-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų profesorius: NT mokesčio naudą suvalgo brangus jo administravimas

Nekilnojamojo turto (NT) mokestis egzistuoja daugelyje šalių, tačiau pajamų į valstybės biudžetą atneša nedaug – dalį gaunamų lėšų suvalgo jo administravimas. Tai antradienį Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) surengtoje konferencijoje sakė Bornmuto (Didžioji Britanija) universiteto profesorius Richardas Teatheris.
Namo maketas
Didžiosios Britanijos teismus kasmet pasiekia apie 3 mln. bylų dėl nesumokėto NT mokesčio. / Photos.com nuotr.

„NT mokestis egzistuoja daugelyje šalių, tačiau tai nereiškia, kad jis yra svarbus, nes iš jo gaunamos lėšos sudaro tik mažą dalį visų surenkamų mokesčių“, – kalbėjo T.Teatheris.

Jo teigimu, NT mokestis Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos šalims narėms buvo svarbus 1955–1960 metais, o vėliau jo svarba mažėjo. 2005 metais organizacijos narės, išskyrus Ispaniją, Didžiąją Britaniją ir Prancūziją, iš jo gavo mažiau nei 1 proc. visų iš mokesčių surenkamų pajamų.

Didžiojoje Britanijoje iš NT mokesčio į biudžetą įplaukia apie 4,5 proc. pajamų. Prancūzijoje – beveik 4 proc., o Ispanijoje – beveik 2 proc.

R.Teatheris rėmėsi 2007 metais gautais apklausų duomenimis ir teigė, kad NT mokestis yra pats nepopuliariausias tarp Didžiosios Britanijos gyventojų. Antroji vieta pagal nepopuliarumą atiteko pajamų mokesčiui mažai uždirbantiems gyventojams, trečioji – mokesčiui, kuris mokamas paveldėjus būstą, o ketvirtoji – būsto perdavimo mokesčiui.

„68 proc. gyventojų palaiko idėją sumažinti su NT apmokestinimu susijusius mokesčius“, – dėstė profesorius. Jo teigimu, britai mano, kad šis mokestis yra vienas nesąžiningiausių, o daugiau nei 60 proc. jų jaudinasi, ar pajėgs sumokėti NT mokesčius, nes jie priklauso ne nuo gaunamų pajamų, o nuo NT vertės.

„Nepaisant to, kad mažiau uždirbantiems žmonėms taikomos įvairios lengvatos ir išimtys, būtent šiuos žmones NT mokestis paliečia labiausiai: jam sumokėti jie skiria didesnę dalį pajamų negu daugiau uždirbantys gyventojai. Pavyzdžiui, dėl NT mokesčio daug problemų patiria pensininkai“, – kalbėjo R.Teatheris.

Jis klausė, ką daryti žmogui, kuris išėjo į pensiją, tačiau turi namą, kuriame yra keturi miegamieji. Anksčiau šiame name pensininkas gyveno su vaikais, tačiau suaugę jie paliko tėvų namus, o šie gaudami nedideles pensijas suka galvą, kaip sumokėti NT mokestį. „Ekonomistai tokiems žmonėms patartų įsigyti mažesnės vertės būstą, bet žmonės apie tai nenori galvoti“, – sakė Bornmuto universiteto profesorius.

Anot jo, Didžiosios Britanijos teismus kasmet pasiekia apie 3 mln. bylų dėl nesumokėto NT mokesčio.

R.Teatherio teigimu, rinkti ir administruoti NT mokestį kainuoja itin brangiai. Didžiojoje Britanijoje mokesčio surinkimas atsieina 2,5 proc. iš jo gautų pajamų. Tai sudaro 12 svarų, arba 50 litų, nuo kiekvieno būsto.

Profesorius priminė ir tai, kad turto vertę, nuo kurios mokamas NT mokestis, nustatyti neretai gana sunku. Jis aiškino, kad NT įvertinimas, kuris dažniausiai būna tik apytikslis, atsieina brangiai. Be to, šiam darbui atlikti reikia itin kvalifikuotų specialistų.

„Turtas pastarąjį kartą Didžiojoje Britanijoje vertintas 1992 metais. 2008-aiais dar buvo neišnagrinėta daugiau nei 14 tūkst. apeliacijų, kurias rašė netiksliu NT vertinimu nepatenkinti gyventojai“, – kalbėjo specialistas ir pridūrė, kad NT vertė dažnai kinta, todėl norint, kad turto vertė būtų reali, ją nustatyti iš naujo reikia dažnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius