-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susisiekimo ministras: svarbu, kad tranzitu nepasinaudotų ir mūsų kaimynės

Situacijai dėl „Belaruskalij“ suvaldyti būtini trys žingsniai: neleisti valstybės įmonėms prisidėti prie režimo finansavimo, užkardyti Lietuvos infrastruktūros naudojimą ir pasiekti, kad trąšų tranzito nevykdytų ir kaimyninės valstybės. Tokius tris aspektus pirmadienį susisiekimo ministras Marius Skuodis išsakė susitikęs su prezidentu Gitanu Nausėda.
Marius Skuodis
Jaroslavas Neverovičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Skuodis teigė, kad pagrindinis tikslas yra pasiekti, kad Baltarusijos režimas iš trąšų gabenimo ir kitų sričių negautų pajamų.

Jo teigimu Lietuvos valstybinių įmonių dalyvavimas padedant režimui gauti pajamas netrukus turėtų būti apribotas Lietuvos Vyriausybės.

Ministras pabrėžė, kad gana daug laiko susitikime su prezidentu praleista kalbant apie „Lietuvos geležinkelių“ infrastruktūrą ir jos naudojimą Baltarusijos režimo reikmėms. „Bėgiai negali būti naudojami tų pačių trąšų gabenimui, kai ir jei jų negabens mūsų įmonės. Yra labai svarbu neleisti pasinaudoti mūsų infrastruktūra“, – žiniasklaidai kalbėjo M.Skuodis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje

Jis pabrėžė, kad dar vienas svarbus aspektas yra pasiekti, jog alternatyviomis galimybėmis baltarusiškos produkcijos gabenimui nepasinaudotų ir kaimyninės bei trečiosios šalys.

„Žinau, kad Užsienio reikalų ministerija deda pastangas dėl sankcijų režimo sinchronizacijos su mūsų partneriais, pirmiausia su JAV“, – kalbėjo M.Skuodis.

Kalbėdamas apie neseniai paviešintą „Lietuvos geležinkelių“ gautą JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OFAC) patvirtinimą, kad įmonei nėra privalomos JAV sankcijos, ministras patikslino, kad JAV pasiliko galimybę dėl baltarusiškų trąšų tranzito pritaikyti antrines sankcijas, jei to prireiktų.

„Raštas (OFAC – BNS) nieko nekeičia, nepasako nieko, ko mes nežinojome (...) Labai svarbu, kad rašte pabrėžta kita dalis, kad nepaisant to, kad tai yra tiesioginės sankcijos, kurios yra susijusios su JAV juridiniais ir fiziniais asmenimis, vis dėlto JAV pasilieka sau galimybę pritaikyti sankcijas ir visiems subjektams, kurie bendradarbiaus, – kitaip sakant, įgyvendinti antrines sankcijas, jeigu jos atitiks JAV užsienio ir saugumo politikos interesus“, – sakė susisiekimo ministras.

„Tas raštiškas atsakymas nieko nekeičia. Pagal dabartinį traktavimą viskas yra tvarkingai įgyvendinta“, – antrino prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Tiesa, šiuo metu kalbama, kad krovinių tranzitą perimti Latvijos pervežimo bendrovės. Antradienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis žiniasklaidai atskleidė, kad baltarusiškų trąšų tranzitas per Latviją vyriausybės sprendimu nevyks bent iki sausio 15 dienos.

Kol kas nėra aišku, kodėl pasirinktas būtent toks terminas ir kas vyks po jo. G.Landsbergis patvirtino turintis informacijos, kad kaimyninių šalių įmonės turi intencijų perimti baltarusiškų trąšų tranzitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius