-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama numato paskelbti 300 mlrd. dolerių vertės darbo vietų kūrimo planą

JAV prezidentas Barackas Obama, kurio veiksmai siekiant atgaivinti šalies ekonomiką vis labiau nuvilia amerikiečius, numato ketvirtadienį paskelbti 300 mlrd. dolerių vertės darbo vietų kūrimo planą, praneša žiniasklaida, remdamasi šaltiniais Demokratų partijoje.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios programos, kurią B.Obama pristatys savo kalboje per jungtinį abiejų Kongreso rūmų posėdį, kurią tiesiogiai transliuos nacionalinė televizija, kainą kompensuos kitų išlaidų mažinimas, kurį prezidentas taip pat aptars, informuoja televizija CNN.

Tuo tarpu naujienų agentūra „Bloomberg News“ nurodė, kad įgyvendinant šią programą planuojama ateinančiais metais įlieti į JAV ekonomiką daugiau nei 300 mlrd. dolerių. Tarp numatomų priemonių – mokesčių mažinimas, infrastruktūros plėtros projektai ir pagalba valstijų bei vietos administracijoms.

Šias trumpalaikes išlaidas B.Obama ketina kompensuoti, siūlydamas Kongresui didinti mokesčių surenkamumą ir kitas biudžeto deficito mažinimo priemones, kurias prezidentas planuoja išdėstyti ateinančią savaitę, skelbia naujienų agentūra, neįvardydama savo šaltinių.

Baltųjų rūmų komentarų gauti kol kas nepavyko.

B.Obamos padėjėjai atsisakė nurodyti, kiek maždaug atsieis programa, arba išsamiau papasakoti apie ją, tik pasakė, kad šie siūlymai „greitai ir teigiamai“ paveiks darbo vietų kūrimą.

„Turime daryti tai, kas turės tiesioginės įtakos ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui artimiausioje perspektyvoje, ir prezidentas pateiks siūlymų, kurie padės būtent tai pasiekti“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Respublikonai kritikuoja prezidentą už tai, kad jis neapsvarstė naujos programos su jais iki savo kalbos. Jie pažymi, jog bet kuriam užimtumo projektui gali būti rimtai pasipriešinta Kongrese, kur jie kontroliuoja žemuosius Atstovų Rūmus.

„Neabejoju, kad prezidentas pasiūlys daug dalykų ketvirtadienį, kurie, jei pažiūrėsime į kiekvieną jų atskirai, atrodys gana gerai... Aš taip pat įsitikinęs, kad paimti kartu jie rodys tą patį žlugusį požiūrį“, – sakė respublikonų lyderis Senate Mitchas McConnellas.

Atstovų Rūmų lyderiai respublikonai atskirai parašė B.Obamai, ragindami jį atsisakyti „brangiai kainuojančių, griaunančių darbo vietas įstatymų projektų“ ir skirti dėmesį sritims, kur galima surasti bendrą kalbą, tokioms kaip nedarbo sistemos reforma ir susitarimai dėl laisvosios prekybos.

Daug mėnesių gaudami blogas ekonomikos naujienas amerikiečiai ėmė mažiau pasitikėti tuo, kaip B.Obama vadovauja ekonomikai, ir kelios apklausos antradienį parodė, kad jo populiarumas vėl smuktelėjo žemyn.

B.Obama tikisi, kad ši tendencija kardinaliai pasikeis po jo kalbos Kongrese, per kurią jis pasistengs įtikinti rinkėjus, kad jo ekonomikos atkūrimo planas geresnis nei jo oponentų respublikonų.

Kaip praneša „Bloomberg News“, beveik pusę B.Obamos plano įgyvendinimo kainos sudarys mokesčių lengvatos, įskaitant darbo užmokesčio fondo mokesčio lengvatos pratęsimą darbuotojams, taip pat mažinant darbdavių mokamą dalį.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas praeitą mėnesį sakė žurnalistams, kad darbo užmokesčio fondo mokesčio mažinimo galimybės yra svarstomos.

Naujienų agentūra taip pat nurodė, jog tiesioginė finansinė pagalba vietos administracijoms bus pirmiausiai nukreipta mokytojų ir kitų socialiai pažeidžiamų grupių darbo vietoms išsaugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius