Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pasiūlė Estijai prisijungti prie euro zonos

Europos Komisija (EK) pasiūlė Estijai 2011 metais prisijungti prie euro zonos. Toks siūlymas šiai šaliai pateikiamas trečiadienį paskelbtoje šių metų konvergencijos ataskaitoje.
Eurai
Galutinį sprendimą dėl euro įvedimo Estijoje Europos Sąjungos finansų ministrų taryba priims liepą. / Photos.com

Ataskaitoje vertinama šalių, kurioms taikoma išimtis dėl narystės euro zonoje, pasiektos konvergencijos pažanga. Šis vertinimas atliekamas vykstant pasaulinei finansų krizei, kuri turėjo įtakos nominaliosios konvergencijos perspektyvoms. Devynių valstybių narių, kurioms taikoma minėta išimtis, pažanga siekiant įsivesti bendrąją valiutą nevienoda ir aštuonios iš jų dar neatitinka visų eurui įsivesti būtinų sąlygų, teigiama išplatintame pranešime.

Toliau jame rašoma, kad Estija išsiskiria iš šios grupės, nes dėl ryžtingų ir veiksmingų Estijos Vyriausybės ir piliečių pastangų akivaizdžiai atitinka kriterijus. Todėl Europos Komisija padarė išvadą, kad Estija atitinka kriterijus ir tarybai pateikė pasiūlymą leisti Estijai įsivesti eurą.

Galutinį sprendimą dėl euro įvedimo Estijoje Europos Sąjungos (ES) finansų ministrų (ECOFIN) taryba priims liepą, kai nuomonę bus pateikęs Parlamentas, o birželį vyksiančiame aukščiausio lygio susitikime šį klausimą bus aptarę ES valstybių ir Vyriausybių vadovai.

„Estija užtikrino tikrą ir tvarią ekonominę konvergenciją ir yra pasirengusi įsivesti eurą 2011 m. sausio 1 d. Estiją turime pagirti už ilgalaikį įsipareigojimą vykdyti nuosaikią politiką. Siekdama sėkmingai įsivesti eurą, ši šalis turi ir toliau dėti pastangas, kad fiskalinė politika liktų nuosaiki. Estija taip pat turi neprarasti budrumo, kad anksti ir ryžtingai reaguotų, jei atsirastų makroekonominio disbalanso ar konkurencingumo sumažėjimo požymių. Dabar jai reikia spartinti praktinį pasirengimą siekiant užtikrinti, kad euras būtų įvestas sklandžiai“, – sakė už ekonomiką ir pinigų reikalus atsakingas ES Europos Komisijos narys Olli Rehnas.

Jis pridūrė: „Be to, šis vertinimas ir mūsų pasiūlymas yra aiškus euro zonos ir apskritai ES signalas. Taip pagrindžiamas euro kaip vidutinės trukmės politikos ramsčio vaidmuo ir patvirtinama, kad nuolatinės strateginės pastangos ir ilgalaikė stabilumo užtikrinimo politika duoda konkrečių rezultatų.“

Ataskaitoje aptariamos devynios ES šalys yra Bulgarija, Čekija, Estija, Latvija, Lietuva, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Švedija.

Europos Komisija konvergencijos ataskaitą teikia kas dvejus metus.

Euro įvedimo kriterijai – keturios ekonominio stabilumo užtikrinimo sąlygos, susijusios su šalies biudžeto padėtimi, kainų ir valiutos kurso stabilumu bei ilgalaikių palūkanų normų konvergencija, kurias reikia tvariai vykdyti. Nacionaliniai teisės aktai, kuriais reglamentuojami pinigų reikalai, taip pat turi atitikti ES sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius