Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darboholikai: ilgos darbo valandos ir mažas produktyvumas

Šviesos kai kurių Azijos valstybių biuruose negęsta ir saulei nusileidus. Įmonių bei įstaigų darbuotojai čia dirba gerokai ilgiau, nei numatyta oficialiai, t. y. nuo devynių valandų ryto iki penkių valandų vakaro, rašo BBC.
Žmonių priklausomybė technologijoms vis didėja.
Žmonių priklausomybė nuo technologijų vis didėja. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo savo darbų Azijos darboholikai nelinkę atsitraukti net namuose, o kartais ir dar blogiau – net per atostogas. Pastaruoju metu tai tapo tokio masto problema, kad Pietų Korėjos valdžia rimtai ryžosi imtis veiksmų jai išspręsti. Siekdama padidinti šalies darbuotojų produktyvumą ir paskatinti menkai išvystytą turizmo rinką, Pietų Korėja nusprendė įvesti priverstines dviejų savaičių per metus atostogas šalies piliečiams.

Korėjiečiai yra vieni iš tų išsivysčiusių valstybių piliečių, kurie per metus dirba daugiausiai valandų – net 2 256. Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje per metus išeina dirbti 1 647, o Jungtinėse Valstijose – 1 778 val.

Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad nepaisant ilgų darbo valandų, pietų korėjiečių produktyvumas vertinamas kaip vienas iš žemiausių tarp Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (TEBIPO) šalių. Šiuo metu vidutiniškai per metus Pietų Korėjos piliečiai ilsisi vos 11 dienų. Neabejojama, kad pakeisti kultūrą, kurioje įsišaknijęs įsitikinimas, jog atostogos asmens teikiamas paslaugas gali paversti nebereikalingomis, užtruks. Be to, tam taip pat gali prireikti kraštutinės taktikos.

Antai praėjusį mėnesį Seulo „Shinhano finansinės grupės“ vadovas „Globe and Mail“ sakė, kad bendrovė po darbo valandų atjungia darbuotojus nuo darbo kompiuterinės sistemos. Taip bandoma užtikrinti, kad darbuotojai neliks darbe. 

Įtikinti darbuotojus pailsėti sudėtinga ne tik Pietų Korėjoje. Neseniai atlikta apklausa atskleidė, kad 69 proc. Singapūro ir 77 proc. Honkongo darbuotojų taip pat gerokai užsibūna darbe, ar dirba net per atostogas.

„Kitas apklausose išryškėjęs rezultatas – tai ryšys tarp darbuotojo darbo valandų ir darbdavių lūkesčių, – teigia įdarbinimo agentūros, atlikusios tyrimą, atstovas Timas Hirdas. – Pavyzdžiui, pradedant Singapūru ir baigiant Honkongu per 90 proc. darbdavių tikisi, kad jų darbuotojai bus pasiekiami ir per atostogas.“

Palyginimui, vos 6 proc. Naujosios Zelandijos darbdavių tikisi, kad jų darbuotojai bus pasiekiami po darbo valandų. Vidutiniškai Singapūro gyventojai per metus turi 25 laisvas dienas. Tačiau didžioji dalis jų jomis nepasinaudoja.

Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad nepaisant ilgų darbo valandų, pietų korėjiečių produktyvumas vertinamas kaip vienas iš žemiausių tarp TEBIPO šalių.Stefanie Yuen Thio yra vienos iš didžiausių Singapūro advokatų kontoros partnerė. Moteris su užsidegimu kalba apie darbą per atostogas: „Niekada nekeliauju be abiejų savo mobiliųjų telefonų, „iPad“ ir savo nešiojamojojo kompiuterio. Pirmas dalykas, kurį padarau po to, kai atvykstu į viešbutį, pasitikrinu, ar veikia bevielis internetas ir ar galiu pasitikrinti savo elektroninius laiškus.“

Apie 25 proc. iš 1 600 vadovų, apklaustų Singapūre, Honkonge, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, prisipažino, kad atitrūkti nuo darbų per atostogas jie tiesiog nesugeba. 66 proc. sakė tikį, kad jie turi būti pasiekiami nenumatytų situacijų atveju, tuo tarpu dar 60 proc. sakė, kad  elektroninių laiškų peržiūra kur nors išvykus – tai būdas išvengti streso po atostogų sugrįžus į darbą.

Technologijų išsivystymas darbo suderinimą su atostogomis pavertė realybe. Daugelis verslininkų įsitikinę, kad bevielis internetas viešbutyje yra svarbesnis už daugelį kitų paslaugų. Todėl vis daugiau viešbučių teikia šią paslaugą.

„Intercontinental Hotel“ grupė savo svečiams leidžia nemokamai naudotis „iPad“. Viešbučio atstovai įsitikinę, kad šiais laikais didžioji dalis žmonių verslą derina su malonumu. „Paaiškėjo, kad tai išties gera paslauga. Ketiname nupirkti dar daugiau „iPad“, nes jie yra labai paklausūs“, – sakė „Intercontinental Bali Resort“ vadovas Philas Riley.

Beveik kas antras asmuo, besimėgaujantis gaiviu oru viešbučių baseino teritorijose, tuo pat metu maigo savo mobiliųjų telefonų ar kitos įrangos klaviatūras. „Dirbu apskaitos srityje ir kasdien gaunu apie 30–50 elektroninių laiškų, – pasakojo Laurencia. – Taigi jei atostogaudama nepatikrinu savo elektroninio pašto, sugrįžus namo turėsiu perskaityti beprotiškai daug laiškų. Taigi man išties labai svarbu neatitrūkti nuo darbo per atostogas. Bevielio interneto ieškau ne tik pastato viduje, bet ir lauke, kad galėčiau atsipalaiduoti ir mėgautis vaizdu dirbdama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius