-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus viešojo transporto nauja e. bilieto sistema piktina miestiečius: juk važiuojame „zuikiu“

Vilniaus viešajame transporte nuo šeštadienio pradėjo veikti naujoji e. bilieto sistema, tačiau ne visi miestiečiai ja patenkinti. Veikiant ne visiems naujiesiems komposteriams, jie važiuoja be bilietų ir baiminasi, kad įklius keleivių kontrolei. Vis dėlto JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) atstovė ramina – nerimauti neverta, nes situacija kontrolieriams žinoma.
Naujieji Vilniaus autobusai ir troleibusai
Naujieji Vilniaus autobusai ir troleibusai / SĮ „Susisiekimo paslaugos“ nuotr.

Bijo gauti baudą

Buvo skelbta, kad Vilniaus viešajame transporte pradeda veikti nauja e. bilieto sistema.

Pagrindinė naujovė – tiek troleibusuose, tiek autobusuose įsigytas vienkartinis bilietas nugarėlėje turės specialų QR kodą, kurį reikės nuskenuoti naujame komposteryje. Tačiau, pasak vilniečių, ne visi naujieji komposteriai veikia, o keleiviai baiminasi, kad bus nubausti kontrolierių.

„Šį rytą važiavau 76, 120 ir 2G autobusais iš Balsių, žmonės skundžiasi, kad naujieji komposteriai neveikia jau antra diena ir neaišku, kada pradės. Bijo, kad važiuodami „zuikiu“ įklius kontrolei ir mokės baudą“, – pirmadienio rytą 15min pasakojo vilnietė Ina.

Priekaištų naujai e. bilieto sistemai pasipylė ir JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) feisbuko puslapyje.

„Ar suprantate, kad naujoji komposterių sistema neveikia? Padėtis šiandien 7 troleibuse. Pikti keleiviai trukdo vairuoti. Vairuotoja bando padėtį gelbėti... Nors tai ne jos kompetencija!!!“ – socialiniame tinkle piktinosi Marija.

Gedimus šalina, dalyje troleibusų naujų komposterių teks palaukti

JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) komunikacijos specialistė Greta Vasiliauskaitė 15min teigė, kad su nauja įranga į gatves išvažiavo 642 viešojo transporto priemonės.

„Kai kuriose jų neveikia vienas ar keli nauji komposteriai, gedimus operatyviai šaliname, tad skaičius nuolat kinta“, – tikino ji.

Anot G.Vasiliauskaitės, keleiviams dėl kontrolės nerimauti nereikėtų, nes apie šią situaciją žinoma.

„Kontrolė situaciją žino, tad, važiuojant transporto priemone, kurioje komposteriai neveikia, nerimauti nereikėtų“, – ramino komunikacijos specialistė.

Pasak jos, dalyje senų troleibusų naujos įrangos kol kas nėra ir jos teks palaukti.

„76-iuose seniausiuose troleibusuose nauja įranga bus sumontuota iki birželio 30 d. ir kol šiuose troleibusuose bus vykdomi naujų komposterių montavimo darbai, keleivių kontrolė juose nebus vykdoma“, – perspėjo G.Vasiliauskaitė.

Viešasis transportas, JUDU programėlė, Vilniaus miesto savivaldybės nuotrauka
Viešasis transportas, JUDU programėlė, Vilniaus miesto savivaldybės nuotrauka

Ji tikino, kad daroma viskas, jog techniniai trikdžiai būtų pašalinti kuo greičiau, ir dėkojo už kantrybę bei geranoriškumą.

Atsakė į miestiečiams kylančius klausimus

Tiesa, keleiviai klausimų ir priekaištų turi ir daugiau. Minėtame feisbuko puslapyje atkreipiamas dėmesys, kad jau yra sudaužytų naujų komposterių, tačiau, G.Vasiliauskaitės teigimu, tai tėra pavieniai atvejai.

Be to, vilniečių pasakojimu, naujieji komposteriai nerodo likusių bilietų skaičiaus, tačiau nurodoma, kad tai tėra laikinas nesklandumas. Vėliau ši informacija ir ilgalaikio bilieto galiojimo terminas, kaip žadama, bus rodomas visuose komposteriuose.

Vilniečiams neaišku ir tai, iki kada galima panaudoti popierinius bilietus, pirktus viešajame transporte, klausiama, ar iš jų bilietus vis dar bus galima įsigyti.

G.Vasiliauskaitė 15min paaiškino, kad įsigyti vienkartinį popierinį bilietą iš vairuotojo galima, tik šis bilietas yra kitoks, nugarėlėje turi QR kodą, kurį reikia nuskenuoti naujame komposteryje.

„Keleiviai, turintys seno tipo vienkartinius bilietus, juos gali žymėti senuose elektromechaniniuose komposteriuose iki liepos 31 d. Nespėjus išnaudoti seno tipo bilietų, nuo rugpjūčio 1 d. keleiviai juos galės pasikeisti į naujo tipo bilietus klientų aptarnavimo centruose“, – paaiškino ji.

Taip pat miestiečiai kelia klausimą, kaip bus įgyvendintas pažadas komposterius pritaikyti žmonėms, turintiems regos negalią.

Pasak G.Vasiliauskaitės, komposterio ekrane spustelėjus specialų mygtuką, galima priartinti ekrano vaizdą, keisti jo kontrastą bei pasirinkti funkciją „Text-to-Speech“ (liet. ekrano skaitymas).

Priminsime, kad anksčiau planuota įpareigoti viešojo transporto keleivius kaskart žymėti net ir ilgalaikius bilietus, tačiau šios idėjos atsisakyta, sulaukus visuomenės ir sostinės politikų pasipriešinimo.

Informacinę vaizdinę medžiagą apie naujuosius komposterius ir bilietų žymėjimą keleiviai išvys viešojo transporto ekranuose.

Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ nurodė sistemą keičianti, nes senoji paseno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius