Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos Alepe pirmąkart nuo 2012 metų nusileido civilinis orlaivis

Sirijoje šiaurinio Alepo miesto oro uoste trečiadienį nutūpė pirmasis civilinis lėktuvas per aštuonerius metus, pranešė orlaivyje buvęs naujienų agentūros AFP korespondentas. Skrydis įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Damaskas paskelbė atkovojęs iš džihadistų ir juos palaikančių sukilėlių visas Sirijos antrojo pagal dydį miesto apylinkes.
Gyvenimas tarp griuvėsių Alepe
Gyvenimas tarp griuvėsių Alepe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oro uosto atidarymas yra svarbus simbolinis ir ekonominis pasiekimas vyriausybei, kuri dabar tai pat pirmąkart nuo 2012 metų visiškai kontroliuoja ir šalies keturis didžiausius miestus jungiantį greitkelį M5.

Šalies oro bendrovės „Syrian Air“ lėktuve „Airbus A320“, į Alepą skridusiame iš sostinės, buvo tiek transporto, tiek turizmo ministrai, taip pat grupė Informacijos ministerijos pakviestų žurnalistų.

Praėjus maždaug 40 minučių po pakilimo, orlaivis nusileido 11 val. 22 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Alepo oro uoste, kur buvo susirinkę šventiškai nusiteikę pareigūnai ir darbuotojai.

Renginys buvo tiesiogiai transliuojamas per valstybinę televiziją.

Valstybinė naujienų agentūra SANA citavo transporto ministrą Ali Hammudą, džiūgavusį, kad atsinaujino oro uosto darbas bei tarptautiniai ir vidaus skrydžiai.

Šią žinią jis pavadino „didele pergale, pasiekta dėl didvyriškos Sirijos kariuomenės pasiaukojimo ir Sirijos žmonių tvirtumo“.

Sirų valdžia pirmadienį paskelbė, kad oro uostas vėl atidaromas, pridurdama, jog „artimiausiomis dienomis“ bus rengiami komerciniai skrydžiai iš Damasko ir Kairo.

Alepo oro uoste civiliniai skrydžiai buvo visiškai sustabdyti, kai sukilėliai, siekę nuvesti prezidentą Basharą al Assadą, užėmė didelę miesto dalį.

Bandomieji skrydžiai iš Alepo prasidėjo 2017 metais, praėjus kelioms dienoms po brutalios apsiausties kulminacijos, sužlugdžiusios sukilėlių viltis kontroliuoti Sirijos antrąjį pagal dydį miestą.

Kadangi Damaskui ištikimos pajėgos kariauja keliais frontais, vyriausybei prireikė nemažai laiko, kad išvalytų nuo priešų Alepo priemiesčius ir vėl atidarytų prekybos maršrutus iš buvusio pramoninio rajono.

Vyriausybės pajėgos vis dar naršo vakariau Alepo esančius rajonus, iš kur sukilėliai ne kartą apšaudė miestą raketomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius