-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas pradeda neeilinę sesiją, skirtą spręsti žemdirbių reikalavimus

Seimas pirmadienį pradeda kelias dienas truksiančią neeilinę sesiją, skirtą spręsti sausio pabaigoje Lietuvoje protestavusių žemdirbių reikalavimus ir apsvarstyti kelis kitus klausimus.
Rytinis Seimo posėdis
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Seimas

Parlamentarams pirmadienį bus pateiktos Akcizų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma buitiniams vartotojams namų šildymui, taip pat dujų balionams bei verslui sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą nuo 304,1 euro iki 41 euro už toną.

Taip pat pakeitimais siūloma atšaukti ribojimus dėl lengvatinio dyzelino – 60 eurų už 1 tūkst. litrų akcizu apmokestinamą kurą siekiama vėl leisti naudoti žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams sunkvežimiuose ir kitose transporto priemonėse.

Tokias Vyriausybės inicijuojamas pataisas Seimo prašoma svarstyti skubos tvarka, jas numatoma priimti sesijos pabaigoje ketvirtadienį.

Vyriausybė pripažino, kad šių metų sausį įsigaliojęs gazolių naudojimas tik žemės ūkio technikoje iš esmės apribojo galimybes žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams naudotis gazolių kvotomis, o smarkiai keltas SND akcizas pernelyg staigiai padidino veiklos kaštus verslui ir išlaidas dujas naudojantiems gyventojams.

Skaičiuojama, kad dėl akcizo lengvatos valstybės biudžetas šiemet (nuo kovo) neteks 10,7 mln. eurų pajamų, o 2025 ir 2026 metais – po 14 mln. eurų.  

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas praėjusį penktadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda teigė, kad ūkininkų Vyriausybės pasiūlytas SND akcizas netenkina. Pasak I. Hofmano, akcizas turėtų būti toks pat ar mažesnis nei kaimyninėse šalyse – Lenkijoje jis siekia 13 eurų, o Latvijoje tokio akcizo nėra.

G. Nausėda mano, kad nuo sausio padidintas SND akcizas turėtų būti kompensuotas ir tuomet grąžintas iki šių metų buvęs tarifas. 

Aplinkos ministerija siūlė SND akcizą, kurį moka gyventojai ir verslas, sumažinti iki 70,58 euro už toną. Vyriausybė tam nepritarė, bet ministras Simonas Gentvilas teigė, kad analogiškas isūlymas gali atsirasti Seime.  

Naujas akcizas ir liberalizuotas lengvatinių gazolių naudojimas įsigaliotų kovo 1 dieną.

Taip pat neeilinės parlamento sesijos darbotvarkėje įrašytas generalinės prokurorės Nidos Grunskienės kreipimasis prašant panaikinti Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę. Jam norima pateikti įtarimus dėl viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

Seimas taip pat svarstys Vyriausybės siūlymą dar metams pratęsti nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, pastariesiems įvedant papildomą patikrinimą pasienyje, kitus projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius