Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar nuramins investuotojus politikų kalbos?

Sekmadienį telefoninį pokalbį surengė didžiojo septyneto šalių aukščiausi pareigūnai. Nieko konkretaus be to, kad ekonomikos situacija pasaulyje yra įtempta, pasakyta nebuvo. Tačiau žadama, kad pirmadienė pasaulio lyderiai jau turės konkretų veiksmų planą, kaip pažaboti krizę.
Pasaulio lyderių fotosesija
Pasaulio lyderių fotosesija. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žvilgtelėjus į praeitos savaitės biržų indeksus, gali pasirodyti, kad pasaulyje – jau gili krizė. Ketvirtadienį juodžiausią dieną per kelerius metus išgyveno Vostritas – akcijų rinka prarado apie 780 mlrd. JAV dolerių. Panikavo, žinoma, ir Azijos, Europos rinkos, smarkiai sureagavo ir Baltijos valstybių biržos.

Investuotojai baiminasi, kad ekonomika visgi vystosi pagal „W“ scenarijų – po krizės šiek tiek ūgtelėjus ekonomikai, ji ir vėl gali labai staigiai smukti žemyn.

Todėl pasaulio galingieji atostogauti dabar tikrai neturi kada – investuotojai laukia ne tik situacijos vertinimo, bet ir reikalauja konkrečių greitų veiksmų, kurie galėtų apsaugoti pasaulio ekonomiką nuo naujos recesijos.

Penktadienį pasirodę pozityvūs JAV darbo rinkos rezultatai ir Italijos ministro pirmininko Silvio Berlusconi pažadas paspartinti ekonomikos reformas ir Italijos biudžetą subalansuoti metais anksčiau nei žadėta, turėtų nors šiek tiek nuraminti investuotojus.

Tačiau pirmadienį rinkos atsidarys jau žinodamos ir kitą skaudų dalyką – reitingų agentūra S&P atėmė iš JAV aukščiausią kredito reitingą.

Politikai pirmadienį iš ryto ruošiasi dar vienam pasitarimui ir konkrečių priemonių pristatymui rinkoms. Artimiausiomis dienomis turėtų būti surengtas ir galingiausių pasaulio ekonomikų vadovų susitikimas.

Pirmadienį turėtų paaiškėti, ar Europos centrinis bankas (ECB) ketina pirkti Italijos ir Ispanijos obligacijų. S.Berlusconi tikino, kad po Italijos pažadų pagreitinti ekonomikos reformas šalyje ECB tikrai turėtų padėti valstybei lipti iš finansinės duobės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius