Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija grasina nutraukti rusiškų dujų tiekimą Europai (atnaujinta 13.35 val.)

Baltarusija grasina nutraukti rusiškų gamtinių dujų tranzitą Europai, jeigu koncernas „Gazprom“ iki 14 val. Maskvos laiku (13 val. Lietuvos laiku) nesumokės už dujų perdavimą Baltarusijos vamzdynais.
Baltarusijos dujotiekių operatorė bendrovė „Beltransgaz“
Baltarusijos dujotiekių operatorė – bendrovė „Beltransgaz“. / „Scanpix“ nuotr.

Kaip sakė Baltarusijos pirmasis vicepremjeras Vladimiras Semaško, jeigu Rusija nesumokės skolos už dujų tranzitą arba sumokės mažiau nei 260 mln. dolerių, Minskas palaipsniui ims mažinti dujų tranzitą į Europą, skelbia „RIA Novosti“.

Papildyta 12.12 val.: Kiek anksčiau koncerno „Gazprom“ atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas žurnalistams sakė, kad už gamtinių dujų tranzitą per Baltarusiją sumokėta 228 mln. JAV dolerių, rašo agentūra „Bloomberg“.

Kaip skelbia portalas Newsru.com, Baltarusija šią sumą vadina avansu ir reikalauja sumokėti likusią dalį pinigų.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad rusiškas gamtines dujas tranzitu per Baltarusijos teritoriją gauna Lietuva, Lenkija ir Vokietija.

Rusija, kuri yra didžiausia pasaulyje energijos eksportuotoja, Europai tiekia 25 proc. jos suvartojamų dujų. 80 proc. rusiškų gamtinių dujų Europą pasiekia per Ukrainą, o likę 20 proc. per Baltarusiją.

Papildyta 12.24 val.: Trečiadienį bendrovė „Lietuvos dujos“ fiksavo, kad rusiškų gamtinių dujų tiekimas per Baltarusiją Lietuvai ir Kaliningradui buvo sumažėjęs 40 proc., tačiau ką tik pranešė, jog šiuo metu jis vyksta visu pajėgumu.

„Gamtinių dujų importas į Lietuvą per pastarąsias dvi valandas visiškai atstatytas. Dujos tiekiamos įprastu režimu. Dujų jungties su Latvija naudoti neprireikė, tačiau tiek bendrovė „Lietuvos dujos“, tiek „Latvijas Gaze A/S“ tarnybos buvo pasiruošusios bet kuriuo momentu tą padaryti. Lietuvos vartotojams ir tranzitu į Kaliningrado sritį gamtinės dujos ir toliau tiekiamos be apribojimų“, – teigiama bendrovės išplatintame pranešime.

Apie atstatytą normalų tiekimą, anot pranešimo, informuotos atitinkamos institucijos Lietuvoje ir Europos Sąjungoje.

Papildyta 13.35 val.: Koncernas „Gazprom“ išsiuntė Baltarusijai dokumentus, kuriuos abiems šalims pasirašius, būtų padidinta Rusijos gamtinių dujų tranzito per Baltarusijos teritoriją kaina, praneša „RIA Novosti“.

Kaip rašo Newsru.com „Gazprom“ ir Baltarusijos bendrovės „Beltransgaz“ sutartyje numatyta bazinė kaina, kuri buvo mokama iki šiol, už 1000 kubinių metrų dujų transportavimą 100 kilometrų yra 1,45 JAV dolerių, tačiau Minskas pageidauja, kad Rusija mokėtų 1,88 JAV dolerio. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius