-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 15 /09:31

Stasylų geležinkelio kontrolės punktas užveriamas kroviniams iš Baltarusijos

Lietuva nuo vasario 16 d. uždaro krovininio geležinkelio Stasylos-Beniakoniai kontrolės punktą. Šią informaciją „Belsat“ oficialiai patvirtino Lietuvos muitinė.
Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Belsat“ iš savo šaltinių gavo Baltarusijos geležinkelių raštą, kuriame teigiama, kad Stasylos-Benekainių krovininio geležinkelio kontrolės punktas uždarytas nuo vasario 16 d. Tokiu būdu liko vienintelis krovininio transporto pralaidos punktas Gudagojaus-Kenos geležinkelio kelyje.

Lietuvos muitinės pareigūnai trumpai pakomentavo šią informaciją „Belsat“.

„Aš žinau, apie ką jūs kalbate. Šią informaciją jums gali pateikti pasieniečiai. Jie yra atsakingi už pranešimą spaudai. Ne muitinė uždaro. Tai laikinas sprendimas“, – „Belsat“ sakė Lietuvos muitinės atstovas, nepanoręs prisistatyti.

Vidutiniškai per parą iš Baltarusijos į Lietuvą per Stasylas įvažiuoja du kroviniai sąstatai.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), užkardant kontrabandą, krovininių traukinių, į Lietuvą atvykstančių iš Baltarusijos, eismas nuo vasario 16 d. bus organizuojamas tik per Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punktą (PKP). Per Stasylų geležinkelio PKP tokie sąstatai nevyks, kol čia bus įrengta stacionari rentgeno kontrolės sistema – tai planuojama padaryti 2024 m. pabaigoje.

Šių priemonių imamasi dėl didelių kontrabandos, gabenamos traukiniais iš Baltarusijos, srautų ir dėl to padidėjusios grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

VSAT teigimu, pradėjus veikti Kenos rentgeno kontrolės sistemai, kontrabandininkai ėmė vengti gabenti nelegalius krovinius per šį punktą.

Apie tai, kad krovininiai traukiniai per Stasylų punktą iš Baltarusijos į Lietuvą nebekeliaus, jie bus nukreipiami į kitus postus, sausio viduryje paskelbė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Matome, kad yra iššūkis konkrečiai Stasylose, kur neturime rentgeno sistemos, – žurnalistams ketvirtadienį sakė politikė. – Turime artimiausiu metu prieiti prie sprendimų, kad ten kroviniai nebekeliautų.“

Pasak jos, rentgeno sistemą šiame geležinkelio kontrolės punkte planuojama įsigyti, o iki tol kroviniai bus nukreipiami į kitas vietas, kur tokia įranga yra sumontuota. Planuojama, kad rentgeno sistema Stasylų ir Kybartų kontrolės punktuose bus įsigyta 2024 m. Kenos kontrolės punkte tokia rentgeno sistema jau sėkmingai veikia.

A.Bilotaitė pabrėžė, kad pastaruoju metu muitininkai ir pasieniečiai sulaiko „tikrai didelius“ kontrabandinių cigarečių kiekius.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, rūkalų kontrabanda intensyvėja – per 2022-uosius fiksuotas 28 proc. augimas. Pagrindinis kontrabandos srautas driekiasi iš Baltarusijos.

Pasieniečiai skaičiuoja pernai sulaikę daugiau kaip 4,3 mln. pakelių, kurių vertė – virš 16,1 mln. eurų. Tai – didžiausias per daugiau kaip du dešimtmečius metinis sulaikytų nelegalių rūkalų skaičius.

Anksčiau Lenkija nusprendė uždaryti sienos su Baltarusija perėjimo punktą Bobrovniki-Bierestowica. Dėl to prie Lietuvos perėjimo punktų smarkiai išaugo sunkvežimių eilės. Dabar jų laukia po kelis šimtus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius