Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėja pigios kinų darbo jėgos eros pabaiga?

Per dešimt šiais metais nusižudžiusių Kinijos pietuose esančios milžiniškos elektronikos gamyklos „Foxconn“, kurioje kompanijos „Apple“ užsakymu gaminamos detalės planšentiniams kompiuteriams „iPad“ ir telefonams „iPhone“, darbuotojų atkreipė visų dėmesį į gamyklos darbuotojų atlyginimus ir darbo sąlygas, rašo BBC.
„Foxconn“ gamykla Guanlano mieste
„Foxconn“ gamykla Guanlano mieste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neseniai ši bendrovė paskelbė iki šių metų spalio mėnesio ketinanti kone dvigubai padidinti savo darbuotojų atlyginimus. Šis pranešimas pasirodė netrukus po to, kai apie atlyginimų didinimus savo darbuotojoms pranešė kai kurios kitos šalies gamyklos.

Anot kai kurių apžvalgininkų, šie pokyčiai Kinijos rinkoje rodo, kad ir bene pigiausia pasaulyje darbo jėga esantys kinų darbuotojai turi savo ribas ir kad pigios kinų darbo jėgos era eina į pabaigą. Tik ar tikrai?

Neleidžia atsikvėpti nė sekundės

Kinijos pietuose esančiame Šendženo mieste leidžiantis saulei iš gamyklos pasirodo išeinanti jaunų vyrų grupė. Mums paprasta per daug nesigilinti ir nemąstyti apie tai, su kuo susiduria kiniečiai, pagaminantys didžiąją dalį to, ką mes vilkime ir ką naudojame buityje. Tačiau savižudybės „Foxconn“ gamykloje visą tai pakeitė.

Nesąžiningiausia tai, kad rašyta vien apie atlyginimų padidinimus. Tuo tarpu apie tai, kad milijonai kitų darbuotojų vis tiek yra pamiršti, nutylėta.Priemestyje esančioje apdriskusioje kavinėje jaunas „Foxconn“ uniformą vilkintis vyras, ką tik gavęs 30 proc. didesnį atlyginimą ir pažadą dar 70 proc. didesnę algą gauti artimiausiu metu, sutinka BBC korespondentui papasakoti apie savo darbdavį.

Jis nori kalbėti ne apie atlyginimą, bet apie darbo sąlygas gamykloje. „Jie daro viską, kad tu nuolat būtum užsiėmęs. Jei nedirbi pakankamai greitai arba jei pabaigęs darbus sustoji, tave įžeidinėja“, – skundėsi vyriškis. Pasak jo, darbas gamykloje varginantis, o suplanuotos pertraukos nuolat vėluoja – nuo dešimties minučių iki valandos.

„Foxconn“ pakėlė darbuotojų atlyginimus, norėdama palengvinti spaudimą savo darbuotojams. Gamyklai tai brangus žingsnis. Pasak analitikų, vien 30 proc. padidinti gamyklos darbuotojų atlyginimai šiais metais bendrovės metinį pelną sumažins penktadaliu.

Kaip šeima

Už poros valandų kelio nuo „Foxconn“ gamyklos įsikūrusi moteriškų apatinių drabužių bendrovės „Jealousy International“ gamykla. Teigiama, kad ši įmonė – viena iš 40 tokių įmonių Foshan mieste. Galbūt jose gaminamos prekės labai skiriasi nuo gaminamų „Foxconn“ gamykloje, tačiau gamyklos tarpusavyje konkuruoja dėl vis mažėjančių jaunų darbuotojų.

Visgi šios gamyklos savininkas Davidas He įsitikinęs, kad didelis algų pokytis tokiose gamyklose kaip „Foxconn“ nesąlygos atlyginimų pokyčių šiame regione. „Pats faktas, kad „Foxconn“ atlyginimus didina 70 proc. tam, kad stabilizuotų savo darbo jėgą rodo, kokie maži atlyginimai buvo mokami šios gamyklos darbuotojams, – BBC sakė jis. – Mūsų įmonės tikslas – skatinti naujus darbuotojų įgūdžius. Jei jie bus laimingi ir sutiks su vadovavimu, būsime kaip šeima ir niekas nenorės išeiti“.

Ir darbuotojai – žmonės

Darbuotojų teisių aktyvistas Xiao Qing Shan sveikina „Foxconn“ gamyklos žingsnį, kuriuo didinami darbuotojų atlyginimai, tačiau taip pat įspėja, kad jei nepasikeis elgesys su šios gamyklos darbuotojais, vien atlyginimų pakėlimo rezultatai bus paviršutiniški. “Darbuotojai irgi yra žmonės. Jiems nereikia tik daugiau pinigų. Jiems reikia žmogaus teisių. Jiems reikia orumo. Jie nori, kad su jais būtų elgiamasi teisingai“, – BBC sakė jis.

Gamyklos „Foxconn“ atsakas į tai – tvirtas. Bendrovės atstovai tikino, esą įmonė atsidavusiai dirba siekdama užtikrinti, kad paramos programos patenkins sparčiai kintančius darbuotojų poreikius. Gamyklos atstovai iki šiol teigia neturintys atsakymo, kas lėmė didžiulį jos nusižudžiusių darbuotojų skaičių. „Dirbame daugeliu frontų, norėdami išspręsti šį sudėtingą ir labai jautrų klausimą“, – pažymėjo gamyklos atstovas.

Savo ruožtu X.Shanas apgailestavo, kad vietos ir tarptautinė žiniasklaida ignoravo vieną svarbų dalyką. Jo įsitikinimu, nesąžiningiausia yra tai, kad į spaudos pirmuosius puslapius pateko tik informacija apie atlyginimų padidinimus jauniems didelių įmonių, kaip antai „Foxconn“ gamyklos, darbuotojams, tuo tarpu apie tai, kad milijonai kitų darbuotojų vis tiek yra pamiršti, nutylėta.

Jokio algos pakėlimo

Ant savo ankšto namo stogo Wang Si Chun ir jo žmona išrūšiuoja šlamštą pardavimui. W. Si Chun – toks pat senas kaip ir komunistinė Kinija. Pastaruosius kelerius metus vienintelis darbas, kurį jam pavykso surasti – tai gatvių valymas. Vyras nusijuokia išgirdęs teiginį, kad pigios kinų darbo jėgos era artėja į pabaigą. „Tokiem žmonėms kaip gatvių valytojai, atlyginimai nekyla. Mūsų viršininkai niekada neatiduos savo pelno dalies, kad mums padidėtų algos. Mūsų atlyginimai nesikeitė ir nėra jokių ženklų, kad jie keistųsi“, – BBC sakė vyras.

Tam, kad Kinijos darbuotojų atlyginimai padidėtų tiek, kad pasiektų kylančios ekonomikos šalių lygmenį, dar teks nueiti labai ilgą kelią. Tačiau algų padidinimas paskatintų kinus mažiau taupyti ir truputį daugiau išleisti. Tai savo ruožtu būtų pliusas šalies ekonomikai. Neabejotina tik tai, kad kartu su didėjančiomis algomis Kinijoje atsirastų ir didesnės atskirties bei didesnės neteisybės visuomenėje jausmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius