas derybas. Dėl besikeičiančių valstybinio numerio ženklų reikalavimų ir laiko stokos, „Regitra“ neturėjo kito pasirinkimo kaip tik sudaryti sutartį su tuo pačiu tiekėju UAB „Baltic Sign“. Sprendimas priimtas po konsultacijos su VPT“, – pasirinkimus aiškina „Regitra“.

„Regitra“ tikina, kad vienas svarbiausių tikslų – užtikrinti registracijos numerio ženklų išdavimo ir jų apskaitos administracines paslaugas savo klientams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Regitra“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Regitra“

„Atsižvelgiant į tai, jog skubiai įsigyti valstybinio numerio ženklų kitais pirkimo būdais būtų neįmanoma, „Regitra“ priėmė sprendimą pirkimą vykdyti neskelbiamų derybų būdu. Tai reiškia, kad prekės būtų įsigyjamos tik laikinai, kol įvyks naujas konkursas“, – teigiama komentare.

Laikinoji sutartis tarp „Regitros“ ir „Baltic Sign“ pasirašyta balandžio 3 d., o numatyta maksimali sutarties trukmė – 12 mėnesių. Pagal ją „Regitra“ įsipareigojo įsigyti ne mažesnį kaip 100 tūkst. ir ne didesnį kaip 400 tūkst. ženklų kiekį.

„Regitra“ neįsipareigoja išpirkti maksimalaus registracijos numerio ženklų kiekio, numatyto minėtoje sutartyje, jei naujas konkursas įvyktų anksčiau. Konkursą laimėjus naujam tiekėjui, „Regitra“ turi teisę nutraukti sutartį su „Baltic Sign“, – teigia įmonės atstovai.

Daugiau laikinųjų sutarčių su UAB „Baltic Sign“ nebegalės būti sudaroma, nes viešasis pirkimas privalės būti vykdomas pagal naujai nustatytus reikalavimus valstybiniams numeriams, tikina bendrovė. Visos į konkursą pretenduojančios įmonės turės pateikti naujus reikalavimus atitinkančius numerio ženklus.

Pirkimą skelbs spalį

Naują konkursą valstybiniams numeriams „Regitra“ planuoja skelbti spalio mėnesį ir žada mažesnius reikalavimus.

„Naujo atviro konkurso sąlygos atvers platesnes galimybes jame dalyvauti daugiau įmonių, kurios galės siūlyti visų tipų valstybinio numerio ženklus, atitinkančius naujus reikalavimus. Svarbu pabrėžti, jog atsiranda didesnės tolerancijos ribos šrifto nukrypimams, atspindinčios plėvelės vandens ženklams bei kt. Taip pat atsisakoma hologramų ir papildomų apsaugos priemonių. Visi nauji techniniai reikalavimai valstybiniams numerio ženklams yra numatyti vidaus reikalų ministro įsakymo“, – aiškina bendrovė.

Naujasis atviras konkursas dėl valstybinio numerio ženklų, lentelių su valstybiniu numeriu ir hologramos lipdukų pirkimo bus pradėtas iš karto po to, kai įsigalios minimas vidaus reikalų ministro įsakymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius