Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: dėl naujojo ES biudžeto bus sutarta pavasarį

Europos Sąjungos (ES) lyderiai artėja prie susitarimo dėl naujojo 2014-2020 metų biudžeto, o galutiniai sprendimai turėtų būti priimti kitų metų pavasarį, interviu portalui euractiv.com pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Po praėjusią savaitę Briuselyje vykusio ES viršūnių susitikimo D.Grybauskaitė tvirtino, kad situacija pasikeitė derantis dėl maždaug 1 trilijono eurų apimties 2014-2020 metų biudžeto, palyginti su lapkričio mėnesį vykusiu susitikimu.

„Ankstesnį derybų žlugimą buvo galima prognozuoti – lapkritį mes turėjome labai nedaug galimybių susitarti. Bet dabar situacija pasikeitė. Mes susitarėme dėl bankų priežiūros institucijos kūrimo. Mes nustatėme eilę tikslų, kurie bus pasiekti tik 2015 metų birželį“, – euractiv.com sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, visos ES šalys supranta investicijų svarbą siekiant paskatinti konkurencingumą, tačiau derybų metu šalių vadovai siekia balanso tarp to, kas yra sumokama ir kas yra gaunama.

Ankstesnį derybų žlugimą buvo galima prognozuoti – lapkritį mes turėjome labai nedaug galimybių susitarti.

„Nacionaliniai interesai užgožia strateginį mastymą apie bendrą naudą ir prioritetus, ko reikia Europai“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji teigė, kad vasarį vyksiančiame susitikime bandys įtikinti ES lyderius bendrijos biudžetą vertinti vadovaujantis kitais principais, nei nacionalinius biudžetus.

„Europinės išlaidos turėtų kurti pridėtinę vertę visai Europos Sąjungai, visiems regionams. Negalima investuoti tik į skurdžius regionus ar šalis, arba išlaidomis skatinti mažas ir neefektyvias vartojimo didinimo skatinimo programas, ką būtų galima daryti nacionalinių biudžetų lėšomis“, – tvirtino D.Grybauskaitė.

Paklausta, ar vasario mėnesį vyksiantis ES lyderio susitikimas taps tik dar vienu žingsniu, siekiant patvirtinti biudžetą kovo mėnesį, D.Grybauskaitė sakė, jog tokių išvadų daryti nereiktų, tačiau teigė, kad „ES šalys psichologiškai yra pasirengusios susitarimui pavasarį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius