Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių taksistai kainą nustato iš „lempos“

Jau kelias savaites į „Šiaulių naujienų“ redakciją lyg susitarę kreipiasi miesto gyventojai, tikindami, kad Šiauliuose taksi paslaugas teikiantys vežėjai savivaliauja. Šiauliečiai teigia, kad taksistai už kelionę prašo atsiskaityti savo sugalvotais tarifais, apie kvitų išrašymą, jų teigimu, negali būti net kalbos.
Širvintose sulaikytas taksistas
Širvintose sulaikytas taksistas / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Dėl kainos reikia derėtis?

„Įsėdau į taksi automobilį prie centrinio turgaus esančioje taksi aikštelėje, nurodžiau kur noriu nuvykti. Pasiekęs tikslą likau šokiruotas. Už kelionę vairuotojas paprašė sumokėti 20 litų, nors anksčiau už tokį patį atstumą sumokėdavau vos 7 litus. Garsiai pasvarsčiau, kad tarifai šitaip smarkiai šoktelėti į viršų negalėtų. Apsižvalgiau – tarifų lentelės automobilyje nebuvo, taksometras rodė bala žino ką. Paprašiau kvito, tačiau vairuotojas jį išduoti atsisakė. Kai pareiškiau nepasitenkinimą, kad už kelionę turiu mokėti nesuvokiamai didelę sumą, vairuotojas nieko nenorėjo girdėti tik burbtelėjo, kad dėl kainos reikėjo tartis prieš įsėdimą“, – pasakoja šiaulietis Vytautas.

Vyriškis sumokėjo reikalaujamą sumą, tačiau nepasimetė ir užsirašė automobilio numerį. Nešinas duomenimis nuvyko į Šiaulių miesto savivaldybę, kur kartą jau buvo pateikęs skundą dėl analogiškos situacijos ir permokėta pinigų suma jam buvo grąžinta. „Šįsyk niekas neklausė mano priekaištų, patarė kreiptis į žurnalistus“, – sako jis.

Kritikos strėlių taksi vežėjams negaili ir šiaulietė Nijolė Marcinkienė: „Sunkiai vaikštau, todėl taksi paslaugomis tenka naudotis dažnai. Daug priekaištų esu sulaukusi, kad kelionės atstumas neva per trumpas. Maža to, už tokią pačią kelionę kiekvieną kartą tenka pakloti skirtingą pinigų sumą – tai 7, tai 5 litus. Apie kvito išdavimą keleiviui nėra net kalbos. Kai griežtai pareikalauji – susinervinę išrašo. Tačiau akivaizdu, dėl ko vairuotojai pyksta. Paprašyta sumokėti pinigų suma ir kvite nurodyta suma skiriasi mažiausiai vienu litu. Nejaugi keleiviams reikia tiek nervų sugadinti, kad gautų kvituką ir už paslaugą mokėtų tiek, kiek ji iš tiesų verta? Juk vairuotojai susigalvos kokius tik nori tarifus, o mes turėsime mokėti. Absurdas.“

Tarifus nustato patys vežėjai

Pagal Transporto kodeksą, taksi paslaugas teikiantys vežėjai privalo informuoti savivaldybę apie galiojančius tarifus. Šiaulių miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Linas Grikšas teigia, kad Šiaulių mieste yra išduota apie 200 leidimų taksi veikla

užsiimantiems asmenims ar bendrovėms. „Jie privalo mus informuoti apie tarifus pradėdami veiklą arba tada, kai tarifai keičiasi. Visi taksi veikla užsiimantys asmenys ar bendrovės tokius duomenis yra pateikę“, – sako jis.

L. Grikšo teigimu, valdžia tarifų dydžių reguliuoti neturi galios – juos nustato patys vežėjai. „Šiuo metu tarifų dydis svyruoja nuo 2 iki 4 litų už kilometrą. Taip pat taikomas įsėdimo mokestis, kuris turi būti pažymėtas taksi automobilyje ant priekinio skydo, vairuotojo kortelėje. Joje taip pat privalo būti nurodytas keleivio laukimo mokestis, kilometro kaina, vežėjo ir vairuotojo rekvizitai, priklijuota vairuotojo nuotrauka“, – sako specialistas.

Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas informuoja, kad kilus įtarimui, jog taksi vairuotojas bando apgauti prašydamas už kelionę didesnės sumos, gyventojams reikia prašyti kvito, kuriame turi būti nurodyti kelionės pradžios ir pabaigos taškai, važiavimo laikas, pravažiuoti kilometrai, taksi automobilio numeris, vairuotojo pavardė bei kelionės kaina. Kvitą taksi vairuotojas išduoti privalo.

„Jei gyventojai jaučiasi apgauti, jie visada gali rašyti skundus Infrastruktūros skyriui. Svarbu, kad pažiūrėtų ant automobilio esančius vežėjo duomenis. Tada galėsime atlikti tyrimą“, – priduria L. Grikšas. Tiesa, iki šiol savivaldybė, anot pašnekovo, tokių skundų dar nėra sulaukusi.

Nenubaustas tik vienas vairuotojas

Šio mėnesio pradžioje Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Šiaulių AVMI) specialistai kartu su Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais tikrino, ar taksi vežėjai laikosi Kelių transporto kodekso ir Keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi taisyklių reikalavimų. Iš aštuonių patikrintų taksistų – septyniems už administracinius teisės pažeidimus paskirtos nuobaudos.

Šiaulių AVMI praneša, kad tik vienam taksistui nebuvo priekaištų, nors visi taksi vairuotojai gerai žino, kad pagal Kelių transporto kodekso ir Keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi taisyklių reikalavimus keleiviams vežti lengvaisiais automobiliais taksi privalomas leidimas, būtina turėti įrengtą ir įregistruotą taksometrą, plafoną su užrašu TAKSI, privalu pildyti taksometro kasos operacijų žurnalą, o nuo praėjusių metų lapkričio 1-osios lengvuosiuose taksi automobiliuose kiekvienam klientui turi išduoti taksometro (kasos aparato) kvitą arba pinigų priėmimo kvitą (ar kitą apskaitos dokumentą).

Dirba be leidimų ir kvitų

Tąnakt vienas šiaulietis vykdė individualią taksi veiklą neturėdamas savivaldybės leidimo. Už tai, t. y. neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla neturint licencijos (leidimo) veiklai, kuriai reikalinga licencija (leidimas), ar kitokiu neteisėtu būdu, gresia bauda iki 3 tūkst. litų su įrankių (šiuo atveju – automobilio) ir iš šios veiklos gautų pajamų konfiskavimu. Už pakartotinį pažeidimą numatyta bauda iki 6 tūkst. litų, o nustačius, kad įmonė ar asmuo per 12 mėnesių iš nelegalios veiklos gavo daugiau kaip 500 MGL pajamų, gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

Kitas taksistas vežė klientą neįjungęs taksometro ir, gavęs pinigus, neišrašė pinigų priėmimo kvito. Pastarasis pažeidimas – kai klientui neišduodamas dokumentas apie sumokėtus pinigus – buvo fiksuotas dar 4 kartus. Už kvito neišdavimą gresia bauda nuo 200 iki 500 litų.

„Reidas parodė, kad Šiauliuose vis dar populiarus pajamų neapskaitymas. Jei parduotuvėje už prekę normalu gauti kasos čekį, tai už suteiktą taksi paslaugą nėra įprasta klientui duoti kvitą, – apibendrina Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė, atkreipdama dėmesį, kad tikrintos tiek taksi įmonės, tiek individualia taksi veikla besiverčiantys gyventojai.

Kvitams nėra laiko

Tuo metu taksistai piktinasi, kad kvito išrašymas trunka daug laiko, ne visada tam atsiranda tinkamos sąlygos. „Įsivaizduokit, penktadienio ar šeštadienio vakaras. Klientų skambučiai netyla, eismas didžiulis. Keleivis paprašo paleisti jį tokioje vietoje, kurioje sustoti draudžiama, mašinų virtinės. Tu bijai, kad tau kas nors į automobilio galą neįvažiuotų, turi raminti išgėrusį klientą, maža to, privalai imti kvituką ir greitai jį užpildyti. Norėtum skubėti, bet bijai suklysti ir parašyti netikslią informaciją“, – teigia taksi vairuotojas Algis Navakas.

A. Navakas tikina suprantantis, kad mokesčius reikia mokėti visiems. Bet VMI, jo nuomone, ir be kvitų gauna reikalingus duomenis: informacija yra fiksuojama taksometre, pildomi specialūs žurnalai. „VMI siūlo kovoti su šešėline ekonomika, bet kodėl pradeda nuo mažiausių žuvų – vairuotojų. Jeigu jie nesugeba sutvarkyti didžiausių ryklių – šalies politikų, tai apie kokius juodus verslus mes kalbame. Aš sutinku, kad turi būti tvarka, bet ji turi būti visur“, – piktinasi taksi vairuotojas.

Taksistai bus tikrinami ir ateityje

Šiaulių AVMI kartu su policija, tikrinusia, ar taksi automobiliuose nėra neleistinų prekių, ir toliau daug dėmesio skirs taksi bendrovėms bei šia veikla besiverčiantiems gyventojams. Šiaulių AVMI darbuotojai įvairiose Šiaulių vietose nuolat vykdo operatyvius patikrinimus, atlieka kontrolinius taksi paslaugos pirkimus ir šiais metais nustatė taksistų veikloje 14 administracinių teisės pažeidimų.

VMI primena, kad gyventojai apie negautą taksi kvitą ir kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

„Šiaulių naujienos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius