Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 14 /08:27

Turkija skelbia apie susitarimą su Ukraina, Rusija ir JT dėl grūdų gabenimo

Turkija paskelbė apie susitarimą su Ukraina, Rusija ir JT, kuriuo siekiama atnaujinti Rusijos blokuojamą Ukrainos grūdų eksportą, taip padidinant perspektyvas užbaigti priešpriešą, dėl kurios milijonams žmonių gresia badas.
Archyvinė 2013 metų fotografija: Mykolajivo uoste į laivą pilami ukrainietiški kviečiai
Archyvinė 2013 metų fotografija: Mykolajivo uoste į laivą pilami ukrainietiški kviečiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras pareiškė, kad susitarimas bus pasirašytas, kai šalys vėl susitiks kitą savaitę, ir kad jame bus numatyta bendra grūdų patikra uostuose, o Turkija užtikrins ukrainietiškų grūdų eksporto maršrutų Juodojoje jūroje saugumą.

Be to, Turkija kartu su Ukraina, Rusija ir JT įsteigs grūdų eksporto koordinavimo centrą, sakė H.Akaras. Volodymyro Zelenskio administracijos vadovas Andrijus Jermakas parašė socialiniame tinkle „Twitter“: „Jo [centro] užduotis bus vykdyti bendrą saugios laivybos Juodojoje jūroje stebėseną ir koordinavimą“.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi sakė: „Mes iš tiesų dedame daug pastangų, kad atnaujintume maisto produktų tiekimą pasaulinei rinkai. Ir aš esu dėkingas Jungtinėms Tautoms ir Turkijai už jų atitinkamas pastangas“.

Ukraina anksčiau sakė, kad susitarimas atrodo „už dviejų žingsnių“, nes Turkija Stambule surengė keturšales derybas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad žengtas „lemiamas žingsnis į priekį“ siekiant atgaivinti Ukrainos grūdų eksportą, tačiau įspėjo, kad „dabar reikės atlikti daugiau techninio darbo, kad šiandienos pažanga būtų įgyvendinta“.

„Šiandien žengtas svarbus ir esminis žingsnis, žingsnis kelyje į visapusišką susitarimą.“ Ukraina ir Rusija parodė, kad gali kalbėtis, tačiau „siekiant taikos dar reikia nueiti ilgą kelią“, – sakė jis žurnalistams Niujorke.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai

Ukraina ir Rusija, kurios abi yra vienos didžiausių pasaulyje grūdų eksportuotojų, iš karto nekomentavo.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ anksčiau trečiadienį citavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos Tarptautinių organizacijų departamento vadovą Piotrą Iljičiovą, kuris sakė, kad Rusija nori pati kontroliuoti ir tikrinti laivus, kad būtų išvengta ginklų kontrabandos.

Tuo tarpu keli Ukrainos miestai pranešė apie intensyvų Rusijos apšaudymą, o Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, nors ir nesiejo susitarimo dėl grūdų su derybų dėl karo pabaigos pažanga, taikos perspektyvas vertino nepalankiai.

Daugiau kaip 20 mln. tonų ukrainietiškų grūdų įstrigo Juodosios jūros Odesos uosto bokštuose, o dešimtys laivų negali išplaukti dėl Rusijos vykdomos blokados.

Stambule vykusios Ukrainos, Rusijos, Turkijos ir JT pareigūnų derybos vyko už uždarų durų neskelbiamoje vietoje.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas sakė, esą Maskva pateikė pasiūlymų, kaip kuo greičiau išspręsti grūdų klausimą.

Turkija paskelbė susitikimo nuotrauką, kurioje Rusijos ir Ukrainos delegacijos sėdi viena priešais kitą akmeniniais veidais, rašo „Guardian“.

Prasidėjus Stambulo deryboms, D.Kuleba dar kartą patvirtino bendrą Ukrainos poziciją kare ir per spaudos konferenciją pareiškė, kad taikos derybos su Maskva vis dar neprasidėjo ir kad pagal bet kokį būsimą susitarimą jokia teritorija nebus atiduota Rusijai.

Grūdų gabenimas laivais per Juodąją jūrą nutrūko, Rusijos karo laivams blokuojant uostus ir Kyjivui užminavus pakrančių vandenis, siekiant užkirsti kelią potencialiam Maskvos pajėgų išsilaipinimui.

„Bendra kontrolė“

Derybas komplikuoja didėjantys įtarimai, kad Rusija mėgina eksportuoti grūdus, pavogtus iš Ukrainos ūkininkų regionuose, kuriuos kontroliuoja Maskvos pajėgos.

Ukrainos pietinėje Chersono srityje Rusijos primesta valdžia savo ruožtu apkaltino Kyjivo pajėgas tyčia deginant pasėlius ir minuojant laukus.

Praeitą savaitę JAV kosmoso agentūros duomenys rodo, kad nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją Rusijos pajėgos užgrobė 22 proc. Ukrainos žemės ūkio naudmenų.

Abi pusės prieš derybas sakė, kad prie susitarimo priartėta, bet išlieka kai kurių ginčijamų klausimų.

Grūdų koridoriai

Kyjivas prašė, kad kuri nors draugiška šalis, pavyzdžiui, Turkija, lydėtų prekinius laivus, plaukiančius saugiais „grūdų koridoriais“, aplenkiančius žinomai užminuotas akvatorijas Juodojoje jūroje.

Ekspertai sako, kad Juodosios jūros išminavimas būtų sudėtinga operacija, galinti trukti daug mėnesių – per ilgai, kad būtų galima spręsti augančią pasaulinę maisto krizę.

NATO narė Turkija, palaikanti gerus santykius tiek su Kremliumi, tiek su Kyjivu, stengėsi tarpininkauti, kad būtų susitarta dėl saugaus būdo grūdams išgabenti.

Turkija sako, kad regione laukia 20 jos prekinių laivų, kurie galėtų būti greitai pakrauti ir išsiųsti į pasaulio rinkas.

Operatyvinė pauzė

Derybos Stambule įvyko ruošiantis kitą antradienį planuojamam Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimui Teherane.

R.T.Erdoganas siekia, kad V.Putinas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis galiausiai susitiktų Stambule tartis dėl kautynių nutraukimo ir oficialių taikos derybų pradžios.

Tačiau Ukrainos kariuomenė šią savaitę perspėjo, kad Rusija ruošiasi surengti iki šiol didžiausią puolimą rytinėje Donecko srityje.

Rusijos kariuomenė nevykdė didelių puolamųjų operacijų, kai šio mėnesio pradžioje užėmė paskutiniąsias ukrainiečių pajėgų tvirtoves kaimyninėje Luuhansko srityje, kartu su Donecko sritimi sudarančioje Donbaso regioną.

Analitikai mano, kad Rusijos kariuomenė dabar perėjo į „operatyvinę pauzę“, per kurią bus papildytos ginkluotės atsargos ir pergrupuotos pajėgos. Tikėtina, kad atsinaujinus puolimui bus atakuojami Slovjansko ir Kramatorsko miestai.

Ukraina savo ruožtu stengiasi sužlugdyti Maskvos planus, rengdama vis galingesnes atakas prieš karinius sandėlius ir kitą logistikos infrastruktūrą, per kurias naudojamos iš JAV ir Europos gautos raketų sistemos.

JAV pareigūnai mano, kad Rusija mėgina kompensuoti savo nuostolius, tardamasi dėl šimtų kovinių dronų įsigijimo iš Irano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius