Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BBC: kodėl Kinija neišgelbės pasaulio ekonomikos

Euro zonai panirus į skolų krizę daugelio akys nukrypo į Kiniją, kuri vertinama kaip potenciali didelė investuotoja žemyne. Tačiau BBC korespondentas Kinijoje Damianas Grammaticas teigia, kad Kinija nėra ta šalis, kuri gali išspręsti euro zonos problemas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikimą Kanuose Kinijos prezidentas Hu Jintao gali džiaugtis, kad jo šalies padėtis puiki – pasauliui bijant naujos recesijos bangos, Kinijos ekonomika per metus auga apie 9 proc.

Tačiau, kaip pabrėžia BBC korespondentas, taip atrodo tik pažvelgus paviršutiniškai – iš tiesų Kinija susirūpinusi tuo, kaip Graikija stumia euro zoną į naują krizę ne mažiau nei bet kuri kita valstybė. Jo teigimu, Kinijos galimybėmis išgelbėti pasaulio ekonomiką dažniausiai neabejoja žmonės, gyvenantys ne šioje šalyje. Pačioje Kinijoje tuo smarkiai abejojama.

„Kinija negali prisiimti Europos gelbėtojų vaidmens“, – savaitgalį skelbė valstybinė Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“.

Europa kelia Kinijos ekonomiką

Kaip pabrėžia analitikai, būtent Europa daugiausia prisideda prie Kinijos klestėjimo, o ne atvirkščiai. Europa yra didžiausia Kinijos eksporto rinka. Praėjusiais metais ji iš Kinijos pirko prekių už 280 mlrd. eurų. Nauja krizė Europoje smarkiai smogtų Kinijai, ir jau dabar eksportuotojai teigia, kad užsakymų iš šio žemyno mažėja.

Iki šiol Kinija negalėjo būti vertinama kaip Europos ekonomikos gelbėtoja, nes ji parduodavo daugiau prekių Europai nei pirkdavo iš jos, ir ši situacija negali pasikeisti per vieną dieną. Vienintelė Vokietija daug eksportuoja į Kiniją, parduodama Pekinui techniką, automobilius. 

Kinija negali prisiimti Europos gelbėtojų vaidmens

Kinija iki šiol nepasižymėjo ir didelėmis investicijomis Europoje. Praėjusiais metais žemyne ji investavo mažiau nei milijardą eurų. Tai – mažiau nei 1 proc. užsienio investicijų Europoje. Tuo tarpu Europos investicijų Kinijoje apimtys buvo penkis kartus didesnės.

„Tuo metu, kai daugelis už Kinijos ribų vertina jos lyderius kaip stiprius, sugebančius demonstruoti augančią jėgą, daugelis pačioje Kinijoje juos mato kaip atsargius, besiremiančius bendrais sutarimais, dvejojančius dėl problemų namuose. Prezidentui liko vos metai iki pasitraukimo iš posto, taigi jis vargu ar tučtuojau griebsis radikalių sprendimų“, – rašoma BBC.

Turi ir savų problemų

Šiuo metu Kinija stengiasi spręsti savo problemas – suvaldyti infliaciją, paskolų burbulą, išaugusį praėjusios krizės metu, nuraminti augančius protestus.

„Europai būtų suteikta pagalba, jeigu Kinijos vartotojai imtų daug daugiau pirkti, tačiau tam prireiks laiko. Per metus Pekinas kalbėjo apie įvairius būdus, kaip galėtų prisidėti prie pagalbos Graikijai, Portugalijai ir Italijai. Tačiau buvo padaryta nedaug, baiminantis, kad investicijos bus pernelyg skubotos. Kinija turi didžiules eurų atsargas, ir Europa yra svarbi Kinijai, taigi, ji investuos, tačiau apgalvodama, komerciniais pagrindais. Tiesiog nesitikėkite, kad Kinija išgelbės pasaulį“, – baigiama publikacija BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius