-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų sektorių iki 2017-ųjų planuojanti pertvarkyti Latvija vadovausis nuosaikesniais nei Lietuva metodais

Latvijos dujų sektorius pagal Europos Sąjungos (ES) Trečiojo energetikos paketo reikalavimus bus pertvarkytas iki 2017 metų, tačiau ne tokiais radikaliais, kaip Lietuvoje, metodais, pareiškė Latvijos ekonomikos ministras Danielis Pavlutas.
Dujos
Dujos / BFL nuotr.

„Nesvarbu, kas nutiktų, kas po manęs vadovaus Ekonomikos ministerijai, 2017-ieji – paskutinis terminas, iki kurio Latvija privalo tai padaryti“, – pabrėžė ministras.

Šio mėnesio pradžioje Latvijos ekonomikos ministerija pranešė prašysianti vyriausybės įgaliojimų pradėti derybas dėl dujų rinkos monopolininkės „Latvijas gaze“ pertvarkos.

Iki 2017 metų galioja sutartis, pasirašyta privatizuojant „Latvijas gaze“. Ji šiai bendrovei, kontroliuojamai Rusijos „Gazprom“ ir Vokietijos „E.ON Ruhrgas“, iki to laiko garantuoja monopolines teises gamtines dujas importuoti, skirstyti, realizuoti, taip pat kaupti, valdant vieną didžiausių Europoje dujų saugyklą Inčiukalnyje.

Tokios išskirtinės teisės nesuderinamos su ES Trečiuoju energetikos paketu, kuris draudžia vienam ūkio subjektui valdyti energijos išteklių gamybą, transportavimą ir realizavimą. Tačiau tai kertasi su Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“ interesais.

D.Pavluto žodžiais, Latvija tikisi derybas su savo dujų rinkos monopolininkės akcininkais organizuoti per „pragmatizmo prizmę“.

„Nenoriu reformų skubinti, kad nekiltų nemalonių situacijų – tokių, kaip bylinėjimasis teismuose“, – sakė Latvijos ministras, primindamas „Lietuvos nemalonumus“.

Anot D.Pavluto, geriausias dujų tiekimo Baltijos šalims diversifikavimo būdas – regioninis suskystintų dujų terminalas, dėl kurio trim valstybėms vis nepavyksta susitarti, Lietuvai nusprendus turėti nuosavą terminalą.

Į bylinėjimąsi su „Gazprom“ įsitraukusi Lietuva monopoliją savo dujų rinkoje tikisi sunaikinti iki 2014-ųjų pabaigos, o trečioji iš Baltijos šalių – Estija – tokios pertvarkos planus dar tik kuria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius