Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių meras Justinas Sartauskas žada grąžinti pinigus neteisingai nubaustiems „Busturo“ keleiviams

Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija aptiko, kad Šiauliuose keleivius vežanti UAB „Busturas“ pasitvirtino keleivių vežimo taisykles, kurios yra aukščiau įstatymų ir susisiekimo ministro įsakymų. Ministro įsakymo papildymus ar patikslinimus gali tvirtinti tik „Busturo“ savininkė Šiaulių savivaldybė. Meras Justinas Sartauskas pažadėjo grąžinti keleiviams sumokėtas baudas ir kuo greičiau atšaukti negaliojančias keleivių vežimo taisykles.
Miesto autobusas
Miesto autobusas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Sausio mėnesį „Busturo“ bendrovės generalinis direktorius Tomas Bielinskas patvirtino keleivių vežimo taisykles, kurios, anot Nacionalinės viešojo transporto keleivių asociacijos (NVTKA), gali būti teisiškai negaliojančios.

Mindaugo Laurinaičio nuotr./Šiaulių miesto savivaldybės bendrovės „Busturas“ direktorius Tomas Bielinskas
Mindaugo Laurinaičio nuotr./Šiaulių miesto savivaldybės bendrovės „Busturas“ direktorius Tomas Bielinskas

Asociacija rado nemažai neatitikimų teisės aktams bei abejoja ne tik taisyklių egzistavimu, bet ir pačių taisyklėse išdėstytų nuostatų loginiu pagrįstumu.

Taisyklėse nurodoma keleiviui autobuse atsiskaityti ne didesniu kaip 20 litų banknotu.

Taisyklėse nurodoma keleiviui, perkančiam vienkartinį bilietą autobuse, atsiskaityti ne didesniu kaip 20 litų banknotu.

Taip pat bagažo apibūdinimas skiriasi nuo susisiekimo ministro įsakymu patvirtintų taisyklių.

Savotiškai „Busturo“ vadovybė perfrazavo ir gyvūnų vežimo taisykles. Bendrovės taisyklėse nurodoma, kad gyvūnai vežami už vienkartinį bilietą, jiems užėmus atskirą sėdimą ar stovimą vietą. Ne taroje vežamas šuo turi būti su antsnukiu, pavadėliu bei turėti šuns dokumentus, kuriuose nurodoma šuns sveikatos būklė ir skiepai.

NVTKA mano, kad keleiviai, kuriems pagal šias taisykles yra gavę nuobaudą, gali pagrįstai kreiptis į teismą ir apginti savo teises, nes bauda galėjo būti skirta neteisėtai.

Susisiekimo ministerija išnagrinėjo NVTKA pastebėjimus ir patvirtino, kad UAB „Busturas“ pasitvirtintos keleivių vežimo taisyklės neturi juridinės galios. Atsakyme buvo pažymėte, kad „iš neteisės teisės neatsiranda“. Taisyklės nėra privalomos keleiviams, o jų pagrindu negali būti taikoma drausminė, administracinė ar kitokia atsakomybė.

Meras grąžins pinigus už baudas

„Busturo“ savininkas yra Šiaulių miesto savivaldybė. Šiaulių meras Justinas Sartauskas prisipažino gavęs NVTKA pastebėjimus ir pritaria, kad tokios „Busturo“ taisyklės negalioja: „Kuo greičiau stengsimės jas atšaukti. Liks galioti susisiekimo ministro įsakymas. Naujas taisykles, manau, tvirtinsime vasaros pabaigoje, tačiau jas tvirtins ne bendrovė, o miesto taryba“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių meras Justinas Sartauskas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių meras Justinas Sartauskas

Ką meras mano apie „Busturo“ direktoriaus T.Bielinsko patvirtintas taisykles?

Meras ramino, kad neteisingai nubaustiems bus grąžinti pinigai.

„Savivaldybė turi teisę tikslinti ar praplėsti ministro įsakymu patvirtintas keleivių vežimo taisykles, tačiau jokiu būdu ne joms prieštarauti. Bendrovė gali nurodinėti vairuotojui, tačiau ne keleiviui. Reikalavimas atsiskaityti ne stambesnėmis kupiūromis gali būti tik rekomendacija. Visos litų kupiūros yra legalios“, – teigė meras.

Ką daryti žmonėms, kurie dėl negaliojančių taisyklių gavo baudą? Meras ramino, kad neteisingai nubaustiems bus grąžinti pinigai.

„Sudėtinga bus su tais, kurie su gyvūnais į autobusą nebuvo įleisti – nebus kaip įrodyti tokio atvejo“, – svarstė meras

Mero nuomone, „Busturas“ galėjo tiesiog imti ministro įsakymą ir juo naudotis, o ne redaguoti ar keisti jį. Pasak mero, taisykles taip pat galėtų tvirtinti ir savivaldybės administracijos direktorius, atsakingas už keleivių pavėžėjimą mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius