Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aiškėja, kas kaltas dėl „Lehman Brothers“ bankroto

Banko „Lehman Brothers“ griūties ataskaitoje smarkiai kritikuojami aukščiausi banko vadovai ir auditoriai „Ernst & Young“ – jie esą padarė nemažai klaidų, kurios ir lėmė banko žlugimą.
„Lehman Brothers“
„Lehman Brothers“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip nustatė teismo paskirtas tyrėjas, „Lehman Brothers“ buvo nemokus, bankrutavęs net keletą savaičių prieš pranešant apie jo bankrotą, penktadienį pranešė britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė.

Bankroto ataskaitoje dėl banko žlugimo kaltinami jo vadovai. Teigiama, kad jie atliko nelegalias manipuliacijas ir klastojo ataskaitas. Auditoriai „Ernst & Young“ savo ruožtu tvirtina, kad paskutinė jų pateikta ataskaita taisyklėms nenusižengė.

Bankroto ataskaitoje rašoma, kad egzistuoja pagrindas imtis teisinių veiksmų dėl „Lehman Brothers“ vadovų darbo.

Teismo paskirtas ekspertas, teisininkų kontoros „Jenner & Block“ pirmininkas Antonas Valukasas teigė, kad sistemingas įstatymų pažeidinėjimas nebuvo nustatytas, tačiau pažymėjo, kad šiuo metu likviduojamas bankas gali turėti pretenzijų buvusiam vadovui Dickui Fuldui ir vyriausiems finansų pareigūnams Chrisui O'Mearai, Erin Callan ir Ianui Lowittui dėl aplaidumo.

Be to, A.Valukasas sakė, kad egzistuoja pakankamai įrodymų, jog banko auditorius „Ernst & Young“, buvo „neatsargus“ – esą „Lehman Brothers“ taip pat gali pareikšti pretenzijas auditoriams dėl profesinio aplaidumo.

Tačiau „Ernst & Young“ tvirtina, kad paskutinis jų banke atliktas auditas buvo už finansinius metus, kurie baigėsi 2007-ųjų lapkričio 30 dieną. „Mūsų specialistai priėjo išvadą, kad ataskaitos už tą laikotarpį buvo pateiktos laikantis visuotinai priimtų apskaitos principų ir mes vis dar laikomės šios nuomonės“, – „Ernst & Young“ pranešimą cituoja BBC.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad vienas didžiausių pasaulyje investicinių bankų „Lehman Brothers“ dėl bankroto paskelbimo į teismą kreipėsi 2008 metų rugsėjo 15 dieną. Tuo metu banko skolos siekė 613 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius