Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atominių elektrinių streso testai neatsakė į klausimą, ar Europa saugi

Praėjus 26 metams po Černobylio branduolinės katastrofos, Europos Komisija pareiškė, kad Europoje atliekamas atominių jėgainių testavimas nepalankiausiomis sąlygomis nesuteikia pakankamai informacijos apie branduolinę saugą, rašo „EUobserver“.
Černobylio atominė elektrinė (1986 m. gegužė)
Černobylio atominė elektrinė (1986 m. gegužė) / „Scanpix“ nuotr.

Po Fukušimos katastrofos pernai kovą EK inicijavo Europos branduolinių jėgainių vadinamuosius streso testus. EK atstovų teigimu, streso testai yra sudaryti taip, kad visi branduoliniai reaktoriai juos išlaikytų. Iš tiesų informacijos apie elektrinių saugumą nepakanka.

EK pareiškė, kad atlikti streso testai neatskleidė tikrosios padėties, todėl atominiai reaktoriai bus testuojami ir toliau.

„Mes papildomai lankysime atomines elektrines ir detaliau analizuosime saugumą. Europos Sąjungos piliečiai turi teisę žinoti ir suprasti, ar jiems gresia kažkoks pavojus“, – pareiškė ES už energetiką atsakingas komisaras Guntheris Oettingeris.

EK ir Europos branduolinio saugumo prižiūrėtojų grupė nori išsiaiškinti, ar Europoje esantys branduoliniai reaktoriai gali susidoroti su gamtos stichijomis, lėktuvų kritimais, ugnimi, teroristų atakomis.

Streso testus atliko 147 branduoliniai reaktoriai 15 valstybių narių, taip pat ir Ukrainoje bei Šveicarijoje. Lietuva, kuri išjungė Ignalinos branduolinius reaktorius, o dabar ruošiasi statyti naują atominę elektrinę, taip pat dalyvavo testavime.

Lietuvoje naują reaktorių ketinama statyti geologinio lūžio vietoje.

Baltarusija, statanti atominę jėgainę vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, streso testų neatliko.

Lietuvos geologiniai tyrinėjimai rodo, kad vietovėje yra buvę apie 40 reikšmingų žemės drebėjimų nuo 17 amžiaus. Vietoje, kuri yra pasirinkta naujai branduolinei jėgainei Baltarusijoje, yra buvęs stipriausias žemės drebėjimas Baltarusijos istorijoje – 1909 metais čia fiksuotas 7,0 balų stiprumo žemės drebėjimas.

Ignaliną 2001 metais sukrėtė 2,1 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius