-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus oro uostas paliekamas be policijos posto, bet esą vis tiek bus saugu

Į Vilniaus oro uostą ateina vyras, rankoje laikydamas mačetę, ir vaikšto po salę. Apsaugos darbuotojai jam negali nurodyti išeiti, o policijos pareigūnus galima išsikviesti tik telefonu 112. Tačiau, kadangi nusikaltimas nevyksta, policija reaguoti neskubės ir gali atvykti kad ir per valandą. Toks scenarijus tampa visai realus, kadangi iš oro uosto iškeliamas policijos padalinys ir paliekamas vienas budintis ekipažas.
Taksi Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uostas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus oro uostas gavo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešimą apie tai, kad oro uoste esantis padalinys uždaromas. 13 padalinio darbuotojų bus perkeliami į 2-ąjį policijos komisariatą, jis perims ir oro uosto aptarnavimą.

„Mes oro uoste turime tam tikrą problemą dėl tvarkos viešojoje erdvėje. Policijos poskyris yra labai svarbus dalykas, kuris atlieka nemažai funkcijų – tiek patruliavimas, tiek reagavimas į įvykius. Neseniai gavome informaciją iš VRM, kad poskyrį planuojama uždaryti, ir funkcijas perleisti 2-ajam policijos komisariatui“, – apie problemą 15min informavo Vilniaus oro uosto direktorius Olafas Martensas.

Asmeninio archyvo nuotr./Olaf Martens, Vilniaus oro uosto direktorius
Asmeninio archyvo nuotr./Olaf Martens, Vilniaus oro uosto direktorius

Toks sprendimas, pasak jo, yra „ne pats geriausias“ – oro uoste svarbesnė yra prevencijos funkcija, nei reagavimas į įvykius.

„Mūsų strategija užtikrinant viešąją tvarką oro uosto teritorijoje pirmiausia yra prevencija, matomumas, kad jokių įvykių nebūtų. Greitas reagavimas yra antroje vietoje. Mums ir mūsų keleiviams nelabai padeda greitas reagavimas į įvykius, norim, kad jų apskritai nebūtų. Dėl to svarbu, kad visi mūsų partneriai, tiek Viešojo saugumo tarnyba (VST), tiek policija būtų oro uoste ir dirbtų čia“, – problemą įvardija O.Martensas.

Nuolatiniai lankytojai – narkomanai iš taboro

Vilniaus oro uosto vadovas tikina, kad oro uosto saugumą užtikrinantys darbuotojai negali apriboti prieigos prie viešos erdvės, net jei dalis lankytojų ir kelia įtarimų.

„Viena iš aštriausių problemų yra narkomanai iš taboro, kuris yra visai šalia. Jie yra reguliarūs oro uosto lankytojai, kurie sukelia nemažai problemų. Mes šį klausimą sprendžiame dirbdami kartu su VST ir policija. Tačiau oro uosto pastatai, terminalai, teritorija yra vieši, mes negalime apriboti žmonių prieigos prie jų. Galime užtikrinti tik matomumą ir prevencijos priemones, kad besilankantys narkomanai sukeltų kuo mažiau įvykių“, – sako O.Martensas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Jis pažymi, kad aviacinio saugumo darbuotojai, atliekantys patruliavimą, neturi daugiau teisių nei paprastas pilietis – jis negali sulaikyti asmens, gali tik pranešti policijai. Policijos poskyrio buvimas oro uoste reiškia, kad įtartini asmenys apklausiami gerokai greičiau – tik policija gali apklausti, patikrinti duomenis, nusivesti į poskyrį.

„2-ojo policijos komisariato darbuotojai aptarnautų ne tik oro uostą, bet visą Naujininkų teritoriją – jie reaguotų į visus įvykius. Jei bus kažkoks iškvietimas į kitą įvykį Vilniuje, jie ten ir važiuos, mes nebeturėsime prioritetinio aptarnavimo“, – baiminasi O.Martensas.

Tris kartus mažiau policijos, lyginant su Ryga

O.Martensas skaičiuoja, kad vertinant keleivių srautui tenkančias policijos pajėgas, Vilniuje budi tris kartus mažiau pareigūnų nei Rygos oro uoste.

„Tai labai svarbu – mes jau ir su esamu policijos poskyriu, lyginant su kitais oro uostais, ne tik Rygoje, bet ir Skandinavijoje ar Vokietijoje, turime labai mažai policijos pareigūnų“, – įspėja O.Martensas.

Vilniaus oro uoste per mėnesį apsilanko apie 400 tūkstančių keleivių.

„O mes esam miesto oro uostas, šalie turime taborą, tai klausimas, kurio savivaldybė niekaip neišsprendžia. Iš tos pusės turime sudėtingesnę situaciją nei kiti oro uostai, bet pas mus jau dabar labai mažai policijos“, – stebisi O.Martensas.

Policija: liks vienas ekipažas, saugumas sustiprės

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius

Vidaus reikalų ministro patarėjui Karoliui Vaitkevičiui 15min išsakyti oro uosto vadovo argumentai sukėlė juoką. Jis tikina, kad fiziškai niekas nepasikeis, atliekama tik struktūrinė pertvarka.

„Iš principo pertvarkant policijos veiklos modelį, ten liks budintys ekipažai, tačiau fiziškai tiesiog nebus jokios įstaigos. Tose patalpose dirba berods aštuoni žmonės, tačiau nėra ten nei daug patruliavimo ar dar kažko“, – sako K.Vaitkevičius ir tikina, kad fizinis įstaigos buvimas oro uoste saugumo nepadidina.

Anot jo, „Lietuvoje saugumo situacija yra puiki ir saugumas oro uoste yra užtikrintas“. Daugiau darbo esą šalia oro uosto – tabore, o oro uoste dirba ir pasieniečiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Policija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Policija

„Ką daro oro uostai pasaulyje – ginkluoti pareigūnai budi, bet ar jie padidina saugumą, ar jie daugiau panikos kelia?“, – svarsto K.Vaitkevičius ir tikina, kad principinė VRM pozicija – saugumas – dėl naikinamo padalinio nenukentės.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Gagas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Gagas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas 15min patikslino, kad padalinyje dirba 13 darbuotojų, vietoje jų liks vienas nuolat budintis policijos patrulis.

„Šiuo metu oro uosto padalinį sudaro 10 policijos pareigūnų – patrulių, du tyrėjai ir poskyrio viršininkė. 10 pareigūnų netgi nepakanka užtikrinti vieną nuolatinį patrulį, sudarytą iš dviejų pareigūnų. Nes jei pareigūnas serga, jeigu atostogauja, tai neįmanoma sudaryti nuolat budinčių dviejų pareigūnų“, – sako S.Gagas.

Anot jo, pakeitimai leis lengviau organizuoti policijos darbą ir užtikrinti darbo grafikų sudarymą. Jis patikina, kad oro uoste policija išliks – „mes užtikrinsime viešąją tvarką oro uosto prieigose, reaguosime į nusikaltimus ir bendradarbiausime su oro uosto administracija“.

„Tai yra darbo organizavimo pakeitimai, jie bus įtraukti į patrulių rinktinę, visiems tiems žmonėms buvo pasiūlyta, kad pereitų ir dirbtų tą patį darbą ir tęstų savo darbą“, – pažymėjo S.Gagas.

Žmogus su mačete – realus įvykis

Vilniaus oro uosto vadovas tikina, kad Vilniuje atvykimo salėje sausį jau vaikštinėjo žmogus su mačete ir ginklą atimti galėjo tik policija.

„Sausio mėnesio istorija gerai iliustruoja, kodėl policijos oro uoste reikia – atvykimo terminale mes pastebėjome žmogų, kuris vaikšto su peiliu, mačete, tai 25 cm ilgio peilis. Tai legalus įrankis, jį galima įsigyti bet kurioje žvejybos parduotuvėje, jį turėti nėra joks nusikaltimas. Mes negalime sulaikyti tokio žmogaus ar paprašyti palikti patalpas – neturime tam teisės“, – sakė O.Martensas.

Anot jo, tuomet policijos poskyrio pareigūnai sulaikė minėtą asmenį, nusivedė į poskyrį, apklausė, patikrino asmens duomenis ir ginklą konfiskavo.

„Kai policijos nebebus, nei mes, nei VST negalime šito veiksmo padaryti – jei nebūtų policijos, tas žmogus galėtų vaikščioti po salę“, – sako O.Martensas.

Reikia skambinti 112

Kita absurdiška situacija – jei asmuo oro uoste pasirodo įtartinas, reikėtų skambinti telefonu 112, kad jį apklaustų policija. Tačiau jei iškvietimas melagingas – už tai nurodoma susimokėti. Be to, kol nusikaltimas nevykdomas, reagavimo greitis gali būti ilgas.

„Narkomanai žino, ką mes galime padaryti, o ko negalime. Mums reikalinga policijos pagalba“, – tikina O.Martensas.

Anot jo, buvo situacija, kai ant žolės oro uosto prieigose gulėjo narkomanas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bendrosios pagalbos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bendrosios pagalbos centras

„Mes iškvietėme policiją telefonu 112 ir pirmas klausimas, kurį gavome, buvo perspėjimas – jeigu iškvietimas melagingas, tuomet mes už tai mokėsime, – sako O.Martensas. – Kadangi patys sulaikyti negalime, turime skambinti 112. O jūs žinote, kad policija skambučius per 112 kategorizuoja ir pagal tai nusprendžia, kaip greitai atvažiuoti. Jei vyksta nusikaltimas, yra A kategorija ir jie atvažiuos per 12 minučių. Bet kitas ekstremumas – C kategorija, kur jie atvažiuoja per pusantros valandos.“

Jis akcentuoja, kad policijos pertvarka pakenks saugumui oro uoste – nukentės nusikaltimų prevencija.

VST pareigūnai, anot jo, gali patruliuoti ir asmenis sulaikyti, bet jie neturi galimybės patikrinti asmenų duomenų.

„Mes bandėme suderinti tam tikras tolesnes priemones – bendrą patruliavimą su policija, VST ir mūsų darbuotojais, bet šie dalykai nebuvo įgyvendinti. Mes tik priėmėm daugiau apsaugos darbuotojų į darbą, sustiprinome savo patruliavimą. Pasitraukus policijai, svarstome, kaip sustiprinti bendradarbiavimą su VST, kad kompensuotume policijos sprendimą pasitraukti. Tačiau kai ateina narkomanas, jis pats žino, kad mes jo negalime paprašyti palikti teritoriją“, – aiškina O.Martensas.

Sprendimas jau priimtas, baimes vadina nepagrįstomis

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko S.Gago, struktūrinė pertvarka jau atliekama, žmonės gavo įspėjimus dėl perkėlimo į 2-ąjį policijos komisariatą.

„Nežinau, kodėl oro uosto vadovas baiminasi, nes aš irgi baiminuosi, kad kartais galiu pavėluoti į skrydį, nes oro uoste yra patikros takelių daugiau, bet dirba tik keli, o eilės yra didžiulės. Bet ta mano baimė niekuo nepagrįsta, nes aš turiu atvykti į oro uostą prieš dvi valandas, kaip perkant bilietą būna pasakyta. Tai lygiai taip pat jis baiminasi, baimė turi būti kažkuo realiai pagrįsta“, – sako S.Gagas.

Jis ramina, kad neatsisakoma oro uosto apsaugos.

„Mes žinome, kad oro uostas yra strateginis objektas, kad yra daug atvykstančių žmonių, tas skaičius auga, ir savaime suprantama, kad turi būti policijos pareigūnai, – sako S.Gagas. – Pasiekti susitarimai, kad mažiau policijos nebus, bus tiek, kiek jos reikia. Ir vienas ekipažas policijos pareigūnų ten bus nuolat. Jis ir dabar yra.“

Vilniaus apskr. VPK nuotr./Vilniaus oro uostas
Vilniaus apskr. VPK nuotr./Vilniaus oro uostas

Jis stebėjosi, kodėl policija turėtų sulaikyti „ant žolės gulinčius narkomanus“.

„Nelabai suprantu, kodėl jį sulaikyti, ar jam reikalinga pagalba, ar medicinos pagalba, apie ką mes kalbame – ar jis įvykdęs kažkokį pažeidimą ar nusikaltimą. Policija tokių irgi nesulaiko – išsiaiškina aplinkybes ir tada priima sprendimus“, – pažymi S.Gagas.

Jis primena, kad oro uosto apsaugos darbuotojai gali kalbėtis.

„Kiekvienas žmogus gali prieiti prie kito žmogaus ir paklausti, jei jis guli – ar jis auka, ar narkomanas. Kiekvienas žmogus turi teisę kalbėtis. Sulaikyti yra policijos kompetencija. Bet sulaikoma tik tada, kai asmuo padaręs nusikaltimą, nusižengimą“, – sako S.Gagas.

Anot jo, į visus skambučius per 112 reaguojama iškart, ir jei vykdomas nusikaltimas – nedelsiant sujungiama su policijos komisariato budėtoju.

„Pertvarka neturės įtakos mūsų funkcijų atlikimui, jos tik pagerės“, – akcentuoja S.Gagas.

Apie geresnę apsaugą kalba ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

„Paprasčiausiai darbas bus kitaip organizuojamas. Nuo to ne tai, kad susilpnės apsauga, galbūt kaip tik – sustiprės. Niekas čia iš esmės nesikeičia, tik tai, kad vietoje vieno padalinio struktūriškai pasikeis tam tikri dalykai. Nei sumažės ten pareigūnų, nei kažkas nukentės“, – tikina R.Matonis.

Terorizmo atveju reaguotų greitai

Vilniaus oro uostų vadovas patikino, kad jei būtų vykdomas teroro išpuolis oro uoste – tam paruoštos ekstremalių situacijų valdymo priemonės ir reaguojama būtų itin greitai. Tad problema – prevencija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ moderni būstinė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ moderni būstinė

„Mes turime savo tvarkas, turime ekstremalios situacijos organizavimo atitinkamas priemones, bendradarbiaujame su visomis institucijom, įskaitant ir VST, ir policiją, ir „Arą“, turime atitinkamą veiksmų planą, reguliariai atliekame pratybas. Kaip tik prieš mėnesį turėjome dvejas pratybas su visomis institucijomis, jose imitavome tokį įvykį. Su institucijomis mes bendradarbiaujame labai gerai“, – sako O.Martensas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius