Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtų miljonų vertos rusų oligarchų jachtos – JAV ir Vakarų šalių taikinyje

Rusijos oligarchų elito, metų metus glaudžiai bendravusio su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, laukia naujos tiesioginės sankcijos. Antradienį JAV prezidentas Joe Bidenas teigė, kad Amerika ir jos sąjungininkai sankcionuos Rusijos oligarchus konfiskuodami „jų jachtas, prabangius namus, privačius lėktuvus“.
Romano Abramovičiaus jachta „Eclipse“
Romano Abramovičiaus jachta „Eclipse“ / „Scanpix“ nuotr.

JAV žurnalas „Forbes“ rašo, kad nuo pirmadienio Rusijos oligarchų, kuriems pritaikytos Vakarų valstybių sankcijos, sąrašas prasiplėtė iki 16.

Vakarų šalių administracijos sieks įšaldyti oligarchų asmeninį turtą, tarp kurio – ir įspūdingos superjachtos.

Remdamasis jachtų vertinimo ekspertų kompanijos „VesselsValue“ duomenimis, „Forbes“ sudarė visų Rusijos milijardieriams priklausiusių jachtų sąrašą – tiek tų, kurioms buvo taikomos sankcijos, tiek tų, kurioms jos dar netaikomos – sąrašą.

Leidinio kalbintas „VesselsValue’s“ atstovas Samas Tuckeris, atsakingas už superjachtas, teigė, kad tokių jachtų nuosavybės klausimai yra sunkiai atsekami. Kompanijos atstovas pridūrė, kad „VesselsValue’s“ yra 90 proc. tikra dėl savo surinktų duomenų.

Tokios jachtos dažniausiai formaliai priklauso ofšorinėms bendrovėms, registruotoms įvairiose pasaulio vietose, nuo Meno salos Jungtinėje Karalystėje iki Kaimanų salų.

„Taip pat egzistuoja lizingo sistemos, kurios dar labiau „atitolina“ tikrąjį savininką nuo jo turto“, – leidiniui sakė S.Tuckeris. Tokios priemonės leidžia fiziniam asmeniui įsigyti jachtas per atskirą įmonę, kurios dažniausiai registruotos tokiose jurisdikcijose kaip Malta ar Kipras. Šios įmonės savo ruožtu sudaro lizingo sutartis su konkrečiu asmeniu.

„Forbes“ duomenimis, didžiausios Rusijos plieno bendrovės „Evraz“ savininkas Aleksandras Abramovas yra įsigijęs 80 metrų ilgio superjachtą „Titan“, kuri paskutiniais duomenimis matyta Maldyvuose. Žiniasklaidoje skelbiama, kad šios jachtos vertė gali siekti apie 100 mln. JAV dolerių.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje gausiai aptarinėjamas V.Putino artimas bičiulis Romanas Abramovičius garsėja superjachta „Eclipse“, kurios ilgis viršija 160 metrų. Nors tikslios kainos nežinoma, žiniasklaidoje spekuliuojama, kad tai galėtų būti brangiausia kada nors pastatyta jachta, o jos vertė yra ne mažiau nei 600 mln. JAV dolerių. Milijardieriui priklauso ir kita, šiek tiek mažesnė 140 metrų ilgio superjachta „Solaris“, kuri kovo pradžioje buvo prisišvartavusi Barselonoje. Jos kaina taip pat galėtų siekti 600 mln. JAV dolerių.

„Forbes“ sąraše galima rasti ir kitų per karo Ukrainoje savaitę garsiau nuskambėjusių milijardierių. Štai aliuminio magnatas Olegas Deripaska, prieš kelias dienas pareiškęs, kad reikėtų padaryti galą Rusijoje gajam „valstybės kapitalizmui“, turi superjachtą „Clio“. 72 metrų ilgio laivas gali būti vertas apie 65 mln. JAV dolerių. Paskutinį kartą yachta užfiksuota nuleidusi inkarą Maldyvuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius